Piskavica – ljekovite sjemenke za zdravlje

Zdravstvene prednosti piskavice uključuju pomaže u liječenju, groznicu, peruti, poremećaje želuca, žuč, respiratorne poremećaje, čireve u ustima, bol u grlu, dijabetes, upale, rane i nesanicu. Piskavica je korisna u probavi i pomaže u poboljšanju probave. Pokazalo se da smanjuje razinu kolesterola i štiti zdravlje srca, istodobno potičući imunološki sustav i štiteći od gripe i raznih infekcija.

Piskavica – Foto:Pixabay

Šta je piskavica?

Piskavica

je godišnja biljka koja je također poznata po nekim drugim imenima, zavisno od dijela svijeta. Član je obitelji graha, a njezino je znanstveno ime Fabaceae. Porijeklom ove biljke je na Srednjem i Bliskom Istoku i široko se koristi na indijskom potkontinentu. Ima male okrugle listove. Postoje čak i dokazi da su drevni Egipćani razumjeli blagodati ove biljke jer su njezine sjemenke pronađene u grobnicama, osobito u Tutankamonu. Ova biljka se uzgaja u zemljama širom svijeta, ali najviše se uzgaja i konzumira u Indiji.

Nutritivne vrijednosti sjemenki piskavice

Prema USDA, piskavica sadrži niz korisnih hranjivih tvari, uključujući željezo, magnezij, mangan i bakar, kao i vitamin B6, proteine i dijetalna vlakna. Sadrži i antioksidante, snažne fitonutrijente, uključujući kolin, trigonelin, yamogenin, gitogenin, diosgenin, tigogenin i neotigogene. Većina zdravstvenih dobrobiti piskavice nastaje zbog prisutnosti saponina i vlakana.

Zdravstvene prednosti piskavice

Piskavica

se koristi za biljno liječenje i ima mnoge važne zdravstvene prednosti koje su detaljnije objašnjene u nastavku.

Pomaže laktaciju

Pedijatrijski časopis navodi da odgođeno dojenje može povećati rizik od novorođenačke smrtnosti. To se događa kada majka ne može proizvesti dovoljno mlijeka.

Indijski tradicionalni ayurvedski liječnici prepisuju majkama koje doje da konzumiraju piskavicu. Piskavica se korist radi prisutnosti diosgenina u njoj. Journal of Alternative and Complementary Medicine, New York, uspješno je zaključio da uključivanje čaja od piskavice u prehranu može pomoći novim majkama u povećanju laktacije.

Kapsule ekstrakta piskavice pomažu u povećanju količine mlijeka koje proizvode dojke. Sadržaj magnezija i vitamina u njemu također pomaže u poboljšanju kvalitete mlijeka kako bi dojenče ostalo zdravo. Svaka kapsula je otprilike 600 miligrama, a 2-3 treba uzeti odmah u tri različita doba dana.

Napomena: Posavjetujte se s liječnikom prije dodavanja kapsula/sjemenki piskavice u vašoj prehrani tijekom dojenja.

Smanjuje menstualne grčeve i bol

Piskavica se smatra moćnom tvari koja olakšava proces menstruacije i ublažava povezane simptome.

Minimizira simptome menopauze

Piskavica sadrži kemikalije diosgenin i estrogenske izoflavone, koji su slični ženskom spolnom hormonu, estrogenu. Gubitak estrogena uzrokuje simptome menopauze. Dakle, jedenje pomaže smanjiti simptome menopauze kao što su promjene raspoloženja, depresija, grčevi i nenormalni bolovi gladi. Pomaže u praćenju brojnih drugih hormona, zadržavajući i mnoge druge tjelesne procese.

Snižava razinu kolesterola

Istraživanja objavljena u The British Journal of Nutrition pokazuju da potrošnja piskavice pomaže u smanjenju razine kolesterola. Pomaže značajno smanjiti razinu LDL (lošeg) kolesterola, što može spriječiti različite bolesti poput ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara. To je bogat izvor vlakana, koji ogrebotine višak kolesterola iz arterija i krvnih žila tijela. Smanjenjem sadržaja kolesterola u krvotoku smanjujete rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Sprječava rak debelog crijeva

Piskavica posjeduje antikarcinogena svojstva

. Steroidni diosgenin prisutan u biljci posebno je povezan s prevencijom raka debelog crijeva. Nadalje, različiti ne-škrobni polisaharidi kao što su saponini, hemiceluloza, sluz, tanin i pektin, snižavaju razinu kolesterola i inhibiraju reabsorbiranje kolona u žučnim solima. To se može vezati za toksine i zaštititi sluznicu debelog crijeva, što može smanjiti kolorektalni rak i druga stanja koja mogu negativno utjecati na debelo crijevo.

