Psorijaza – Uzroci, simptomi i prirodni lijekovi

Psorijaza je hronična kožna bolest koja uzrokuje crvene, svrbežne mrlje sa bijelim, srebrenkastim ljuskama zavisno od težine. Ovo autoimuno stanje, obično nasljedno, stavlja određenu vrstu bijelih krvnih zrnaca poznatih kao leukociti na visok funkcijski način rada, čime se stanice kože razvijaju do deset puta. Ove stanice kože na površini su na najvišem nivou razvoja u odnosu na normalan ciklus razvoja kože i stoga stvaraju lezije koje uzrokuju svrbež i iritaciju. Postoje različite vrste psorijaze: plak, gutatni, pustularni, eritrodermični, inverzni, skalp i psorijatični artitis koji može zahvatiti različite vrste tijela. Za pravilno lijčenje bitno je znati vrstu psorijaze od koje bolujemo. Psorijaza često izaziva fizičku i psihičku iscrpljenost, što dovodi do stresnih situacija za tijelo i um. Nepravilan način života, radne situacije pod visokim pritiskom, osobni životni problemi mogu biti okidač ako je pojedinac pod stresom duži vremenski period. Tokom zime, kad je sklona isušivanju, općenito, teže se nose sa ovom bolešću jer im je koža konstantno suha. Živjeti ili posjećivati mjesta sa niskom ili nikakvom vlažnošću može pogoršati trenutno stanje jer koža ne dobija nikakvu vlažnost iz zraka i zbog čega se suši mnogo brže.

Riblje ulje – Foto:Pixabay

Vrste psorijaze

Advertisement

Plak psorijaza

Ovo je najčešći oblik psorijaze koji karakteriše prekomjerna proizvodnja plaka na koži. Obično se ovaj oblik javlja na koljenima, laktovima, licu, ušima i leđima. Počinje kao obični osip i najvjerovatnije neće nestati sa redovnim mastima za osip. Osip će biti vrlo neobiča, crveni, ljuskavi, povišene kožne fleke s definisanim ivicama. Ove izložene lezije su crvene, iritantne i ponekad mogu krvariti zbog prekomjernog sušenja kože ili grebanja. Ako ove lezije rastu, dvije se mogu spojiti u jednu veću. Ako je zahvaćeno vlasište, vidljive su bijele ljuske poput peruti. Psorijatični nokti su mogući kad nokti počnu da se ljušte i u nekim slučajevima odvajaju se od kože.
Okidači uključuju:

 • Stres, infekcije koje direktno utiču na imunološki sistem;
 • Promjene kože koje mogu dovesto do Koebner efekta, zbog vakcinacije, ogrebotina ili opekotina od sunca;
 • Anti-malarijski lijekovi, beta blokatori, litij ili jakilokalni steroidi;
 • Drugi faktori- dijeta, suha klima i alergije mogu također potaknuti psorijazu plaka.

Gutatna psorijaza

Advertisement

Male, crvene mrlje na bokovima i udovima su još jedan oblik koji je čest kod osoba mlađih od 30 godina. Također se može pojaviti na ušima, licu i vlasištu. Obično, u stotinama, ove crvene tačke su male i različite. One ne pokrivaju velika područja. Ove lezije nisu toliko debele kao one kod plak psorijaze.
Okidači uključuju:

 • Stres, respiratorni problemi i streptokokne infekcije;
 • Tonzilitis, povreda kože;
 • Lijekovi protiv malarije i beta blokatori;

Pustularna psorijaza

Prvenstveno utiče na odrasle osobe, karkaterišu je bijeli mjehurići ili prištići s neinfektivnim gnojem i crvenilom oko prištića. Prištić je kao bijelo krvno zrnce i zbog toga nije zarazan ili sklon infekcijama, za razliku od uobičajnog uvjerenja. Koža postaje crvena i nastaju prištići ili plikovi na zahvaćenom području. To na kraju dovodi do povećanja kože. To uzrokuje svrbež i bolove u zahvaćenim područjima.
Okidači uključuju:

