Sezamovo ulje – Prednosti – Upotreba – Za kosu

Postoje mnoge zdravstvene prednosti i načini kako sezamovo ulje može poboljša zdravlje kose i kože, pomažu u rastu kostiju, smanjuju krvni tlak, održavanju dobro zdravlje srca, dijeluje protiv anksioznosti i depresije, štite zdravlje djeteta, liječe zubne probleme, sprječava rak, poboljšava probavne proces i dijelu protiv upala.

Sezamovo ulje

Sjemenke sezama

Sezamovo ulje, koje se dobiva od sjemena sezama( indijska pšenica, sezam, latinski naziv: Sesamum indicum ), manje je poznato biljno ulje, ali je, zapravo, jedna od najzdravijih alternativa normalnim biljnim uljima. Sjeme sezama, poznato znanstvenim imenom Sesamum indicum, jesu male žućkasto-smeđe sjemenke koji se prvenstveno nalaze u Africi, ali također rastu manjim brojem na indijskom potkontinentu.

Sezamovo ulje je posljednjih godina steklo vrlo malo popularnosti jer je relativno jeftin za ekstrakciju (jednostavna flotacija toplom vodom ili različita tehnika prešanja). Međutim, sezamovo ulje najbolje se dobiva kada su sjemenki potpuno zrele, što znači da su vanjske ljuske otpale. Može se koristiti u kuhanju, a najčešće se koristi u azijskim kuhinjama, uključujući u japanskoj i kineskoj uhinji. Ali i u jugoistočne Azije, kao i u bliskoistočnoj kuhinji.

Ovo ulje također se koristi u masažama, zbog blagog učinka na tijelo i kožu. To je vrlo traženo ulje, čak i kao glavno ulje za razne kozmetičke proizvode. Problem je jedino obrada sjemenki sezama za dobivanje ulja, jer je mnogo veća potražnja ovoga ulja nekog njegova opskrba. Kvalitetzno sezamovo ulje možete kupiti u DM-u.

Impresivna količina vitamina, minerala, organskih spojeva i ostalih korisnih sastojaka u sezamovom ulju razlog je zašto je ovo ulje toliko zdravo.

Sezamovo ulje – Zdravstvene prednosti i upotrena

Advertisement

Trebamo bliže pogledati na one šzdravstvene pogodnosti koje možemo uživati kad dodate ovo ulje na svoju prehranu ili ga koristite u nekim tretmanima.

Sezamovo ulje za njegu kose

Sezamovo ulje tradicionalno se koristi za poboljšanje zdravlja kose. Može pomoći da zadržati prirodnu boju kose i smanjiti gubitak kose. Nadalje, antibakterijski učinci sezamovog ulja mogu pomoći u uklanjanju patogena ili stranih tijela koja mogu napasti vaše vlasište ili kosu.

Sezamovo ulje za njegu kože

Advertisement

Sezamovo ulje bogato je cinkom, što je jedan od najvažnijih minerala za vašu kožu. To može povećati elastičnost kože i glatkoću, čime se smanjuje pojava staračkih pjega i otklanjanje neka stanja kože, povezana sa preranim starenjem. Sezamovo ulje također se može koristiti kao krema za sunčanje jer stvara zaštitni sloj na koži, što je još jedan način zaštite tijela od strane tvari ili toksina koji ulaze u kožu. U nekim se mjestima sezamovo ulje čak koristi i za liječenje gljivičnih bolesti na koži.

Sezamovo ulje za zdravlje srca

Kao i većina biljnih ulja, ulje sezama je korisno i ukusno zbog sadržaja masnih kiselina. Sadrži širok raspon polinezasićenih masnih kiselina, uključujući sesamol i sesamin. Ove masne kiseline održavaju kardiovaskularni sustav i niske razine LDL kolesterola. Ovo ulje može također smanjiti razinu kolesterola koju tijelo već ima, čime se smanjuje ateroskleroza. To znači da ste bolje zaštićeni od srčanog udara i moždanog udara ako dodate ovo ulje u vašu prehranu.

Brine o zdravlju kostiju

Bakar, cink i kalcij su tri minerala koji su integralni za rast kostiju u tijelu, što znači da održavanjem odgovarajuće razine ovog ljekovitog ulja u vašoj prehrani možete povećati brzinu rasta i razvoja kosti, kao i brzinu čak i bilo kakvo ozdravljenje ili zarastanje kostiju. Kao što starite, sezamovo ulje može vam pomoći izbjeći osteoporozu i različite dobne slabosti u kostima.

Protiv tjeskobe

Tirozin je u sezamovom ulju izravno povezan s aktivnošću serotonina u mozgu, što može potaknuti raspoloženje poplavljivanjem tijela enzimima i hormonima koji čine osobu sretnu. Drugim riječima, kada patite od anksioznosti ili depresije, sezamovo ulje može vam dati pozitivan poticaj i okrenuti raspoloženje.

Za oralno zdravlje

Sezamovo ulje visoko je preporučeno od strane zubarskih stručnjaka zbog procesa koji se naziva uljanjem, što uključuje stavljanje ulja u usta, a zatim ga mućkate prije nego što g aispljunete. Sa sezamovim uljem ovaj je proces izravno povezan s bjeljim zubima, nižim razinama zubnog plaka. Moćni antibakterijski učinci ovog ulja glavni su razlozi za dobro dijelovanje za zdravlje vaših zuba.

Za prevenciju karcinoma

Ovo ljekovito ulje sadrži organski spoj nazvan fitat koji je izravno povezan sa smanjenjem razvoja raka. Nadalje, razina magnezija u sezamovom ulju je neuobičajeno visoka, a ovaj esencijalni mineral izravno je povezan s nižim mogućnostima da obolite od raka debelog crijeva. Sadržaj kalcija je također vrlo koristan za sprečavanje raka debelog crijeva.

Sezamovo ulje poboljšava cirkulaciju i metabolizam

Visoki sadržaj bakra i cinka znači da tijelo može funkcionirati na optimalnoj razini, uglavnom zbog toga što je bakar potreban za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Uz značajan postotak bakra u sezamovo ulju, vaše tijelo će sigurno dobiti pravu količinu krvi koja teče organima i tkivima, osiguravajući zdraviji način života.

Smanjuje upalu

Bakar je prirodna protuupalna tvar i može pomoći u smanjenju upale i nelagode različitih stanja kao što su giht i artritis. Smanjuje oticanje zglobova i jača kosti i krvne žile, pomažući da vaš zdravlje bude optimalno.

Sezamovo ulje – Nuspojave – Mjere opreza

Ako uzimate lijekove protiv antikoragulanta ili krvi, trebate razgovarati sa svojim liječnikom prije dodavanja sezamovog ulja u prehranu. Smanjuje krvni tlak i razrijeđuje krv kao što je to, tako da kombiniranje tih može biti potencijalno opasno. U suprotnom, uživajte u onome što vam se sviđa. Sretno sa krištenjem ovoga ljekovito ulja!

Advertisement