U nekim je studijama otkriveno da piskavica pokazuje antikancerogene učinke i može također pomoći u izazivanju apoptoze ili programirane stanične smrti.

Potiskuje apetit

Odjel za znanost o hrani i prehranu Sveučilišta u Minnesoti, SAD, proveo je istraživanje o učincima piskavice na apetit. Otkrili su da prirodna topljiva vlakna, galaktomanan, pronađena u piskavici pomažu u suzbijanju apetita tako što se osjećate puni.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Sjemenke piskavice sadrže 25% galaktomanana koji je vrsta prirodnih topivih vlakana koja pomaže u sprečavanju bolesti srca.

Kontrolira dijabetes

Ekstrakt piskavice pomaže ublažiti dijabetes tipa I i tipa II.

Studija iz 2005. godine pokazuje da je dodavanje sjemena piskavice prehrani dijabetičara pomoglo u snižavanju razine glukoze u krvi. Zbog prisutnosti galaktomanana prirodnog vlakna, biljka usporava brzinu apsorpcije šećera u krvotok. 4-hidroksiizoleucin je aminokiselina pronađena u piskavici koja regulira oslobađanje inzulina. To pomaže u sprječavanju poniranja šećera u krvi kod dijabetičara. 15-20 grama piskavice se obično preporučuje za svakodnevnu kontrolu šećera u krvi.

Olakšava zatvor

Piskavica dodaje masu stolici zbog visokog sadržaja vlakana. To također pomaže u liječenju zatvora, proljeva i olakšavanja manjeg probavnog trakta.

Liječenje probleme s bubrezima

Tradicionalna kineska medicina preporučuje uporabu piskavice za pacijente koji pate od različitih bolesti bubrega.

Ublažava bol u grlu

Umirujuća sluznica piskavice pomaže u ublažavanju upale grla, povezane boli i kašlja.

Smiruje iritaciju

Sjemenke piskavice sadrže tvar koja se naziva sluz i kada se pomiješa s vodom, sluz se širi i postaje želatinoznim melemom koji pomaže u oslobađanju od iritacije.

Ostale prednosti piskavice

Ostale prednosti piskavice uključuju sljedeće:

 • Tretira rane, upale i gastrointestinalne bolesti.
 • Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala zbog antioksidativnog svojstva.
 • Prema ajurvedskoj i kineskoj medicini, može se koristiti za poticanje rada i pomaganje probave.
 • Pomaže poboljšati opći metabolizam i zdravlje tijela.
 • Vanjska primjena piskavice daje olakšanje od nadražene kože i drugih stanja.
 • Pomaže protiv bolova u mišićima.

Piskavica se smatra sigurnom, biljnom hranom. Koristi se kao začin u mnogim kulturama i okusima kao gorki celer i javorov sirup.

Koliko piskavice jesti i konzumirati?

Ako je uzimanje(konzumacija) piskavica za određeni razlog, ne može biti neke ograničenja ili smjernice. Na primjer, ako želite jesti i konzumirati piskavicu za povećanje proizvodnje mlijeka (kao majka koja doji), možete uzeti do 5500 miligrama dnevno (oko 2-3 standardne kapsule 3 puta dnevno). Međutim, ako ste jednostavno koristite piskavica za poboljšanje zdravlje, mnogo niže doze se preporuča i potrebno da se osjećaju efekti.

Konzumiranje i upotreba piskavice:

Možete koristiti i konzumirati piskavicu na mnogo načina koji uključuju:

 • Listovi piskavice se mogu sušiti i koristiti kao ljekovito bilje.
 • Sjemenke piskavice mogu se jesti cijele i često se koriste kao preljevi za određena jela ili juhe.
 • Sjemenke se prvenstveno koriste kao začin i mogu se naći posipane na mnogim azijskim jelima.
 • Ove sjemenke se također mogu koristiti u obliku praha kao sredstvo za poboljšanje okusa u curry pastama, juhama i varivima.
 • Sama biljna tvar može se koristiti kao povrće.
 • Prah od piskavice također se može koristiti za izradu zdravog, energizirajućeg čaja.

Riječ opreza(napomena):

piskavica je sigurna i nadaleko poznata kao izvrsna biljka za različite dijelove tijela. Međutim, piskavica može uzrokovati blage gastrointestinalne tegobe, proljev, plin i probavne smetnje kod nekih, osobito kod onih koji su alergični na njega. Ne preporučuje se tijekom trudnoće jer može dovesti do pobačaja zbog snažnog učinka na ženski reproduktivni sustav.

Izvori:
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-007-1764-0_96#page-1
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814606006078?via%3Dihub
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2011.0002
https://link.springer.com/article/10.1023/B:MCBI.0000049153.14295.0d#page-1