Pčelinji pelud – ljekovitost – konzumacija i kao lijek

Znate li što pčelinji pelud može učiniti za vaše zdravlje? Jeste li ga pokušali? Mnogo je manje popularno od meda, ali to je za vas dobro na mnogo različitih načina. Popularnost meda nad peludom nije tako čudna ako mislite o tome, s obzirom da je med sladak i prilično koristan u prirodnoj medicini, za njegu ali i za pripremu nekih jela.

Pčelinji pelud – Foto:Pixabay

Što je pčelinji pelud?

Advertisement

Prije nego što napišemo nešto više o prednostima pčelinjeg peluda, trebali biste saznati što je to. Pčele skupljaju pelud iz biljaka kao dio svakodnevnog rada. Kao i oni, pelud se miješa s nektarom ili izlučevima iz njihovih žlijezda slinovnica.

Zatim sakupljeni pelud čuva se u određenim dijelovima košnice, gdje je pokriven medom i voskom. Ovoomogućuje fermentaciju, što čini pelud hranjivijim. Nakon nekog vremena, fermentirani pelud služi kao hrana za pčele.

Rezultat je prašak obogaćen s preko 250 elemenata, uključujući masti, vitamine, mikronutrijente, aminokiseline i flavonoide.

Što pčelinji pelud može učiniti za vaše zdravlje

Sada kada znate odakle dolazi pčelinji pelud, vrijeme je da razgovaramo o njegovim prednostima. U nastavku ćete vidjeti da su brojne i zanimljive:

Daje vam energiju

Prije svega, pčelinji pelud je energija. To je osobito dobro za ljude koji imaju zauzet raspored i doći će kući previše iscrpljen da bi radili bilo što drugo. Razlog zbog kojeg je energičan jest zato što sadrži proteine, ugljikohidrate i vitamin B.

Dok će drugi izvori proteina i ugljikohidrata dobri, pčelinji pelud ne dodaje dodatne kalorije. To ga čini boljim izborom od onih koje su kupljene u trgovini, na primjer kruh ili žitarice.

Čini vaša kožu izgleda bolje – Maska za kožu od pčelinjeg peluda

Advertisement

Jeste li umorni od isprobavanja sredstava i maski koji njeguju vašu kožu? Imate li ekcem ili psorijazu? Zatim biste trebali znati da je druga korist pčelinje peludi jer može značajno poboljšati izgled kože. Zapravo, vjerojatno ste upotrijebili proizvode koji ga sadrže.

Razlog zašto je tako dobra za vašu kožu je zato što je pakiran s vitaminima i aminokiselinama koje štite vašu kožu i regeneriraju stanice. Da biste vidjeli ove rezultate, možete dodati pčelinji pelud u vašu prehranu ili napraviti ovu masku za kožu:
Sastojci

  • 1/2 šalice prirodnog jogurta
  • 1 čajnu žličicu pčelinje peludi

Upute

  • Oprati lice toplom vodom i neutralnim sapunom.
  • Pomiješajte jogurt i pčelinji pelud.
  • Nanesite je na vaše lice trljajući ga u kružnim pokretima.
  • Pustite da dijeluje 30 minuta.
  • Konačno isperite toplom vodom.

Štiti vaš dišni sustav

Imate li astmu? Ako to učinite, onda znate o upalama i čestim problemima sa plućima koji su povezani s njom.

Pa, jedna od prednosti koju nudi pčelinji pelud, jest da sadrži antioksidante koji smanjuju upalu u plućima. To znači da bi se problemi mogli značajno smanjitii. Za dugotrajniji učinak, neka pčelinji pelud bude redovit dio vaše prehrane.

Pčelinji pelud pelud pomaže kod alergija

Postoje mnoge vrste stvari u vašem svakodnevnom životu koji ste izloženi, što bi moglo uzrokovati alergije. Ponekad je to prolazna stvar i lako liječiti, ali ponekad je to kronični problem.

Druga korist od pčelinje peludi nalazi se u histaminu koji sadrži, što pomaže u smanjenju simptoma alergija. Ne zaboravite razgovarati sa svojim liječnikom kako bi se situacija mogla pogoršati, jer histamin neće riješiti sve.

To je snažan antioksidant

Godine 2015, istraživanje je pokazalo da enzimi u pčelinjem peludi mogu značajno pomoći u liječenju ozbiljnih bolesti, uključujući:

Poznato je da fermentirana hrana poput miso, sira i octa ima slične učinke. Međutim, može biti lakše dobiti prednosti konzumiranjem pčelinje peludi. Sve što trebate učiniti je dodati da bude dio vašeg doručka.

Kako mogu iskoristiti i konzumirati pčelinji pelud?

Iako konzumiranje pčelinjeg peluda još uvijek nije uobičajeno, to nije teško. Obično ćete ga vidjeti u sljedećim oblicima:

  • Pčelinji pelud u prahu. Možete kupiti pčelinji pelud u trgovinama zdrave hrane i promiješati ga u svoj prirodni jogurt. Može dodati malo gorak okus, ali uopće ne može promijeniti okus. Smanjite gorčinu dodavanjem pola žličice meda.
  • Kapsule pčelinje peludi. Ako prah nije tvoja stvar, možete kupiti kapsule pčelinjeg peluda. Obično su jeftine, ali pobrinite se da prirodne bez dodataka. Kupite ih u renomiranim trgovinama i prodavnicama zdrave hrane.

Izvori:
https://www.healthline.com/health/bee-pollen-benefits

Advertisement