Simptomi hormonalnog disbalansa kod žena

Hormoni su ključni za naše tijelo i ako tijelo nema dovoljnog jednog hormona ili ga ima previše, time će se poremetiti i ostali hormoni u tijeli što će dovesti do neravnoteže hormona. Možete se zapitati šta uzrokuje tu neravnotežu hormona? Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do hormonalnog disbalansa.

Hormonalni disbalans kod žena – Foto:Pixabay

Od hormonalnih poremečaja najviše pate žene a prvi simptomi koje će osjetiti su: promjene raspoloženja i ponašanja, glavni uzrok za hormonalni disbalans može biti menopauza ili adolescencija. Ujedno promjene. U svakome slučaju,ovo može uzrokovati promjene u rutini prehrane.

Između 40% i 60% žena u zapadnom svijetu pati od predmenstrualnog sindroma.

Advertisement

Osim toga, ogroman broj žena pati od niza problema koji su povezani s ranom menopauzom. Nešto ozbiljno se događa.
Postoje čvrsti dokazi da cijeli niz faktora iz našeg života utječe na balans hormona u organizmu koji je neophodan za zdravlje.

Nedostatak progesterona

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i prije) povremeno ne ovuliraju tijekom menstrualnog ciklusa.
Bez ovulacije ne stvara se corpus luteum (žuto tijelo) koje luči hormon progesteron.
Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom cijeli niz problema.

Simptomi nedostatka progesterona su:

 • Opadanje kose
 • Kronični umor
 • Valovi vrućine, nesanica
 • Neredovita menstruacija, neplodnost
 • Urogenitalne infekcije
 • Dobivanje na težini, žudnja za slatkišima,
 • Usporeni rad metabolizma
 • Glavobolja i migrena
 • Promjene raspoloženja, iritabilnosti, depresija, napadaji panike
 • Vrtoglavica, loša koncentracija, zaboravljivost
 • Smanjen libido
 • Inkontinencija (povremeno „bježanje“ mokraće)
 • Palpitacije (preskakanje srca)
 • Rak maternice, policistični jajnici, miomi
 • Osteoporoza
 • Gubitak koštane mase

Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u Vašem organizmu poremećen.

Žllijezde i hormoni koje luče

Hipotalamus

Ova žlijezda je smještena u mozgu, a upravlja sa osjećajem gladi, žeđi, tjelesnom temperaturom, disanjem, srčanim ritmom. Posebno je važna jer djeluje kao unutarnji sat organizma i upravlja svim životnim funkcijama.
Poremećaji: Tumače se jednako kao poremećaji hipofize, budući da se skup međusobnih djelovanja naziva osovina hipotalamus-hipofiza.

Epifiza

Advertisement

Ova žlijezda je smještena u samom središtu mozga, a njena uloga je poprilično nepoznata. Najpoznatiji hormon koji proizvodi je melatonin, hormon koji upravlja ciklusima sna i budnosti.
Poremećaji: Poznato je da utječe na reprodukciju životinja, ali poremećaji i njihove posljedice kod ljudi nisu poznate.

Štitnjača

Ova važna žlijezda je smještena u dnu vrata. Proizvodi hormone koji utječu na rast, proizvodnju tjelesne energije i brzinu metaboličkih procesa u tijelu.
Poremećaji: Razlikuju se s obzirom na to da li štitnjača radi prejako ili preslabo. Kod slabijeg rada javlja se usporenost metabolizma, a kod jakog ubrzanost. Za oba poremećaja je karakteristično lupanje srca, slabljenje noktiju i kose, poremećaji menstrualnog ciklusa, nagle promjene tjelesne težine.

Paratireoidne žlijezde

Riječ je o četiri male žlijezde koje se nalaze uz štitnjaču, a proizvode hormone koji utječu na metabolizam kalcija.
Poremećaji: Zbog nedovoljnog rada može doći do osjećaja trnaca, gubitka osjećaja u stopalima i dlanovima, au kritičnom slučaju i do privremene paralize. Kod prekomjernog rada može doći do nastanka bubrežnih kamenaca ili prijeloma kosti.