 • Infekcije
 • Emocionalni i pshički stres;
 • Pretjerano izlaganje UV zračenju;
 • Trudnoća

Eritrodermička psorijaza

Smatra se jednim od najopasnijih oblika psorijaze, ovaj oblik pokriva veliku površinu kože s crvenim mrljama koje se uglavnom susreću kod pustularne psorijaze. To je također uobičajno kod osoba koje pate od nestabilnog plaka gdje su lezije nedefinisane. Okidači uključuju:

 • Emocionalni stres;
 • Infekcije i alergije;
 • Alkoholizam;
 • Bolne opekotine od sunca i ozljede kože koje izazivaju Koebnerov fenomen.

Inverzna psorijaza

Ovaj se oblik obično pojavljuje u naborima kože kao što su pazuh, prepone i ispod dojki. To može biti posebno neugodno jer su to primarna područja znojenja i tu je koža osjetljiva. Pojavlje se u obliku velikih mrlja poput crvenih lezija ali bez ljuski. Izgleda glatko i pokriva velike površine u naborima kože.
Okidači uključuju:

 • Česta je kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom zbog više nabora na koži. Ovaj oblik može biti izazvan bilo kojim drugim uzrokom drugih vrsta psorijaze.

Psorijaza noktiju

Kad se nokti počnu lomiti, razvijaju neravnu površinu ili se tokom rasta izbijaju iz korijena nokta, to se karakteriše kao psorijaza noktiju. To je obično u paru s jednom od drugih vrsta psorijaze poput plaka ili vlasišta. Simptomi uključuju neravnomjernu teksturu noktiju, lomljenje noktiju i uklanjanje nokta iz korijena. Okidači uključuju: Iako ne postoje odvojeni simptomi za psorijazu noktiju, oni koegzisitiraju s drugim tipom psorijaze kako što su plak ili gutat.

Psorijaza vlasišta

Prisustvo ljuspica koje izgledaju kao perut na vlasištu može biti psorijaza. Vlasište je također koža i kao i svako drugo područje može biti pogođeno. Gotovo 50% osoba koje pate od nekog oblika psorijaze imaju prisustvo i na vlasištu. Počinje laganim, tankim ljuspicama ili gustim i debelim ljuspicama. Od izoliranih područja na vlasištu može se proširiti na cijelo vlasište, čelo, vrat i uši. Okidači uključuju: Slično kao i kod psorijaze noktiju, vlasište također nema pojedinačne okidače, međutim, obično je u paru s plak ili gutat psorijazom i može se nastaviti širiti.

Psorijatični artritis

Osobe koje pate od psorijaze mogu razviti psorijatični artiritis u dobi od 30 do 50 godina, što uzrokuje upalu, oticanje, bol u zglobovima i oko njih. Statistike kažu da oko 30% oboljelih od psorijaze ima psorijatični artiritis. Važno je dijagnosticirati i započeti s liječenjem što je prije moguće, jer kašnjenje od čak šest mjeseci može trajno oštetiti zglobove. Težina psorijaze nije direktno povezana s težinom psorijatičnog artitisa. Okidači uključuju: Uz imunitet, epidemija psorijaze također utiče na zglobove. Pretilost, slaba fizička aktivnost i ignorisanje psorijaze mogu dovesti do pojave simptoma psorijaznog artitisa.

Simptomi psorijaze

 • Oteklina, upala i bol u zglobovima i oko njih;
 • Umor i ograničeno kretanje;
 • Oteklina prstiju i nožnih prstiju;
 • Crvenilo očiju, slično konjuktivitisu;
 • Ukočenost i iscrpljenost ujutru;
 • Mekoća tetiva.

