Savjeti za čišćenje sa sodom bikarbonom u kući

Soda bikarbona se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali i u čišćenju kućanstva, pa i u njezi tijela.

Soda bikarbona – Foto:Pixabay

Pogledajte što sve može nevjerojatna soda bikarbona

Advertisement

1. U kuhinji za brisanje svih površina koristite standardnu mješavinu ¼ šalice sode bikarbone otopljene u 1l tople vode.

2. Za uklanjanje mirise iz ostave ili hladnjaka ostavite sodu bikarbonu u otvorenoj kutiji na polici. Odlično skuplja mirise a neutralizira ih iu ormaru, ladicama i sl.

3. Dajte sjaj vašoj česmi u kuhinji tako što ćete je izribati pastom od sode bikarbone: 3 dijela sode bikarbone i 1 dio vode. Tom pastom možete izribati i escajg ili bilo koji predmet od metala kome želite vratiti sjaj.

4. Kante za smeće perite klasičnim otopinom sode bikarbone i vode, au čiste i suhe kante pospite malo sode koja će skupljati neugodne mirise.

5. Da osvježite plastiku i skinete mrlje potopite je u otopinu od 4 dijela sode bikarbone i 1 dio vode. Pričekajte 15 minuta istrljajte, isperite i osušite.

6. Da bi uklonili prljavštinu i pesticide sa voća i povrća operite ga u punoj sudoperu ili zdjeli mlake vode sa ¼ šalice sode bikarbone, a zatim isperite.

7. Da bi oribali tamne mrlje na tavama koristiti sodu bikarbonu, toplu vodu i tekućinu za sudove. Potopite sudove u taj otopinu na 15 minuta, oribajte ih i isperite.

8. Bijeli veš možete osvježiti dodavanjem 1 šalice sode bikarbone u perilicu rublja.

Advertisement

9. Uklonite mrlje s odjeće otopinom od 6 žlica sode bikarbone i pola šalice vode. Nanesete na mrlju, istrljate i isperete. Ukoliko su mrlje “teže” ostavite otopinu da odstoji sat vremena pa isrtljajte i isperite. Obratite pozornost na postojanost boje pa prvo provjerite na nekom manje vidljivom mjestu.

10. Za sve površine u kupaonici koristiti standardnu mješavinu, a upornije mrlje namočite, pospite sodom i ostavite malo da odstoje prije ribanja.

11. Osvježite svoje češljeve i četke tako da ih jednom mjesečno potopiti u otopinu tople vode i 1 žlicu sode bikarbone.

12. Osvježite WC školjku tako što ćete je posuti sodom bikarbonom, oribati i isprati.

13. Mrlje od hrđe ćete lako ukloniti mješavinom 1 šalice octa i 1 šalice sode bikarbone, oribajte mrlje i isperite.

14. Za neutraliziranje mirisa (npr. Mirisa kućnih ljubimaca) u tepisima ili mebl namještaju najbolje je da ih pospete sodom bikarbonom, ostavite da odstoji 15 minuta i posisati.

15. Očistite plastične i gumene dječje igračke osnovnom mješavinom sode bikarbone i vode, operite ih spužvom, isperite i ostavite da se osuše. Da biste očistili plišane igračke pospite ih sodom bikarbonom i nakon 15 minuta usisajte.

Izvor:
https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a25577/baking-soda-cleaning-uses/

Advertisement