Proširene vene – Uzroci i najbolji prirodni lijekovi

Varikozne, proširene vene su jedan on najčešćih problema sa cirkulacijom i prvenstveno pogađaju žene mada i nekolicina muškaraca pati od istog problema. Varikozne vene su proširene vene koje sprječavaju normalnu cirkulaciju krvi i rezultuju vidljivim ispupčenjem. Iako je urok u slaboj cirkulaciji sistema, postoji još nekoliko razičitih uzroka. Zbog toga Vam donosimo 10 najboljih prirodni rjiešenja i tretmana za problem proširenih vena.

Proširene vene – Foto:Pixabay

Uzrok i simptomi proširenih vena

Advertisement

Najčešći uzroci su gojaznost, sjedeći način života, dugo stajanje, korištenje kontracepcije, genetika, pušenje, hipertenzija, visok holesterol i problem sa trombozom.Važno je obratiti pažnju na prve simptome, jer ukoliko ih ignorišete mogu se pojaviti komplikacije. Na primjer, ovaj problem bi mogao jako utjecati na određene dijelove Vašeg tijela, naročito donje dijelove i čak može dovesti do amputacije.

Naravno postoje različite preporuke koje sprječavaju ovaj problem. Ukoliko ih već imate, dati ćemo Vam nekoliko efikasnih načina za tretman proširenih vena. Iako mnogi ne misle tako, tretmani koje donosimo u nastavku mogu biti od pomoći naročito ako se primjenjuju redovno.

Najbolji prirodni lijekovi i tretmani za liječenje proširenih vena

Češnjak

Ovo je jedan od najkorisnijih prirodnih proizvoda za borbu protiv proširenih vena. Zahvaljujući njegovim osobinama, bijeli luk sprječava upalu varikoznih vena i poboljšava cirkulaciju. Eksperti preporučuju dnevnu konzumaciju ili primjeniti kao kremu koja se napravi kao mješavina bijelog luka i malo alkohola. Ovaj lijek se treba primijeniti 4 puta dnevno na pogođena područja.

Aloe vera

Advertisement

Ovaj proizvod je jako efikasan protiv proširenih vena ali i protiv drugih vrsta bolesti. U ovom slučaju preporučujemo primjenu na pogođena područja. Najbolje je koristiti noću i ostaviti da djeluje do sljedećeg jutra. Jako je važno koristiti vruću aloa veru jer ova biljka najbolje djeluje na ovaj način.

Jabukovo sirće

Ovaj proizvod je jako efikasan protiv porširenih vena. Jako je lako primjeniti također. Sve što je potrebno je namočiti čistu krpu peškirom sa malo jabukovog sirćeta i staviti na mjestu gdje su se pojavile proširene vene. Trebali biste ostaviti krpu par minuta. Možete sebe nježno izmasirati, pomičući krpu odozdo ka gore. Važno je da ne smijete pritiskati pogođena područja.

Ocat, mrkva i aloe vera

Još jedna jako efikasna opcija je pripremiti gel iz aloe vere, sirće i mrkvu. Kao što smo već rekli, dvije prve opcije se mogu koristiti i same. Da biste napravili smjesu stavite sve sastojke u blender. Jednom kada ste sastavili sastojke, blendajte dok ne dobijete čvrstu pastu. Nanesite ovu kremu na proširene vene i ostavite 30 minuta da djeluje. Isperite hladnom vodom kada istekne dato vrijeme.

Kupke

Ovo je veoma jednostavan lijek koji se može koristiti svakodnevno. Također može biti od velike pomoći za Vaša stopala, jer ćete se poslije toga osjećati odmorno, svježe i ukoliko su otekle, otok će Vam spasti. Ove kupke se mogu izvesti u kadi sa vodom, morskom soli i šoljom jabukovog sirćeta. Potopite noge 20 minuta i povremeno ih izmasirajte.

Mast zelene gline

Ovaj lijek se sastoji od pripreme masti od zelene gline i malo vode. Naravno, ne trebate koristiti puno vode jer će masa biti u pogrešnom omjeru.Jednom kada je mast spremna primijenite na pogođena područja, najbolje navečer, i pustiti da se osuši. Poslije toga, isperite sa malo tople vode i neutralnim sapunom.

Raznovrsne biljke

Ovaj lijek zahtjeva malo više pripreme. Međutim jako je efikasan pa se isplati trud uložen u pripremu. Sastoji se od: 2l prokuhale vode, malo mente, malo kamilice i lovora. Ostaviti 5 minuta da odstoji i potom primijeniti. Potopite Vaša stopala i dodajte smjesu sa malo sode bikarbone. Jako je važno napomenuti da ovaj lijek može izazvati utrikariju kod nekih ljudi zbog čega treba biti oprezan.

Chili

Koliko god djelovalo nevjerovatno, začininjena ili chili paprika ima mogućnost da pomogne u borbi sa proširenim venama i poboljšanju cirkulacije. Zbog toga specijalisti preporučuju unos ovog proizvoda u malim količinama. Postoje različite opcije koje možete koristiti. Na primjer, za osobe koje nisu navikle da jedu chili mogu uzimati slađu papriku.

Čaj od kestena

Potrebno je kuhati 50 g indijskog kestena u 1l vode 10ak minuta. Nakon toga procijedite čaj i odmah počnite piti. Zbog njegovih osobina, indijski kesten je idealan za dobru cirkulaciju i smanjenje otoka proširenih vena.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja su odlična u smanjenju upale proširenih vena i poboljšanja cirkulacije. Najbolje ih je umasirati na pogođena područja. Na primjer, najvolje je započeti od stopala i članaka i polako se kretati prema butinama. Ove masaže trebaju biti nježne. Najbolje ih je primijenjivati navečer kako bi bolje djelovali u toku noći.

Advertisement