Psorijaza i depresija

Pacijenti s psorijazom također će pokazati simptome depresije. Neprivlačni izgled lezija dovodi do neželjene pažnje što može uticati negativno na pacijentovo samopoštovanje i samopouzdanje. U takvim vremenina, od izuzetne važnosti je da porodica i prijatelji pruže podršku i razumijevanje osobi. Važno je napomenuti koja ima problema s psorijazom ne može liječiti istim lijekovima. Budući da svaka osoba ima drugačiji imunološki sistem, vrsta liječenja će varirati od osobe do osobe. Ponekad se za liječenje psorijaze koristi metod pokušaja i pogreške. Savjetuje se odmah konslutacija s dermatologom ukoliko se uoče bilo koji od ovih simptoma.

Neki od prirodnih lijekova za ublažavanje simptoma psorijaze su:

Promjena prehrane

Ono što jedemo će uvijek uticati na naše zdravlje a isto vrijedi i za psorijazu. Ljuspice koje se pojavljuju na lezijama su proteini i mogu dovesti do nedostatka proteina u tijelu jer se gubi u obliku mrtve kože. Treba uključiti u prehranu hranu bogatu proteinima kao što su riba, riblje ulje, svježi sir, bjelanjci, laneno sjeme i maslinovo ulje. Dodavanje lososa vašoj prehrani osigurat će potreban vitamin D za kožu i omega-3 masne kiseline za srce. Međutim začinjena hrana, crveno meso i hrana koja povećava toplotu tijela kao što su žumanjci i kafa treba u potpunosti izbjegavati. Smanjite duboko prženu i brzu hranu. Neki ljudi mogu razviti osjetljivost na hranu bogatu glutenom koji se nalazi u raži, pšenici i ječmu. Izbjegavanje takve hrane može olakšati simptome.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je poznato po svojim ljekovitim sposobnostima i široko se koristi kao djelotvoran lijek za nekoliko problem kože uključujući psorijazu. Primjena čistog ili djevičanskog kokosovog ulja na kožu može biti od velike pomoći u smanjenju svrbeža i bolnih lezija. Budite velikodušni s uljem i nanesite onoliko puta na dan koliko je potrebno. Nakon kupanja svakako trebate primijeniti kada su pore otvorene tako da koža može biti duboko hidratizirana i prije odlaska na spavanje kako bi se smanjile mrtve kožne ljuspice koje se raspadaju tokom noći.

Joga i meditacija

Stres se obično pogrešno shvata kao psihički stres ili pritisak; međutim, treba uzeti u obzir i fizički stres. Nepravilne rutine, nedostatk sna i odmora, konstantan rad pod pritiskom može dovesti do značajnog oštećenja imunog sistema. Zbog toga je važno smanjiti sve fakotre koji dovode do stresa. Svakodnevno vježbanje joge i meditacija može pomoći u smirivanju tijela i uma i da pruži olakšanje od stresa. Joga je također poznata po tome da pomaže pri povećanju opšteg nivoa energije tijela. Meditacija pomaže pri povećanju koncentracije i pomaže smanjenju stresa na um kako bi završili zadatke, što zauzvrat smanjuje stres povezan s radom.

Vježba i trening

Trčanje, hodanje, vožnja biciklom ili odlazak u teretanu su odlični načini za rješavanje problema i oni će svakako pomoći pacijentu s psorijazom da zadrži svoju težinu pod kontrolom. Važno je ostati aktivan i održavati zdrav način života kako bi ukupna tjelesna masnoća bila minimalna. Poznato je da je masnoća upalno tkivo i da je čuvanje pod kontrolom važno za smanjenje upale psorijaze. Također će smanjiti inverznu psorijazu koja se pojavljuje u naborima kože.

Sunčanje

Pokušajte dobiti malo sunca nekoliko puta sedmično ujutru. Rane jutarnje zrake nisu neprijatne za kožu i najbolji su prirodni izvor vitamina D koji pomaže u liječenju kože. Budite oprezni u tome koliko svoju kožu izlažete suncu jer če opekotine od sunca pogoršati stanje. Korištenje krema za sunčanje koje je preporučio doktor na zdrave dijelove kože je dobra praksa kako bi se izbjegle opekotine ili pogoršanje lezija. Čak i fototerapija za psorijazu koristi UV zrake i možete ih dobiti prirodnim putem na suncu nekoliko minuta svaki dan.

