Pomelo – Zašto ga trebate jesti

Pomelo je velika, ukusna, hranjiva i beskrajno korisna agruma. To je gospodar od agruma. Pomelo (Citrus grandis ili Citrus maxima) je citrusno stablo sa najvećim agrumom. Neke vrste pomela mogu biti teške i do 10 kg. Potječe iz Azije, a prvi koji je počeli jesti pomelo su Kinezi prije otprilike 4000 godina. Nije slučajno što se naziva “kineski grejp”. Danas postoje velike plantaže s ovim voćem u SAD-u i Južnoj Americi.

Pomelo

U Aziji vole da pomelo ima kiseo i sočan okus, dok europljani vole noviju sortu koja je dosta slađa. Europska sorta pomela ima okus grejpa ali je manje gorak, nekada ga nazivaju mednim grejpom.

Nutritivna vrijednost pomela

Advertisement

Ima veliku količinu vitamina C, vrijedan izvor vitamina A, antioksidansa, minerala (posebno kalija) i eteričnih ulja. Okusne kvalitete su jedinstveni, unatoč sličnosti sa grejpom. Ima velika razlika, ne samo u veličini, jer se razlikuje u prehrambenim i zdravstvenim svojstvima.

Nutritivna vrijednost u 100g Pomela: 36 kalorija, 0 g masti, 0,7 g bjelančevina, 9,1 g ugljikohidrata, 58 mg vitamina C, 1 g vlakana, 205 mg kalija, 1 mg natrija.

Zdravstvene prednosti pomela

Zdravlje srca

Pomelo ima visok sadržaj kalija, koji je jako važan za zdravlje srca. Ovaj mineral neophodan je za reguliranje razine krvnog tlaka. Pun pektinom, Pomelo sok uništava arterijska depozite nakupljene u tijelu, čime se smanjuje nečistoće i jako je dobar za osobe koje boluju od hipertenzije. Pomelo također smanjuje loš kolesterol u tijelu i potiče dobar kolesterol.

Poboljšava probavu

Advertisement

Većina voća sadrži velike količine vlakana, a pomelo nije iznimka. Jedan Pomelo (jestivo meso samo), sadrži oko 25% dnevne potrebe za vlaknima. To potiče zdravu probavu i eliminira probleme kao što su zatvor i proljev. Potiče lučenje probavnih i želučanih sokova koji razlažu složene proteine i hranu koju je teže probaviti. To čini da probavni sustav funkcionira na visokoj razini.

Sprečavanje Anemije

Istraživanja su pokazala da vitamin C poboljšava apsorpciju željeza u tijelu. Nedostatak željeza često dovodi do anemije jest nedostatak krvi u tijelu. Tako da prehrana bogata vitaminom C pomaže u borbi protiv gubitka željeza i poboljšava cirkulaciju krvi.

Pomaže zdravlju kostiju

Sa obzrim da pomelo sadrži velike količne kalija koji sa drugim mineralima čini naše kosti jakim. Pomelo može pomoći u sprječavanju osteoporoze i opće slabosti kosti u tijelu.

Oralno i dentalno zdravlje

Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, koji jača tkiva, organe i stanice. To može povećati snagu vaših desni i oralne površine kako bi ih se spriječilo da postanu slabe, što može dovesti do gubitka zuba i opasnih oralnih bolesti.

Pomaže u mršavljenju

Pomelo plod je upravo ono što vam je potrebno kako bi počeli sa mršavljenjem. To najviše iz razloga je sadrži suspstance koje pomažu bržoj razgradnji masnoća u vašem organizmu. Vlakna dodatno daju osjećaj sitosti.

Advertisement