Peruanska jagoda – Ljekovitost i kako je jesti

Najimpresivnije zdravstvene prednosti Peruanske jagode uključuju njihovu sposobnost da pomaže u mršavljenju, detoksikaciju organizam, pomoć u liječenju dijabetesa, jačanje imunološki sustav, optimiziraju funkciju bubrega i smanje upale. Peruanska jagoda također će spriječiti određene degenerativne bolesti, potaknuti zdravlje srca, te se naširoko smatra se superharnom, sa hranjivim tvarima i antioksidansi koji mogu značajno poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

Peruanska jagoda – Foto:Pixabay

Peruanska jagoda – Opće informacije

Advertisement

Peruanska jagoda, znanstveno poznate kao Physalis peruviana, male su žućkaste bobice koje potječu iz Južne Amerike. Čudno je, da su peruanske jagode bliže vezani uz rajčice i patlidžane nego drugim bobicama slične veličine.

One su se proširili u druge dijelove svijeta, uključujući Južnu Afriku i Europu, i izvoze se opsežno, te stoga imaju mnogo imena. Ovisno o tome gdje se nalazite u svijetu, možda ih poznajete po raznim imenima, uključujući rt ogrozda, aztec bobica, poha, harankash, ili Physalis, među desetak ili više drugih uobičajenih imena.

Nutritivne vrijednosti peruanskih jagoda

Ove super bobice sadrže niske razine kalorija i umjerene razine većine vitamina i minerala; međutim, prava vrijednost ovog voća je koncentracija antioksidanata. Polifenoli i karotenoidi su snažni elementi ljudskog zdravlja, a zlatne bobice sadrže značajne količine. U kombinaciji s drugim hranjivim tvarima, ti antioksidanti čine ovaj plod vrlo poželjnim, što objašnjava njegovu široku uporabu i potražnju diljem svijeta.

Kako jesti peruanske jagode?

Peruanske jagode su slatke, što je čini popularnim sastojkom u raznim kolačima, slatkišima i pečenim proizvodima, kao iu salatama i voćnim salatama. Peruanske jagode se također može pojesti sami, svježe ili osušeno, kao zdrav obrok. Jedna važna napomena je da ih ogulite prije jedenja ili upotrebe u jelu. Nikada nemojte jesti nezrele peruanske jagode jer mogu biti otrovne.

Zdravstvene prednosti peruanskih jagoda

Peruanske jagode imaju mnoge prednosti za zdravlje. Stoga ćemo detaljnije pogledati neke od njih.

Sadržaj antioksidansa

Najvažnije prednosti peruanskih jagoda proizlaze iz njihovog visokog sadržaja antioksidanata, što ih čini idealnim dodatkom prehrani za prevenciju određenih kroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka. Poput karotenoida i polifenolnih spojeva, antioksidanti koji se nalaze u zlatnim bobicama mogu neutralizirati slobodne radikale, štetne nusproizvode staničnog metabolizma koji mogu uzrokovati mutacije zdravih stanica u kancerogene. To je kvaliteta koja peruanske jagode čine “superhranom”. Istraživanja su pokazala da polifenoli mogu zaustaviti širenje različitih vrsta raka, što ga čini vrlo važnim izvorom hrane u mnogim dijelovima svijeta.

Svojstva protiv upale

Advertisement

Peruanske jagode bogate su antioksidantima koji pomažu u smanjenju upale. Ako patite od artritisa, gihta, bolova u mišićima, kronične boli ili čak hemoroida, protuupalni spojevi u bobicama mogu ublažiti ova stanja i poboljšati cjelokupno zdravlje. Peruanska jagode poboljšavaju zdravlje srca smanjujući upalu arterija i krvnih žila te sprječavajući razvoj ateroskleroze i koronarnih srčanih bolesti. To učinkovito snižava krvni tlak, što dodatno smanjuje simptome hipertenzije i daje olakšanje vašem srcu.

Mršavljenje

Kao niskokalorična hrana (samo 53 kalorije na 100 grama), peruanske jagode su zanimljiva opcija za ljude koji pokušavaju izgubiti težinu. Ovi sićušni plodovi isporučuju veliki postotak dnevnih hranjivih tvari, ali ne doprinose nikakvim negativnim mastima ili kalorijama u ukupnom unosu, pomažući u održavanju dijeta!

Kolesterol

Iako mnogi ljudi misle da su masti negativna komponenta, u stvarnosti, ljudima je potrebno mnoštvo esencijalnih masnih kiselina za pravilno funkcioniranje mnogih procesa u tijelu. Na primjer, oleinska i linoleinska kiselina u peruanskim jagodama smanjuju količinu LDL kolesterola (loš kolesterol) u našem tijelu i ponovno uspostavljaju ravnotežu kolesterola kako bi osigurali zdravo srce.

Prevencija raka

Ovi jedinstveni organski spojevi, slični onima koji se nalaze u ginsengu, snažni su antioksidanti i protuupalni agensi koji mogu izazvati apoptozu ili automatsku staničnu smrt. Oni također mogu usporiti ili čak preokrenuti širenje stanica raka u tijelu.

Kontrola dijabetesa

Neki od spojeva koji se nalaze u peruanskim jagodama mogu usporiti asorpciju i unos jednostavnih šećera iz ugljikohidrata. To znači da tijelo i krvotok nisu preplavljeni šećerom, a receptori inzulina su propisno regulirani. Drastične fluktuacije šećera u krvi glavni su uzrok dijabetesa i mogu biti vrlo opasne za osobe koje pate od ovog stanja, što znači da su peruanske jagode učinkovita preventivna metoda i tretman za dijabetes tipa II.

Poboljšajte zdravlje jetre i bubrega

Iako točan put za ovu korist nije u potpunosti shvaćen, jedan od ananola koji se nalazi u peruanskim jagodama povezan je s detoksikacijom jetre. Nadalje, peruanske jagode su povezane s optimalnim zdravljem bubrega jer pomažu eliminirati toksine stimulirajući mokrenje i izbacivanje viška masnoća, soli i toksina iz limfnog sustava.

Poboljšajte vid

Zbog visokog sadržaja karotenoida u peruanskim jagodoma često se preporučuju za poboljšanje zdravlja vaših očiju. Karotenoidi uklanjaju oksidativni stres na okularni sustav, sprječavajući razvoj katarakte i usporavajući početak makularne degeneracije, održavajući vašu viziju u vrhunskom radnom stanju.

Jačanje imunitet

Značajna razina vitamina C (gotovo 15% dnevnog preporučenog unosa) u jednoj porciji peruanskih jagoda čini ih vrlo važnim plodom za imunološki sustav. Vitamin C (askorbinska kiselina) stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica i također ima određena antioksidativna svojstva. Nadalje, to je ključna komponenta u proizvodnji kolagena, koji pomaže u popravljanju i proizvodnji stanica, tkiva, organa i krvnih žila.

Riječ opreza(napomena): Izbjegavajte konzumiranje nezrelih peruanskih jagoda koje mogu biti otrovne. Ako patite od alergije na druge bobice, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom prije konzumiranja. Kako su peruanske jagode u većoj mjeri povezane s biljkama raijčicom nego sa drugim bobicama, alergijski potencijal je gotovo isti.

Advertisement