Podbel protiv kašlja i za zdravlje pluća

Protiv bronhitisa, laringitisa i astme, narodni liječnici preporučuju biljku podbel (Tussilago farfara). Njena učinkovitost posebno dolazi do izražaja u liječenju upornog i kroničnog kašlja. Podbel je blagotvoran za upaljenu sluznicu, jer sprečava njeno iritiranje. Čaj od ove biljke pomaže i kod iskašljavanja, s obzirom na to da omekšava sluz u bronhima, pa tako olakšava tegobe oboljelih od kroničnog bronhitisa, plućnog emfizema.

Podbel

Preporuča se i osobama koje imaju takozvana “prašnjava pluća”, odnosno dišne organe obložene s puno prašine na specifičnim radnim mjestima. Kao čaj koristi se za ispiranje usta i grla, u vidu obloga, kao i za klistiranje. Zbog ljekovitih sastojaka primjenjuje se i kod pojačanog znojenja, pročišćavanja krvi, kao i izbacivanja suvišne tekućine.

List se upotrebljava i za liječenje kožnih bolesti, kao što su rane, uboji ili čirevi.

Advertisement

Primjena je jednostavna – list se opere, namaže mašću ili uljem i stavi na problematično mjesto kože. Svojim ljekovitim sastojcima podbel na ovaj način dovodi do brzog zacjeljivanja.

Ipak, s upotrebom podbjela, poznatog i kao kozja brada, ožujka i konjsko kopito, treba biti oprezan, jer određeni sastojci poput alkaloidi, posjeduju hepatotoksično (oštećuju jetru) i kancerogeno djelovanje. Čaj može koristiti bez bojazni, jer su ovi alkaloidi slabo topivi u vodi, ali u strogo određenim dozama. Pravilno konzumiranje je tri do četiri šalice dnevno i ne dulje od četiri tjedna!

Također, osobama koje imaju zdravstvenih problema s jetrom, djeci mlađoj od dvije godine, trudnicama i dojiljama, podbel se ne preporučuje.

O uporabi trebaju voditi računa i osobe koje koriste antihipertenzive, jer ova biljka može nepovoljno utjecati na djelovanje lijekova.

Za medicinske svrhe koristi se cvijet koji podsjeća na maslačak i listovi, au pojedinim situacijama i korijen.

Najviše ljekovitih tvari sadrže podacima, jer rastu na sunčanim mjestima. Nalik su konjskom kopitu, pa otuda i takvo ime za podbel. Na površinu zemlje, žuti cvjetovi počinju se pomaljaju u rano proljeće, čak i kada još ima snijega, dok se listovi pojavljuju mnogo kasnije. Ako je blaga zima podbel cvijeta još krajem siječnja.

Prilikom sakupljanja vodite računa da listovi budu veliki kao dlan, čisti i bez zemlje.

Prije sušenja ne treba se prati, već samo usitne i brzo osuše. Jer, samo dobro osušeni listovi i cvjetovi podbjela su ljekoviti i mogu duže da se čuvaju za spremanje čaja. Radi veće učinkovitosti biljka se koristi iu kombinacijama s bijelim sljezom, naprotiv, đumbirom, bokvicom i bršljanom.

NAPRAVITE ČAJ

Napitak – Bilo da se pravi samo od podbjela ili miješa s drugim ljekovitim biljkama, čaj se priprema tako što se jedna do dvije žličice prelije s 2 decilitra kipuće vode i ostavi poklopljeno da odstoji. Nakon deset minuta se procijedi i pije. Najbolje tri puta dnevno po jedna šalica, poslije jela, za sve navedene bolesti.

Inhalacija – Sa čajem od podbjela može i da se inhalira, samo što se pravi na drugačiji način. U ovom slučaju se puna jušna žlica pomiješanih cvjetova i listova biljke prelije sa litar vrele vode u odgovarajućoj posudi. Glavu zatim treba pokriti pamučnom tkaninom i udisati paru više puta tijekom dana.

Opadanje kose – Pomeša se 20 grama korijena podbjela i 10 grama cvjetova nevena. Mješavina se prelije sa litar kipuće vode i ostavi da još vri 10 do 15 minuta. Zatim se sadržaj procijedi, pa toplim čajem dva puta tjedno istrlja cijela glava.
Izvor:Novosti

Advertisement
Advertisement