Prirodan sirup od sljeza za izbacivanje sluzi iz pluća

Ovaj domaći sirup pomoći će vam eliminirati sluzi u vašim plućima, a najbolja stvar je da je super za djecu. ako je djelotvoran u cijelosti, ljekoviti sastojci su najviše koncentrirani u korijenu. Onaj koji je izvađen prve godine je najučinkovitiji, jer ima najviše sluzi.

Bijeli sljez. Althaea

Ljekovitost bijelog sljeza

Advertisement

Bijeli sljez je više zastupljen, jer se od davnina koristi za obranu od različitih bolesti. Odličan je borac protiv virusa i prehlada, olakšava iskašljavanje, ublažava simptome astme i jača imunitet.

Kasnije postaje deblji i tvrđi, pa i manje kvalitetan. Prvo se oguli i osuši na temperaturi od 60 do 70 stupnjeva, da ne bi potamnio, a sluz se razložila, pa zatim isjecka. Čaj od bijelog sljeza pomaže kod kašlja, bronhitisa, a preporučuje se i kod bronhijalne astme. Koristi se iu liječenju upale debelog crijeva, proljeva i povraćanja kod odraslih i dojenčadi. Smiruje sluznicu želuca, posebno u kombinaciji s kamilicom. Nije štetan ni za bebe stare nekoliko dana, ispire im se nos kada je začepljen.

Priprema se tako što se isjeckan korijen drži oko dva sata u hladnoj, prokuhanoj vodi, da se sluz potpuno ekstrahira. Čaj se zatim procijedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji može zagrijati. Korijen bijelog sljeza nikako ne smije se kuha, jer se tada izdvaja škrob, pa je napitak gust i mutan. Sluzi u korijenu ima najviše u listopadu, na kraju vegetacije i tada bi korijen trebalo da se vadi.

U narodnoj medicini popularne su i obloge, koje su djelotvorne kod svih vrsta kožnih i potkožnih čireva, kao i upale očiju. Njima se liječe opekotine, a učinkovito ublažavaju i bol. Prave se tako što se sitno ribani korijen bijelog sljeza pomiješa s medom, kašasta masa se nanese na lanenu krpu i stavi na problematično mjesto. Mijenja se na dva do tri sata.

Potrebni sastojic:

  • 1 žlica sljeza korijen (bijeli sljez)
  • 1 žlica sjemenki lana
  • 1 žlica kadulje
  • 1 limuna, narezane
  • 250 ml vode
  • 1 šalica čistog javorovog sirupa ili 250 grama smeđeg šećera

Način pripreme sirupa od bijeloga sljeza

Stavite vodu u lončić, zatim dodati čisti javorov sirup (ili smeđi šećer). Zagrijte čisti javorov sirup na srednju toplinu (ili ako koristite smeđi šećer, zagrijte smeđi šećer na srednje toplinu i kuhati dok se šećer nerastopi). Dodati ostatak u smjesu i smanjite temperatutu na nisku. Nakon 15 minuta skinite lončić sa topline

Uzmi jednu žlicu sirupa tri puta dnevno. Koristite ga dok ne osjetite poboljšanje i vaš kašalj nestane. Čuvajte sirup u hladnjak.

Advertisement
Advertisement