Peršun – Čudo od biljke

Peršun je biljka koja se može koristiti u kulinarstvu u bilo koje doba godine, pored toga je nezamjenjiv dekorativni detalj za mnogo vrsta jela. Ova moćna biljka nije samo dekarativni detalj nego sadrži i snažna nutricionistička svojstva u svojim biljnim spojevima, te pozitivno djeluje na naš imunološki sistem. Koliko je peršun zaista moćan, pokazuje jedno istraživanje prema kojem, peršunov list i matični ekstrakt znatno usporavaju diobu stanica raka i njegove metastaze. U poređenju sa ostalim biljkama koje imaju efekt prevencije raka, peršun se nalazi među prve četiri. Otkriveno je da ima veliki inhibitorni učinak na upalne spojeve koji izazivaju rak (jedan od njih je dušikov oksid).

Peršun list

Peršun list

Peršun je korišten godinama zbog svojih kulinarskih i zdravstvenih benefita. Bio je korišten i kod Rimljana, koristili su ga da bi neutralizirali smrad iz leševa prije sahrane. Danas se koristi kao osvježivač prostora, kao dezodorans a jako je učinkovit i kod neutralizacije neugodnog zadaha jer odstranjuje bakterije koje dovode do istog. Međutim pored svega navedenog jedan od najboljih zdravstvenih učinaka ove biljke jeste da spriječi karcinom debelog crijeva, dojke i prostate. Peršun se lahko nabavlja, dostupan je u svim trgovinama tokom cijele godine.

Zdravstvene prednosti peršuna – čistač jetre

Advertisement

Peršun djeluje kao antioksidanas u našem organizmu, također sadrži flavonoide i fenolne spojeve s nizom učinaka. Ti učinci bi bili:

Apigenin, Apiin, Myristicin i Apiol: sprječava migraciju tumora i metastaza; povećava antioksidativne enzime u krvi; smanjuje povrede tkiva.

Kumarini: Poticanje antioksidansnih putova; inhibiraju slobodne radikale.

Luteolin: Sprječava migraciju tumora i metastaza.

Kempferol & Kvercetin: inhibira produkciju mokraćne kiseline.

Kada je riječ o nutritivnim učincima peršuna, sadrži: vitamin A, C, riboflavin, niacin, folna kiselina (pomaže pročistiti slobodnih radikale povezanih s kardiovaskularnim bolestima), minerali, cink, magnezij, kalij i kalcij. U jednom istraživanju je izveden FRAP test, da bi se kod ljudi izmjerio antioksidativni potencijal biljnih polifenola. Ustvari, ovaj tekst mjeri reakciju slobodnih radikala i njihovu sposobnost da stvore oksidativni stres i nanesu štetu zdravim stanicama, čime se narušavaju normalne biološke funkcije u našem organinizmu. Polifenoli iz peršuna ukazuju na visoki FRAP potencijal kao rezultat blokiranja slobodnih radikala. Peršun stoga, opskrbuljuje tijelo antioksidativnom zaštitom, i time je DNK siguran, čime su spriječene razne degenerativne bolesti. Poznati faktor rizika za rak je povišena razina mokraćne kiseline u krvi. Abnormalne razine ove hemikalije može dovesti do problema kao što su giht.

Peršun djeluje na jetru tako što izaziva lučenje ksantin oksidoreduktaza. Ovaj enzim jetre glavni je suradnik koji metabolizira spojeve za smanjenje mokraćne kiseline. Smanjenje ROS i inhibicijski učinci dobijeni iz peršuna smanjuju traumu povezanu s potrebom za transplantaciju jetre. U Turskoj, peršun se redovito koristi kao tretman za dijabetes zbog svojih pozitivnih učinaka na rad jetre. Sa svojim visokim antioksidativnim kapacitetom, peršun je učinkovita biljka za ispiranje toksina iz jetre, a također smanjuje šećer u krvi i razinu natrija, koncentracije mokraćne kiseline i oksidirane jetrene enzime koji proizvode oštećenja tkiva kod dijabetičara.

Prirodni napici (npr. peršun, bosiljak i cikorija) su manjkavi u modernoj ishrani, ali pružaju niz nutritivnih vrijednosti. Jedenje nekih gorkih namirnica svakodnevno doprinosi potporu probavnog zdravlja s obzirom na ulogu u potpori jetre koju takve namirnice imaju. Gorka hrana će povećati razinu antioksidansa glutationa u jetri i podršku drugih antioksidativnih enzima. Peršun čak pokazuje mogućnost regeneracije tkiva jetre nakon oštećenja zbog hroničnih bolesti.

Peršun stimulira proizvodnju žuči u jetri potrebne za probavljanje masti u crijevima. Nedostatak u proizvodnji žuči pridonosi lošoj probavi, rastu mikroba i hormonalnih poremećaja. Zbog svega navedenog, važno je imati svijest o potrebi povećavanja prirodne detoksikacije u organizmu koja će spriječiti nagomilavanje otpada, pogodnog za nastanak kancera. U peršun je učitana zelena boja, tj. njegov hlorofil nam već signalizira da sadrži agens koji je prirodni čistač teških metala iz tijela. Konstantno smo izloženi teškim metalima poput kadmija, koji se nalazi u hrani koju jedemo i okolišu. Kadmij ometa funkciju hormona i smanjuje sposobnost imunostimulirajućih hranjivih tvari kao što su cink i magnezij. On također remeti vitalne organe i funkcije mozga, jetre, bubrega i testisa. Peršun inhibira te toksične učinke kadmija podupiranjem ukupne detoksikacije sistema. Ishrana koja sadrži čak i manje količine hlorofila u odnosu na onu koja ne poznaje nikakav unos, stimulira stvaranje novih krvnih zrnaca koja reguliraju kiselost krvi.

Razine ostalih antioksidacijskih enzima uključujući i SOD (superoksid dismutaza) i glutation reduktaze se povećaju u krvi nakon konzumacije peršuna.

Peršun sprječava nadutost

Tradicionalna medicinska praksa koristila je peršun zbog njegovih gastrointestinalnih zdravstvenih prednosti stoljećima, a posebno je korišten u kineskoj medicini. Peršun, kao i drugo bilje protiv nadimanja poboljšava funkciju probave na više načina, sprečava nadutost te potiče pokretljivost crijeva. Peršun ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti rizik od karcinoma probavnog, mokraćnog sustava, kardiovaskularnog sustava, mozga i drugih regija. Antioksidativni spojevi iz peršuna djeluju na lokalnom i udaljenom tkivu te su korisni u liječenju dijabetesa, bakterijske i gljivične infekcije, te u regulaciji krvnog pritiska.

Protiv nadimanja peršun najbolje djeluje u kombinaciji sa jabučnim octom, najbolje ga je potopiti i ostaviti neko vrijeme te konzumirati. Za mršavljenje najbolje je da kombinujete limun i peršun.

Advertisement