Nargila – rizici za zdravlje

Pušenje nargile može zvučati zabavno. Međutim, njegove zdravstvene posljedice nisu. Čitajte dalje i reći ćemo vam. Iako se može činiti kao manje štetna ili otrovna aktivnost od pušenja cigareta i čak je cijenjeno u nekim kulturama, pušenje nargile također nosi zdravstvene rizike. Od mogućnosti infekcija grla do pojave raznih vrsta karcinoma, dobro je znati čemu smo izloženi ovom praksom. Cilj je svesti ga na minimum ili čak potpuno izbjeći.

Šiša

Nargila – Šiša

Što je nargila i čemu služi?

Advertisement

Nargila je naziv za uređaj koji se koristi za pušenje mješavine. Također se naziva cachimbo ili šiša, iako je izvorni arapski oblik huqqa.
Pomenuti uređaj sastoji se od nekoliko dijelova:

 • Zdjela ili podloga koja je napunjena vodom
 • Dimna komora (zdjela), gdje se stavlja mješavina
 • Crijevo kroz koje prolazi dim
 • Usnik ili nastavci za usta kroz koje se udiše dim

Za pušenje nargile, duhan(mješavina) koji se nalazi u posudi se zagrijava. Zrak se usisava kroz nastavak za usta, uzrokujući da dim cirkulira prema tekućini dok ne dođe do usta osobe.Duhan koji se koristi obično je jedinstven za ove uređaj.  Može doći u okusima kao što su cimet, metvica, sladić, jabuka i breskva, između ostalih varijanti. Iako je ova praksa istočnjačkog podrijekla (raspravlja se dolazi li iz Indije ili Perzije), postala je prilično popularna i na Zapadu.

Rizici od konzumacije nargile – zdravstveni problemi

To što dim nakon prolaska kroz vodu pri pušenju nargile dospijeva u pluća ne znači da je manje štetan. Voda ne filtrira otrovne sastojke. Iako su istraživanja ovih uređaja u tijeku, već postoje dokazi da pušenje nargile predstavlja mnoge opasnosti. Pogledajmo ih.

Izloženost monoksidu

U lulama za nargile koristi se ugljen, koji kada se zapali oslobađa ugljični monoksid. To može stvoriti rizik od trovanja. Mogućnost da se to dogodi ovisi o različitim čimbenicima, poput veličine prostora u kojem se puši, broja prisutnih ljudi, količine izgorjelog drvenog ugljena i vremena provedenog na mjestu.

Nikotin

Advertisement

Budući da se duhan spaljuje u nargili, dim sadrži i nikotin. Već je dokazano da je ova tvar povezana s rizikom od razvoja raka pluća.

Druge otrovne tvari

Druge kemikalije koje se oslobađaju kada se ugljen i duhan izgara u nargili, a koje se također nalaze u dimu cigareta su formaldehid i katran. Izloženi su im i pušači nargile i oni oko njih, stoga trpe opasnosti pasivnog pušenja.

Vrijeme izloženosti

Također je važno imati na umu da se ovi uređaji općenito koriste u zatvorenim prostorima budući da ih nije tako jednostavno ili uobičajeno prenositi na otvorenom kao što se to obično radi s cigaretom. S druge strane, pušači nargile uvlače puno dima, jer seansa može trajati dosta dugo (kod nekih korisnika i do sat vremena). Posljedično, i aktivni i pasivni pušači su više izloženi monoksidu i drugim toksičnim spojevima.

Otrovne tvari

Zbog načina na koji se koristi nargila, korisnici konzumiraju više otrovnih tvari u usporedbi s pušačima cigareta.

Ovisnost

Kao što je spomenuto, postoji velika izloženost nikotinu s nargilom . Zapravo, to je zapravo ista količina kao i pušenje cigareta, što stvara velike šanse za ovisnost.

Povećava šanse da osoba puši

Još jedna zanimljiva činjenica zabilježena u istraživanju je da pušenje nargile povećava šanse da će osoba htjeti koristiti i konvencionalne cigarete .

Može dovesti do infekcija

Lule za nargile u barovima i kafićima se obično koriste. Ako se ne čiste pravilno, povećava se i rizik od infekcija grla ili usta.

Postoji opasnost od požara

Zapaljeni ugljen može povećati rizik od požara, stoga s nargilama treba rukovati oprezno, a aparate za gašenje požara uvijek imati pri ruci.

Učinci pušenja nargile na zdravlje

Praktično, učinci pušenja cigareta i nargile su isti. To uključuje sljedeće:

 • Duhanski dim iritira oralnu sluznicu i grlo.
 • Redoviti pušači nargile dokazuju visoke razine CEA, proteina povezanog s razvojem tumora. Posljedično, također se povezuje s rakom usta, pluća, pa čak i mokraćnog mjehura.
 • Otrovni agensi u duhanskom dimu mogu pospješiti začepljenje arterija, pa povećavaju rizik od razvoja bolesti srca.
 • Postoji povećana vjerojatnost prerane smrti kod osoba sa srčanim bolestima – kronična opstruktivna bolest pluća.
 • To utječe na zdravlje vaših zuba.
 • Trudnice koje puše nargilu mogu roditi premršavu djecu.
 • Povećava rizik prijenosa zaraznih bolesti, uključujući tuberkulozu.

Trovanje ugljičnim monoksidom

Za razliku od pušenja cigareta, budući da pušenje nargile sagorijeva ugljen, postoji mogućnost trovanja ugljičnim monoksidom , kao što je prethodno spomenuto.
Blagi simptomi koji se javljaju u ovom slučaju su sljedeći:

 • Glavobolje
 • Vrtoglavica
 • Pospanost
 • Umor
 • Zbunjenost
 • Razdražljivost

Međutim, kada je ozbiljnije, može doći do mučnine, povraćanja, ubrzan rad srca, pa čak i zamagljenog vida. U tim situacijama treba odmah potražiti liječničku pomoć jer trovanje ugljičnim monoksidom dovodi do grčeva, oštećenja mozga ili smrti.

Sprječavanje rizika

Zbog rizika po zdravlje, na nekim su mjestima uvedeni propisi za mjesta za pušenje nargile. Ti se propisi odnose, primjerice, na dob korisnika, u smislu nepružanja usluge maloljetnicima.
Međutim, bilo na javnom ili privatnom mjestu, korisnici ove vrste uređaja trebaju uzeti u obzir neke mjere za smanjenje rizika:

 • Dezinficirajte cijevi.
 • Nemojte dijeliti nastavke za usta.
 • Dobro prozračite prostor. Po mogućnosti, držite otvorene i prozore i vrata.
 • Ograničite vrijeme pušenja i smanjite vrijeme konzumiranja.
 • Uvjerite se da površina na kojoj se nalazi nargila nije zapaljiva.
Advertisement