Napitci koji narušavaju vaše zdravlje

Svakodnevno smo okruženi upozorenjima o štetnosti gaziranih napitaka. Međutim, nisu samo oni loši za zdravlje. Evo što bi još trebalo izbjegavati.

Napitci koji narušavaju zdravlje

“Voćni” sokovi

Ako ne čitate pažljivo, nećete uočiti da je većina voćnih sokova mješavina koja, ako i sadrži voće, dobrim dijelom sadrži dodati šećer i vodu. Ni 100-postotni voćni sokovi nisu savršeni, ali su ipak bolji izbor. Najbolje je da sami kupite voće i da u sokovniku napravite sok.

Mliječna i slatka pića s kavom

Neki napici s kavom, zbog mlijeka, vrhnja, šlaga ili šećera, mogu sadržavati i do 800 kalorija. Tipičan napitak ove vrste sadrži 170 grama šećera, što izaziva nagli skok šećera u krvi.

Voda sa okusom voća ili od ljekovitog bilja

Ovakvi napitci sadrže šećer. Ako je na popisu sastojaka navedeno nešto više od vode i arome, dobro razmislite da li vam to treba.

Dijetalni gazirani napici

Dijetalni gazirani napici možda nemaju kalorije, ali su obično i bez hranjivih tvari. Osim što vas udaljuju od vode i prirodnih čajeva, koji su zapravo najbolji napici protiv žeđi, sadrže i neka jedinjenja koja u većim količinama mogu naškoditi zdravlju.

Kokteli

Većina koktela je bogata kalorijama. Na primjer, pinja kolada može imati i do 880 kalorija, a to je osam puta više od jedne čašice ruma.

“Zdravi” shakeovi od voća

Da, voće je zdravo, ali ako unosite više kalorija nego što ih potrošiti, višak će se nataloži kao masno tkivo. Razmislite malo koliko ste toga popili? Ne pretjerujte.

Napici za sportiste

Mnogi sadrže mješavinu prirodnih i umjetnih sladila, a tu je i čitav niz aditiva. Čitajte što piše na etiketi.

Žestoka pića

Sva alkoholna pića pijte umjereno. Neki alkoholni napici, ako ih pijete umjereno, mogu biti korisni za zdravlje. Ali, sa trećom čašicom stvari izmiču kontroli i umjesto koristi imate samo štete, a tu spada i pretilost. Američko udruženje za borbu protiv raka poručuje da je rizik od smrti zbog raka 36 posto veći kod osoba koje svakodnevno piju žestoka pića (tri ili više čaše svakog dana) nego kod onih koje alkohol piju umjereno ili ga uopće ne piju.

Gazirani napici

Prepuni su šećera i nemaju hranjive tvari. Izravno su povezani sa debljinom.

Energetski napici

Ovdje se obično misli na napitke koji sadrže kofein. Problem je što većina sadrži stvarno previše kofeina i šećera, zbog čega izazivaju nagli rast i jednako tako nagli pad energije. Ako vam treba popiti nešto dok naprežete mozak, bolji izbor je zeleni čaj ili obična voda, a dobro će doći i šaka oraha.