Simptomi koji mogu biti znak ozbiljne bolesti

Dešava se da jedan simptom može biti znak nekoliko zdravstvenih stanja, od najbezazlenijih do najopasnijih, pa možda zato toliko često ignoriramo znakove upozorenja. Tako, na primjer, često mislimo da su nam usta suha zbog cigareta ili dehidracije, a to zapravo može biti rani znak šećerne bolesti!

Zubi

Osluškujte svoje tijelo i obratite pažnju na 6 simptoma koje često odbacujemo i sami sebi postavljamo dijagnozu, a zapravo je možda vrijeme za posjet liječniku.

1. Loš zadah može ukazivati na bolesti jetre

Advertisement

Problemi s oralnim zdravljem mogu biti znak opasnijih zdravstvenih tegoba. Tako, na primjer, loš zadah može upućivati na probleme s jetrom, probavom i želucem. Najčešće se javlja u začecima bolesti, ali isto tako može biti posljedica ispijanja velike količine alkohola i kave, a premalo vode.

2. Zubi mogu požutjeti od lijekova

Za žute zube, osim nepravilne oralne higijene, mogu biti krivi i ljekovi.Najčešće su to antibiotici, kao i lijekovi za visok tlak i vodica za usta, kojom se ublažavaju tegobe s desnima.

3. Suha usta mogu biti znak dijabetesa

Suha usta su uglavnom posljedica dehidracije, ali isušivanje može uzrokovati i alkohol i pušenje. Osim toga, suhoća može biti i rani znak dijabetesa. Šećerna bolest izaziva zadebljanje krvnih žila u žlijezdama i usporava proizvodnju sluzi. Zbog toga su desni podložnije infekcijama. Preostali simptomi supojačana žeđ, trnci u rukama i nogama, kao i često mokrenje.

4. Ranice u ustima povezuju se s rakom usne šupljine

Ranice u ustima koje ne zacjeljuju ukazuju na ozbiljne tegobe, pa se treba što prije javiti stomatologu. Ranice se najčešće javljaju zbog pada imuniteta, ali ako ne prolaze, mogu upućivati na rak usne šupljine. Najopasnije su one sa crvenim ili bijelim rubovima, rane koje krvare i koje trnu.

5. Krvarenje desni upućuje na gingivitis i paradentozu

Krvaranje desni u kombinaciji s lošim zadahom može biti znak gingivitisa. Ako se ne liječi, može se razviti u paradentozu, infekciju zubnog mesa i kostiju koje podupiru zube. Moguće je i ispadanje zubi, a tome se može stati na kraj pravilnom oralnom higijenom, redovitim pranjem zubi, korištenjem zubnog konca i mijenjanjem četkice svaka dva do tri mjeseca.

6. Škripanje zubima je posljedica stresa

Bruksizam ili škripanje zubima u snu može biti znak emocionalnog ili psihičkog stresa. To može oslabititi zubnu caklinu i oštetiti zube, a prati ga i bol u ustima, kao i glavobolja. Najbolje je odmah se obratiti stomatologu i napraviti zaštitnu masku.
Izvor:still

Advertisement