Ovo su simptomi slaboga imuniteta

Istraživanja su pokazala da osjetljivost na gripu i prehladu može biti povećana zbog nekih navika kao što je količina šećera koju unosite ili koliko je suh vaš nos. Donosimo vam 7 znakova koji upućuju na to da je vaš imunitet oslabljen.

Prehlada

Žudite za slatkim

Advertisement

Prekomjerno uživanje u slatkišima neće naškoditi samo vašoj figuri, već i imunološkom sustavu koji vas potom neće moći adekvatno štititi od bakterija i virusa.

Jedno istraživanje je pokazalo da 100 grama šećera značajno smanjuje sposobnost bijelih krvnih da u narednih 5 sati postaja unište bakterije.

Ne pijete dovoljno vode

Postoji razlog zbog kojega se preporučuje unos tekućine kada ste bolesni. Vaše tijelo treba jako puno tekućine da bi ispralo toksine.

Preporučena količina vode koju treba dnevno unositi ovisi o osobi. Dovoljnu količinu vode unosite ako je vaš urin svjetlo žute boje, gotovo bez boje i mirisa.

Borite se sa suvišnim kilogramima

Svi već znamo da su suvišni kilogrami štetni za srce, mozak i ostale tjelesne organe. No, treba znati da višak kilograma značajno oslabljuje imunološki sustav.

Oni koji se bore s teškim oblicima gripe ili prehlade često imaju indeks tjelesne mase iznad 40, što prema svim kriterijima označava pretilost. Prekomjerna tjelesna težina uzrokuje hormonalnu neravnotežu i upalu koja smanjuje sposobnost imunološkog sustava da se obrani od infekcija.

Vaš nos je suh

Curenje nosa je obrambeni mehanizam tijela s kojim pobjeđuje gripu i prehladu. Sluz u nosu zaustavlja viruse i sprječava njihov ulazak u tijelo.

Ako su vaši nosni kanali suhi, bakterije i virusi će lakše ući u dišni sustav. Ako suhoća trenutni problem, riješite ga kapima. No, ako sa suhoćom neprestano imate problema, obratite se liječniku kako biste otkrili uzrok suhog nosa.

Pod kroničnim ste stresom

Kronični stres jedan od najvećih neprijatelja imunološkog sustava. Previsoka razina stresa u tijelu neće samo povećati rizik od nastanka gripe i prehlade već će pogoršati i simptome.

Osobe, koje su pod kroničnim stresom, često osjećaju najteže simptome i treba im čak dvostruko dulje da se oporave.

Uvijek ste prehlađeni

Ovo je znak koji upućuje da imunitet ne radi kako treba. Odrasla osoba će tijekom sezone biti prehlađena do 3 puta, što u prosjeku traje 3 do 4 dana.

Ako ste češće prehlađeni, to znači da nemate razvijen nikakav otpor. Više spavajte, vježbajte i usvojite zdrave prehrambene navike i počnite konzumirati hranu koja jača imunitet.

Advertisement