Gušterača

Ova važna žlijezda se nalazi u gornjem dijelu trbušne šupljine. Njena funkcija je kontrola razine šećera u krvi otpuštanjem hormona inzulina i glukagona.
Poremećaji: Najčešći simptom je promjena tjelesne težine, stalan osjećaj žeđi, malaksalost i drugi znakovi koji upućuju na nastanak šećerne bolesti.

Nadbubrežna žlijezda

Ova žlijezda se nalazi iznad bubrega, a dijeli se na središnji dio i koru. Odgovorna je za proizvodnju hormona kortizona i kortizola, ali je zaslužna i za malu količinu muških i ženskih spolnih hormona te hormona stresa – adrenalina.
Poremećaji: Kod pojačanog rada dolazi do prekomjernog stvaranja androgenih steroida, odnosno testosterona i sličnih hormona. Tada dolazi do pojačane dlakavosti kod muškaraca i žena, pojave akni, jačanja libida, kao i poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Jajnici

Ovaj parni organ zadužen je za reprodukciju, ali i održavanje ravnoteže spolnih hormona koje proizvodi. Jajnici reguliraju menstrualni ciklus, omogućavaju sazrijevanje i otpuštanje jajnih stanica te proizvode hormone estrogen i progesteron.
Poremećaji: Najčešće se radi o sindromu policističnih jajnika, za koji je tipičan neregularan – skraćen ili produljen menstrualni ciklus, pojačana dlakavost, pojava akni, neplodnost i debljanje oko trbuha.

Kako liječiti hormonalni disbalans?

Prvo morate znati koji vam je hormon u neravnoteži. Vi trebate pronaći hormon koji vam odgovara i pronaći način unošenja toga hormona u vaše tijelo.
Bilo kako, primarni odgovor za to je u režimu prehrane. Pravilna ishrana je kjučna ako želite da hormoni u vašem tijelu funkcionisu normalno. Prije svega najbitnije je da uvedete zdrav način prehrane i da izbacite šećer. Šećer može biti jedan od glavnih uzroka hormonalnog disbalansa. Šećer je povezan sa stvaranjem estrogena, inzulina i testosterona što uzrokuje hormonalne poremečaje. Iz svoje prehrane morate ukliniti i mlijeko. Mlijeko sadrži mnogo prirodnih hormona što može uzrokovati probleme sa vašim hormonima u tijelu i stvoriti disbalans hormona.
Nakon što izbacite loše namirnice iz svoje isrhane vrijeme je da počnete jesti zdrave namirnice. Vaša prehrana treba da sadrži neobrađenu i organsku hranu, većinom povrće. Na taj način možete smanjiti utjecaj hormona kroz hranu na vaše hormone.
Drugi način prirodnog liječenja hormonalnog disbalansa jeste da konzumiranje prirodnih namirnica, recimo riblje ulje koje pomaže održavanju razine estrogena, zajedno sa vitaminima B i D. Antioksidansi kao što su vitamin E, zeleni čaj su odlični za hormon estrogen i mogu vam pomoći da očuvate ovaj hormon u normali.

Možete napraviti nekoliko aktivnosti, na primjer, hodanje, trčanje i plesanje a krajnji cilj smanjiti simptome PMS.

Hormonski disbalans može da uzrokuje anksioznost, to je jedan od glavnih razlog zašto trebate držati hormone pod kontrolom. Trebali bi se baviti sa nečim što će vas umiriti kao joga ili meditacija. Anksioznost može biti uzrokovano poremećajem spavanja, tako da se trebate spavati minimalno 7 sati dnevno.
Izvori:
Estrogen & Hormones

Estrogen’s Effects on the Female Body

Why Do Women Get Migraines?

Advertisement