Odmor i san

Odmor tijela i uma uz dobar san je od izuzetnog značaja. Najmanje 7 sati sna osigurava prirodno izliječenje tijela. Dobar, nesmetan san pomoći će u smanjenju stresa.

Prestanak konzumiranja alkohola

Povećana konzumacija povezana je s upalom. Alkohol povećava tjelesnu toplinu i slabi imunitet. Psorijaza već napada imuni sistem i obavezno je obnoviti i održati sistem jakim. Osobe koje boluju od psorijaze trebaju izbjegavati alkohol u bilo kojoj količini. Također će vam pomoći da izgubite težinu.

Recite ne pušenju

Opće je poznato da pušenje može uzrokovati višestruke zdravstvene probleme a psorijaza nije izuzetak. Pušenje pa i neizravno utiče na vaš disajni sistem i imunitet što povećava upalu bolesti. Ako ste aktivni pušač, smanjenje će vam sigurno pomoći ali najbolji bi izbor bio prestati pušiti.

Aloe vera

Aloe vera gel je široko korišten lijek za liječenje psorijaze kada se koristi za lokalnu primjenu. Gel je 99% voda i sadrži salicilnu kiselinu koja kožu održava vlažnom satima i ima antibakterijska svojstva. Gel nema nuspojava i može se koristiti čak tri puta dnevno. Korištenje organskih šampona koji sadrže gel od aloe vere mogu pomoći kod psorijaze vlasišta. Gel će ublažiti upalu, smanjiti crvenilo lezija i svrbež.

Riblje ulje

Bogato Omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, riblje ulje pomaže u smanjenju crvenila i upale lezija. Također je dobro za srce što će pozitivno uticati na vašu psorijazu. Iako je potrebno više istraživanja o ovoj temi, nećete imati nikakvih negativnih nuspojava sve dok se ne konzumira u ekstremnim količinama.

Crvena paprika

Kaspaicin je sastojak koji je prisutan u većini čili papričica poput crvene paprike. Primjena na zahvaćena područja korisna je u blokiranju nervnih završetaka koji prenose bol smanjujući crvenilo, svrbež i ljuspice.

Soli za kupanje

Lezije su poput otvoreni rana tako da će vruća voda iritirati ta mjesta. Topla voda je najbolji izbor za pacijente s psorijazom, posebno ako živite u hladnim predjelima gdje kupanje s hladnom vodom nisu opcija. Također pokušajte skratiti vrijeme tuširanja kako biste je možete isušiti kožu. Možete dodati soli za kupanje kao što su sol iz Mrtvog mora, eterično ulje lavande ili mljeveno zobeno brašno u vodu kako biste kožu održavali hidratiziranom tokom kupanja. Treba izbjegavati hemijski ili umjetni sapun. Kao i većina proizvoda za kožu preporučuje se testiranje proizvoda na flasteru za iritaciju, morate testirati čak i organske ili prirodne sapune koje planirate koristiti i osigurati da ne uzrokuje nikakvu štetu na lezijama. Hidratiziranje nakon svakog tuširanja nužno je kako bi se izbjeglo stvaranje plaka tokom dana.

Završna riječ

Psorijaza nema lijek i uprkos svim naproima, nekim ljudima se već godinama ponavljaju zapaljenja i mrlje. Međutim većina ljudi koji su slijedili zdrav način života, uravnoteženu prehranu i redovne preglede kod doktora, uočili su smanjenje njihove upale, simptoma i učestalosti izbijanja. Posljednji savjet za svakog pacijenta je da nikada ne izgubi nadu, da nikad ne dopusti da bolest ugrozi samopouzdanje ili duševni mir. Prihvatite ga kako biste savladali prepreku.
Izvori:
Psoriasis is an immune-mediated disease

Advertisement