Peršun za bubrege – protiv kamenca i diuretik

Peršun je pun hranjivih tvari koje su nam potrebne za održavanje dobrog zdravlja. U ovom članku ćemo vam reći o divnim učincima peršuna na vaše bubrege. Peršun je popularna biljka u cijelom svijetu. Njegova su ljekovita svojstva dobro poznata, posebno kad je riječ o zdravlju vaših bubrega. Kao da njegova ljekovita svojstva nisu bila dovoljna, ova je biljka također vrlo popularna u svijetu gastronomije zbog svog ukusnog i specifičnog okusa. Vjerovatno vam je već poznato nekoliko načina kako ga dodati u svoja jela. Uz to, dat ćemo vam neke recepte u drugim člancima. Danas ćemo se međutim fokusirati na benefite koje peršun ima za vaše bubrege.

Peršun

Peršun

Uloga bubrega u vašem tijelu

Advertisement

Bubrezi su filter naše krvi u tijelu i rade 24/7. Oni obrađuju sve što ulazi u vaše tijelo i odvajaju dobro od lošeg. Kada završe taj proces, svaki otpad se šalje iz tijela mokraćom.
Vaše svakodnevne navike, koje uključiuju ili ne uključuju prehranu sa nedostatkom hranljivih sastojaka i sjedeći način života, dovode do nakupljanja toksina u vašem tijelu. Sve to navedeno prisiljava bubrege da rade prekovremeno. Dakle, osim usvajanja zdravijih životnih navika, jedan od načina poboljšanja učinkovitosti ovih organa je i upotreba prirodnih preparata.

Peršun svoja nevjerovatna svojstva „duguje“ činjenici da je visok izvor vitamina K, A, C, folne kiseline i željeza. Kao što vam je i dosad poznato, svi ti vitamini su neophodni za optimalno zdravlje bubrega.

Peršun poboljšava zdravlje vaših bubrega

Peršun je diuretik koji pomaže pri eliminisanju tjelesnih tekućina. Njegov učinak je od elemtarne važnosti za ovaj proces eliminacije, jer odvaja otpad i toksine te poboljšava unos vitamina i minerala. Uz to, peršun pomaže u prevenciji nastanka bubrežnih kamenaca kao i kamenaca u žuči.

Ima antiinflamatorne ( protivupalne) karakteristike

Advertisement

Peršun sadrži aktivne sastojke kao što je apigenin, antiinflamatorno sredstvo. Dodali bismo i to da ova biljka sadrži velike količine flavonoida, koji su jako moćni antioksidansi za vaše tijelo. Nadalje, peršun također u sebi sadrži i vitamin C i kvercetin koji su i antiinflamatorna sredstva i moćni antioksidansi.

Peršun potpomaže uklanjanje otpada

Pored svojih blagotvornih dejstava za zdravlje bubrega, peršun sadrži još I antioksidante I druge važne tvari za probavu. Peršun potiče digestivni trakt samim tim što je dio cjelokupnog procesa eliminacije toksina iz organizma. U osnovi, peršun pomaže poboljšati cjelokupnu probavu I adekvatno zbrinjavanje otpada koji nastaje u našem organizmu. Dodatna informacija koju trebate znati je da su listovi peršuna karminativni, tj.olakšava ju tegobe izazvane gasovima u crijevima, pomažu u ublažavanju nadutosti I sprečavaju nastajanje gasova u našem gastrointestinalnom traktu. Time se smanjuje oticanje I nadutost stomaka.

Peršun pomaže u “razbijanju” kamenaca u bubrezima

Bubrežni kameci su tvorevine mineralnih naslaga koje se nalaze unutar bubrega I mokraćovoda. Iako mogu biti prisutni kod cijele populacije, ipak se najviše razvijaju kod muškaraca u dobi između 30 I 50 godina.

S obzirom da peršun sadrži nizak nivo natrija, pomaže stabilizirati krvni pritisak. Ta njegova osobina pomaže u sprečavanju problema s bubrezima I kardiovaskularnim bolestima. Treba napomenuti da visok krvni pritisak može prouzrokovati oštećenje I stvrdnjavanje krvnih sudova u bubrezima, što može dovesti do nakupljanja neželjenog otpada I stvaranja kamenaca.

Gledajući na to, peršun sprečava nakupljanje kalcijum oksalata u bubrežnim “zaljevima”, koji su najčešći uzrok stvaranja bubrežnih kamenaca. Sve to zahvaljujući svojim učincima na krvni pritisak I filtriranje bubrega.

Prirodni je diuretik

Naposljetku, peršun je vrlo učinkovit prirodni diuretik. To znači da pomaže poboljšanju urinacije I time smanjuje zadržavanje tečnosti u organizmu. Posljedično, ima efekat čišćenja bubrega tako što smanjuje naslage I povećava eliminaciju štetnih tvari.

Možda zvuči nevjerovatno ali I same sjemenke peršuna imaju duretička svojstva. One također pomažu izlučivanje vode iz tijela I samim tim smanjuju zadržavanje tečnosti u organizmu.

Njihov diuretski učinak duguju prisutnosti dva sastojka: apiol I miristicin. Između svih ostalih funkcija, ove sjemenke također pomažu u uklanjanju toksina, viška natrija I nakupina vode u tijelu. Sve to poboljšava cjelokupni rad bubrega.

Konačno, peršun je biljka koja je prepuna hranljivih sastojaka koji drže podalje bakterije, gljivice I parazite.

Advertisement