Opekline od sunca – šta vam može pomoći

Opekline od sunca su bolna kožna oštećenja koja su posljedica prekomjerne izloženosti agresivnim ultraljubičastim (UV) zračenjem. To uzrokuje crvenilo na površini tkiva kože, gotovo uvijek uz bol, iritaciju i druge neugodne simptome koji traju nekoliko dana. Opekline od sunca najviše dešavaju tokom ljeita, tako da tokom ljeta trebate biti oprezni ako ne zaštitite svoju kožu. Dok su njihovi simptomi sporadični, gotovo uvijek uzrokuju trajnu oštećenja kože koja ubrzava starenje i povećava rizik od raka kože. Zato je važno znati kako liječiti opekotine od sunca ako nisu poduzete potrebne mjere predostrožnosti(pa ste ih dobili). Dobro bi bilo da razmotrite nekoliko načina liječenja i ublažavanja opeklina od sunca koje ćemo spomenuti u ovome članku.

Aloe Vera

Aloe vera gel – Foto:pixabay.com

Tuširanje

Advertisement

Topli tuš je jedan od prvih koraka za kontrolu svraba i crvenila uzrokovanim opeklinama od sunca.

  • Ne biste trebali koristiti vruću ili hladnu vodu jer su tkiva vrlo osjetljiva.

Izbjegavajte korištenje sapuna ili gelova

Primjena mirisnih sapuna ili gelova za tuširanje može biti štetna jer ti proizvodi iritiraju tkivo i sprečavaju proces regeneracije kože.

  • Najbolje je izbjeći ove proizvode dok se simptomi ne prestanu.
  • Umjesto toga, možete upotrijebiti prirodna antiseptička rješenja.

Nanesite Aloe Vera Gel za liječenje opeklina od sunca

Aloe vera gel je jedan od najboljih prirodnih tretmana za ublažavanje opeklina od sunca. Ima antiseptička i protuupalna svojstva koja smiruju iritaciju i smanjuju rizik od infekcije.

  • Njegova svojstva hidratacije nadopunjuju vlagu u zahvaćenim područjima i potiču ozdravljenje i regeneraciju.
  • Najbolje od svega, to ne uzrokuje alergijske reakcije i može se koristiti nekoliko puta dnevno kako bi se ublažilo crvenilo i svrbež.

Koristite losion za hidrataciju kože

Opeklina od sunca stvarno štete vašoj koži, ometaju proizvodnju ulja i čineći da vaša koža bude prekomjerno suha i prljava. Ne biste trebali koristiti masne kreme. Umjesto toga, bolje je primjenjivati losione obogaćene vitaminom E.

  • Ovi proizvodi smiruju iritacijska tkiva i pomažu zadržati vlažnost kože kako bi promicali njeno oporavljanje.

Pijte više vode

Dehidracija kože je jedna od nuspojava opeklina od sunca. Zato je pijenje više vode nego inače važno za sprečavanje dehidracije. Ova tekućina pomaže u popravljanju vitalnih unutarnjih tkiva, ne samo zato što pruža višak hidratacije već zato što također poboljšava cirkulaciju krvi radi optimalne celularne oksidacije.

Uzmi tablete protiv bolova

Lijekovi protiv bolova su valjane alternative kada vam opekotine od sunca uzrokuju bol, blagu temperaturu i glavobolje.

  • Možete uzeti acetaminofen ili ibuprofen (ne više od dva tablete dnevno).
  • Imajte na umu da ne biste trebali uzeti aspirin, niti ga dati mlađim osobama u slučaju opeklina od sunca.

Hladan čaj od kamilice za opekline od sunca

Hladno čaj od kamilice može smanjiti opekline, svrbež i druge simptome koji se odnose na ovu ozljedu. Kupanje u njemu ili primjena hladnog čaja od kamilice ima protuupalni učinak koji pruža osjećaj smanjenja simptoma bez nuspojava.

Koristite pakete sa ledom

Nemojte koristiti led ako je opeklina od sunca nastala prije par sati. Međutim, nakon 12 do 24 sata možete upotrijebiti pakete sa ledom kako biste smanjili simptome.

  • Hladna temperatura opušta zahvaćena područja i pruža osjećaj olakšanja za iritaciju i bol.
  • Premda je u početku osjećaj neugodan, to postupno djeluje umirujuće.

Zaštitite vašu kožu od sunca

Dok je vaša koža ima opekline od sunca, morate izbjegavati bilo koju vrstu izloženosti suncu. Ako UV zrake imaju kontakt s pogođenim područjima, to može pogoršati stanje i povećati rizik od raka. Morate koristiti dobru zaštitu od sunca i odjeću koja potpuno pokrije vaše opekline od sunca.

Je li i vi imate opekline od sunca? Ako ste dobili opekline od prekomjernog sunčanja, pazite da ih držite na umu i pažljivo postupajte. Posjetite dermatologa ako imate čireve na mjestima opeklina od sunca ili ako primijetite bilo kakve komplikacije.

Advertisement