Koji su to rani simptomi trudnoće?

Bez obzira želite li zatrudnjeti ili mislite da ste već trudni, može biti prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu podnijeti čekanje između ovulacije i menstruacije i žele čim prije saznati jesu li trudne. Ako ste stvarno nestrpljivi u očekivanju odgovora, iznenadit će vas činjenica da će vam vaše tijelo samo dati odgovor ako ga pažljivo osluškujete!

Trudnoća

Neke žene osjete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osjećaju niti nakon nekoliko tjedana trudnoće.

Ako sumnjate da ste trudni i ako osjećate neki ili sve od dolje navedenih simptoma, posjetite što prije svog ginekologa.

Advertisement

Pa šta su rani znakovi trudnoće?

Mučnina / povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego što primijetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih hvata gripu. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može trajati cijeli dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvijek imate nešto za pregristi pri ruci (pokušajte s krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do wc školjke.

Pojačano osjetilo mirisa i okusa

Advertisement

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kava ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše osjetilo okusa se ​​može dramatično promijeniti, pa možda više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja inače volite. Možete također osjetiti i okus metala u ustima.

Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvom tjednu trudnoće. Možda ćete mnogo češće nego što je to uobičajeno trčati u WC, čak i tijekom noći. Kako će vam se maternica naglo povećavati nakon oplodnja, pritiskati će mokraćni mjehur i javljati će vam se potreba za mokrenjem. Isto tako možda će vam urin potamnjeti i imati jači miris nego je uobičajeno. To vam je znak da trebate piti više vode. Ako osjetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa liječnikom jer to može biti znak upale ili infekcije.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadiju trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osjetljive, a boja može im potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije – sve u pripremi za dojenje.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, sve do kraja prvog tromjesečja osjećati jako iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta razine HCG, vrlo visokog novoa progesterona i povišene tjelesne temperature. Probajte se ne umorite uz sve te hormonalne promjene, povraćanje i mokrenje.

Izostanak menstruacije / grčevi / bolovi u leđima / glavobolje

Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko tjedana možda ćete imati grčeve i osjećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate prijaviti svom liječniku. Trudnicemogu imati i češće glavobolje koje su opet rezultat velikih hormonalnih promjena.

Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti s vremenom kada bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zamijeniti sa slabom menstruacijom. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu.

Vrtoglavica / nesvjestica

Zbog činjenice da trudnoća utječe na osjetilo mirisa i okusa trudnice nenamjerno izbjegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje niske razine šećera što može dovesti do vrtoglavica inesvestice. Ako stojite duže vrijeme pojačani pritisak maternice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog tlaka, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvjesticom.

Zatvor

Kako bi se apsorbirale sve hranjive stvari koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte jesti što više svježeg voća i pijte mnogo vode kako bi to izbjegli.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po tijelu, uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osjećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte uraditi nekoliko laganih vježbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Žgaravica

Iako se žgaravica i problemi sa probavom obično vežu za kasnije stadije trudnoće, kod nekih se žena mogu se pojaviti u ranijem razdoblju. HCG usporava probavu, što znači da vam je trbuh dulje pun. Želučane kiseline se zbog toga mogu vratiti u jednjak ili čak u grlo uzrokujući nelagodu i mučninu. Ovo se može ublažiti lijekovima, pa se posavjetujte sa liječnikom koje možete koristiti. Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu navečer jer vam može pojačati problem.

Promjene u tenu

Možda ćete primijetiti na licu promjene koji su rezultat hormonalnih promjena. Ovaj problem često traje do drugog tromjesečja. Također, postoji mogućnost da vam potamne madeži zbog povećane pigmentacije kože.

Pojačan iscjedak

Mnoge trudnice primjete da imaju pojačani gusti bijeli iscjedak. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primjetite neobičan miris ili svrbež, obavezno se javite svom liječniku.

Mršavljenja

Možda ćete se iznenaditi, ali tijekom prvog tromjesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj prehrani i izbjegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ako dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.

Advertisement