Prirodni lijekovi od čuvarkuće

U narodnoj medicini čuvarkuća se koristi zbog svojih anti-upalni i diuretski svojstva. Sadrži tanin, biljni sluz, ulja, smole, mravlju kisalinu i jabučnu kiselinu. Također neke su studije potvrdile da sadrži flavonoide i ugljikohidrata. Čuvarkuća može se koristiti u obliku soka, obloga, masti ili čaja.

Čuvarkuća

Čuvarkuća – Prirodni lijekovi

Čuvarkuća dobro poznata biljka koja se koristi (u obliku čaja) u liječenju rana, ispucale kože, čireva, hemoroida, čišćenje crijeva od parazita, upale grla ili dijabetes.

Ove prirodne lijekove možete napraviti od čuvarkuće i biti će vam od velike pomoći.

ČUVARKUĆA I MED – lijek za stomak (miome i ciste na maternici)

Advertisement

Listove čuvarkuće potrebno je samljeti i iscijediti sok u jednu posudu. Tada dodati sok u med i izmješati da se satojci sjedine. Tako napravljen med sa čuvarkućom potrebno je da se ostavi 7 dana da odstoji na toplom mjestu, poslje toga je med spreman za upotrebu.

Važna napomena – smjesu čuvarkuće i meda uzimati na gladan stomak prije jela po jednu kašiku, poslje uzimanja meda potrebno je dva sata da se ne konzumira ništa od hrane.

Sastojci:

  • Med 1 kilogram
  • Čuvarkuća 500 grama

Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smesa od meda i čuvarkuće ubrzava metabolizam i čisti telo od svih štetnih materija. Upotreba ove smese posebno je blagotvorna posle obilnih gozbi i raznih proslava.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Sastojci:

  • 2 kašičice listova čuvarkuće,
  • 1 čaša vrele vode.

Listove čuvarkuće preliti čašom vrele vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 1/4 čaše, 4 puta na dan, pre jela. Čaj pospešuje izlučivanje mokraće, a kod proliva zatvara. Pomaže kod jake menstruacije, krvave dizenterije i upale uha.

ČUVARKUĆA, LIMUN I MED – za hemoroide

Limun, koji ste prethodno dobro oprali, ubacite u vodu s jednom žličicom sode bikarbone i pustite da odstoji jedan sat. Potom ga dobro isperite i narežite na kriške, a zatim zajedno s 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procijedite kroz gazu. U tekućinu dodajte 750 grama livadskog meda i promiješajte drvenom žlicom. Svako jutro natašte uzmite jednu žlicu smjese (može se koristiti otprilike mjesec i pol dana, a smjesu je potrebno držati u hladnjaku).

Advertisement