Pekmez od šipka – Napravite jednostavno

Sa obzriom da je ovo pravo vrijeme da napravite pekmez od šipka mi vam donosimo nekoliko recepata koji će vam pomoći u tome. Krenimo redom.

Šipak

Pekmez od Šipka – Recept

1.Recept za pekmez od šipka

Advertisement

Sastojci:

 • 8 kg očišćenog šipka
 • 5 kg šećera
 • Pribor: presa cjediljka gaza rukavice

Način pripreme:

Advertisement

1. Šipak odstraniti crne kapice, čim malo predahnuti, oprati i raširiti ga na prostirku da se suši, odnosno da “ugnjili” nekoliko dana.
2. Šipak sasuti u dubok lonac, naliti vodu i kuhati da dobro omekša. Propasirati kroz pasirku, tropi sačuvati pa ga još jednom skuhati (paziti da ne zagori) i pasirati još jednom i pomagati se opet toplom vodom da se dobro ispere slast od šipka.
3.To je prva faza pasiranja, onda ponovo pasirate kroz cjediljku sav prikupljeni sok (ja sam dobila 14 litara.Sok još jednom pasirati kroz gazu, obavezno s rukavicama, zbog iglica koje se nalaze unutar šipka i mogu jako neugodno povrijediti ruke.
4. staviti na vatru da se kuha, a kad upolovi staviti šećer i kuhati dalje. Gustoću provjeravati stalno …. na tanjurić nasuti jednu žlicu pa ohladiti vani i tako … ja mislim da sam to isprobavala jedno desetak puta …. usput stalno miješala da ne zagori … jer TO se ne smije dogoditi
5.Vruć pekmez sipati u zagrijane staklenke, poredati u toplu pećnicu i ostaviti preko noći da se uhvati korica. Ujutro staviti poklopce.

Koliko možete dobiri pekmeza od šipka po ovom receptu?

Od 8 kg šipka, očišćenog od kapica dobije se 14 litara sokića na koji se stavi 5 kg šećera. od toga se kuhanjem dobije 10.5 kg finog, gustog, domaćeg pekmeza.

2.Pekmez od šipka (manja mejra)

Sastojci za pekmez

 • 3 kg šipka
 • 1 kg šećera

Potrebno za pripremu

 • 1 veliki lonac ili 2. manja
 • nekoliko pari jednokratnih rukavica
 • 1 veća cjediljka sa sitnim rupicama
 • 1 posuda na kojoj će biti cjediljka
 • 1 posuda za otpadke
 • 1 veliki lonac za ukuhavanje pekmeza

Priprema

1. Šipku prvo odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u jednu veliku ili dvije manje posude te zalijte s toliko vode da ga komplet prekrije i još 2 cm iznad. Tako ga kuhajte dok se ne počne raspadati, odnosno kad ga s kuhačom pritisnete biti mekan. Po potrebi doljevajte vode ako vam tijekom kuhanja ispari, pišu Nezavisne.

2. Kad je kuhan, ostavite ga malo stati … nekih 30 minuta, ispasirajte ga štapnim mikserom, pa ga počnite kroz sito pasirati.

Šipak komplet s tekućinom u kojoj se kuhao, stavite sa kuhačom u sito pa ga rasmuljajte rukom (stavite na ruku rukavicu). Po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuhao biti lakše za gnječenje i da se čim više dobije marmelade.

3.Tako radite dok se sav šipak ne utroši. Dobivenu masu još jednom procijedite kroz cjedilju za čaj preko koje ste stavili gazu. Potom sipajte u veliku posudu u kojoj ćete ju i kuhati. Dodajte 1 kg. šećera i lagano kuhajte cijelo vrijeme mješajući žicom.Ni sekunde se ne odvajajte od posude, jer je pekmez gust sama po sebi, s dodatkom šećera jako lako zagori. Tako kuhajte sljedeća pola sata pa napravite probu je li dovoljno ukuvali, ako ne samo dalje ukuvavajte … za nekoliko minuta bit će gotov.

4. U međuvremenu, prethodno oprane i osušene teglice sterilizujte u pećnici na 100 stupnjeva C. Gotov pekmez sipajte u vruće teglice i odmah zatvarajte. Tegle prekriti dekom i tako ostavite da se ohlade …

Advertisement