Pistacije – Deset razloga zašto ih trebate jesti

Pistacije su orašasti plodovi koji rastu na stablima pistacije, zvanim Pistaciaceae u znanstvenim terminima. U ovom članku, saznat ćete razloge zašto biste trebali jesti pistacije. Stablo pistacija potječe iz Srednje i Male Azije. S vremenom se proširio na druge zemlje. Pistaciju možete jesti sirovu,kuhanu ili kao dodatak jelu.

Pistacije

Sadrži velike količine hranjivih tvari, uključujući:

 • Vitamini (E, folna kiselina, tiamin)
 • Minerali (bakar, kalij, magnezij, kalcij, željezo)
 • Proteine
 • Vlakno
 • Masne kiseline

Pistacije su zelene boje unutra, prekrivene školjkom koja se otvara u sredini.

Sada ćemo vam objasniti deset razloga zašto bi trebali jesti pistacije

Pistacije se bore protiv dijabetesa

Advertisement

Dijabetes je bolest koju obilježava višak šećera u krvi, također poznat kao povišena glukoza. Pistacije su sjajan način borbe protiv dijabetesa tipa 2. To je zato što pistacije smanjuju razinu glukoze zbog visokog sadržaja ugljikohidrata.

Pistacije smanjuju rizik od bolesti srca

Pistacije pomažu smanjiti apsorpciju kolesterola i masnoća u vaše tijelo, sprečavajući srčane probleme. Osim toga, kalij u njima pomaže vam u reguliranju krvnog tlaka . Ovo je jako dobro za vaše srce.

Pistacije vam pomažu upravljati svojom težinom

Jedna od mnogobrojnih prednosti za pistacije je činjenica da one vam mogu pomoći da držite apetit pod kontrolom i izbjegnete prejedanje. Kada jedete pistacije, potpuno su metabolizirani od strane vašeg tijela, što rezultira minimalnim dobivanjem kalorija.

Pistacije sadrže vlakna

Pistacije sadrže veće količine vlakana, poboljšavaju vašu probavu i ubrzavaju vaš metabolizam i tako pomažu pri zatvora.

Pistacije su dobre za vaše oči

Mnogi ljudi ne znaju da pistacije pomažu vašem vidu i štite vaše oči od sunca.
To je zbog hranjivih tvari koje sadrže, kao što su:

 • Zeaxathin
 • Lutein
 • Riboflavin
 • Vitamin E
 • Vitamin B2

Pistacije jačaju vaše kosti

Sav fosfor, magnezij, kalij, kalcij i protein u pistacijama čine vaše kosti i mišiće jačim. Ovo je važno za sportaše ili vrlo aktivne ljude koji trebaju puno energije i snažno tijelo.

Pistacije čuvaju vaše zube

Zbog fosfora i magnezija u njima, pistacije su izvrsne za vaše zube, čineći ih zdravijima i jačima. Oni također poboljšavaju njihov izgled. Nije dovoljno samo četkati zube; zdravlje zubi ovisi puno o tome što jedete. Određena hrana je dobra za zdravlje zubi.

Pistacije su dobre za kosu

Kada jedete pistacije, štitite pigmentaciju vaše kose. Bakar u pistacijama čuva kosu sjajnom i lijepom. One također pomažu u sprečavanju gubitka kose i potiču zdrav rast.
Jedan od načina da koristite pistacije za vašu kosu je da nanesite ulje od pistacija na kosu. Odlično je za hidrataciju kose.

Čuvaju mladolik izgled

Jedan od načina da zadržite svoju kožu u dobroj formi jest jesti pistacije. To je zato što vitamin E u njima štiti vašu kožu od UV zraka i procesa starenja.
A možete koristi ulje od pistacije za njegu kože kako bi ga održali zdravom.

Pistacije su dobre za mozak

Aktivnost mozga potiče se kad krv sa kisikom teče prema mozgu. To se događa povećanjem razine hemoglobina. Hemoglobin se povećava konzumiranjem vitamina B6, vitaminom koji se nalazi u pistacijama, što ih čini savršenom hranom za čuvanje mozga.

Pistacije – Mjere opreza – Rizici

Pistacije su dobre za vas tijelo, od glave do pete. One su doista izvanredna orašasti plod. Međutim, treba ih jesti na uravnotežen način. Koliko god bili dobre, ako ih jedete previše, one zapravo mogu biti štetni za vaše zdravlje.

Općenito govoreći, pistacije dolaze slane. Previše soli može uzrokovati hipertenziju i zadržavanje tekućine. Stoga je dobra ideja ograničiti količinu pistacija koju jedete ili pokušati pronaći sirove pistacije bez soli.

Pobrinite se da niste alergični na pistacije jer alergija može dovesti do neposrednih simptoma kao što su:

 • Osip
 • Oteklina
 • Dišni problemi

Zaključno, pistacije su veliki izvor vitamina i minerala za zdravlje tijela, sve dok ih jedete umjereno i nemate alergiju.

Advertisement