Neosporin mast – kako dijeluje i pomaže koži

Neosporin mast je popularna OTC (preparat koji se može kupiti bez recepta) mast koja se koristi za prevenciju ili liječenje manjih infekcija rana i ogrebotina. Ova mast se obično koristi za čišćenje i zaštitu manjih ozljeda kože kako bi se spriječile bakterijske infekcije. Evo kako Neosporin radi i kako se primjenjuje:

Neosporin mast

Neosporin mast

Sastav: Neosporin sadrži tri glavna aktivna sastojka:

Advertisement

Neosporin mast sadrži tri glavna aktivna sastojka, svaki od njih ima svoju ulogu u liječenju manjih površinskih rana i sprječavanju infekcija. Evo popisa aktivnih sastojaka i njihovih uloga:

 • Neomicin: To je antibiotik koji djeluje protiv širokog spektra bakterija. Koristi se za suzbijanje i prevenciju bakterijskih infekcija na površini rane.
 • Bacitracin: Ovaj antibiotik također pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija. Kombinacija bacitracina i neomicina omogućuje širok spektar antibakterijske zaštite.
 • Polymyxin B: Još jedan antibiotik, polymyxin B, usmjeren je posebno na gram-negativne bakterije.

Osim ovih aktivnih sastojaka, Neosporin mast sadrži i druge komponente koje pomažu u stabilizaciji i primjeni proizvoda, ali koje ne djeluju na liječenje infekcija.
Važno je napomenuti da se Neosporin proizvodi u različitim formulacijama, pa sastav može varirati ovisno o vrsti proizvoda. Prije upotrebe, uvijek pročitajte upute na pakiranju kako biste se upoznali s točnim sastavom i načinom primjene određene verzije Neosporina. Ako imate alergije na bilo koji od navedenih sastojaka, obavezno obavijestite svog liječnika prije upotrebe Neosporina ili razmotrite upotrebu alternativnog proizvoda.

Kombinacija ovih triju antibiotika u Neosporin masti omogućuje širok spektar antibakterijske zaštite. Koristi se za prevenciju infekcija na manjim površinskim ranama, ogrebotinama, posjekotinama i opeklinama te za pomoć u bržem zacjeljivanju tih ozljeda.

Važno je napomenuti da Neosporin mast ne liječi viruse ili gljivice i ne bi se trebala koristiti za liječenje infekcija koje nisu uzrokovane bakterijama. Također, ako imate alergijske reakcije na bilo koji od sastojaka u Neosporinu, trebali biste izbjegavati upotrebu ovog proizvoda i konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli odgovarajuću alternativu.

Način primjene Neosporin masti:

Neosporin mast se primjenjuje izvana i koristi se za prevenciju ili liječenje manjih rana, ogrebotina, posjekotina i opekotina te za pomoć u zacjeljivanju tih ozljeda. Evo kako pravilno primijeniti Neosporin mast:

 • Priprema: Prije nego što primijenite mast, operite ruke sapunom i vodom kako biste spriječili unošenje bakterija u ranu.
 • Čišćenje rane: Očistite ranu nježno mlakom vodom i blagim sapunom. Laganim pritiskom uklonite nečistoće i strane tijela iz rane. Nemojte trljati ranu, jer to može izazvati dodatnu iritaciju.
 • Sušenje rane: Blago posušite ranu tupim, čistim ručnikom. Pripazite da ne koristite materijal koji bi mogao ostaviti vlakna u rani.
 • Primjena masti: Pažljivo nanesite tanki sloj Neosporin masti na ranu. Nema potrebe za debelim slojem; samo tanki sloj je dovoljan.
 • Povezivanje rane (po potrebi): Ako je rana velika ili duboka, ili ako je izložena prljavštini ili trenju, možda ćete trebati prekriti ranu sterilnim flasterom ili gazom. Ovo će pomoći u zaštiti rane od dodatnih ozljeda i kontaminacije.
 • Ponavljanje primjene: Primijenite Neosporin mast jednom do tri puta dnevno, ovisno o potrebi i prema uputama vašeg liječnika ili uputama na pakiranju.
 • Pratite napredak: Pratite ranu tijekom nekoliko dana kako biste osigurali da se infekcija ne pogoršava. Ako primijetite znakove infekcije (npr. crvenilo, oticanje, gnoj), odmah se obratite liječniku.
 • Prestanak upotrebe: Kada rana zacijeli i više ne pokazuje znakove infekcije, možete prestati koristiti Neosporin mast.

Važno je napomenuti da se Neosporin mast obično koristi za manje ozljede. Za dublje rane, ozljede koje krvare obilno ili ozljede koje se čine ozbiljnima, obratite se liječniku radi odgovarajuće skrbi. Također, ako primijetite bilo kakvu alergijsku reakciju (npr. svrbež, crvenilo) na mast, prestanite je koristiti i konzultirajte se s liječnikom.

Neosporin mast nuspojave

Neosporin mast obično je sigurna za upotrebu i rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Većina ljudi ga dobro podnosi. Međutim, kao i kod bilo kojeg lijeka, postoje moguće nuspojave koje biste trebali biti svjesni. Ovdje su neke od potencijalnih nuspojava Neosporin masti:

 • Iritacija kože: Neosporin mast može izazvati iritaciju kože kod nekih ljudi. To se obično manifestira kao crvenilo, svrbež ili peckanje na mjestu primjene. Ako primijetite ovakve simptome, prestanite koristiti Neosporin i posavjetujte se s liječnikom.
 • Alergijske reakcije: Iako su rijetke, alergijske reakcije na Neosporin mast su moguće. Alergija se može manifestirati kao svrbež, oticanje, crvenilo ili osip na koži. Ako primijetite takve simptome, prestanite koristiti proizvod i konzultirajte se s liječnikom.
 • Povećana osjetljivost na sunce: Neosporin mast može povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost. Stoga, izbjegavajte izlaganje suncu na tretiranim područjima kako biste spriječili opekline od sunca.
 • Smanjenje prirodne mikroflore kože: Neosporin mast sadrži antibiotike koji ubijaju bakterije, uključujući i korisne bakterije na koži. To može poremetiti prirodnu ravnotežu mikroflore na koži. Iako ovo obično nije ozbiljan problem, moglo bi doći do privremenih promjena u mikroflori.

Važno je napomenuti da ozbiljne nuspojave Neosporin masti, kao što su teške alergijske reakcije, vrlo su rijetke. Međutim, ako primijetite bilo kakve neobične ili ozbiljne simptome nakon upotrebe Neosporin masti, odmah se obratite svom liječniku.

Kao i kod svih lijekova, važno je koristiti Neosporin mast prema uputama na pakiranju ili uputama svog liječnika. Ne prekoračujte preporučene doze i nemojte ga koristiti na dubokim ili ozbiljnim ranama bez savjetovanja s liječnikom.

Advertisement