Napitak od cvekle za detoksikaciju jetre

Jetra je velik pročišćavatelj našeg tijela. Filtrira krvi kako bi uklonila toksine i otpade iz krvi koji mogu ozbiljno da naruše naše zdravlje. Rečeno je da naša jetra obavlja više od 500 funkcija, iako postoje studije koje ukazuju da to može biti mnogo više. Stoga je važno imati zdravu jetru i da funkciniše na optimalnim razinama svaki dan.

Cvekla – Foto:Pixabay

Naša jetra može sama da napravi detoksikaciju kada ima potrebne hranjive tvari. Međutim, može doći do opterečenja jetre koje će smanjiti njenu funkciju. Sjedeći način života, loša prehrana, onečišćenje ili uporaba kemikalija, među ostalim čimbenicima, mogu dovesti do višak toksina u tijelu i spriječiti jetru da pravilno obavlja svoje funkcije.

Srećom, možete napraviti prirodnu detoksikaciju jetre jedući hranu bogatu hranjivim tvarima, antioksidantima i drugim tvarima koje su ključne za detoksikaciju. Željeli bismo dijeliti izvrstan prirodan lijek od cvekle, koji će vam pomoći da napravite detoksikaciju jetre u nekoliko dana.

Cvekla za detoksikaciju jetre

Advertisement

Cvekla koristi se već desetljećima za čišćenje jetre (detoksikaciju jetre) i prevenciju velikog broja bolesti. Vrlo je lako uključiti cveklu u vašu prehranu i isto tako ima mnogo recepata koji uključuju cveklu. Njene prednosti za pročišćavanje i detoksikaciju jetre uglavnom su posljedica antioksidansa koji sadrže sposobnost borbe protiv slobodnih radikala u tijelu, koji bi dugoročno moglo uzrokovati bolesti.

Sadrži i nekoliko važnih tvari kao što su betalain, vlakno, željezo, betacanin i folna kiselina, od kojih su svi ključni za snažnu i zdravu jetru. Cvekla sadrži vlakno koje se zove pektin, što je ono što stimulira čišćenje i uklanjanje toksina iz jetre, značajno poboljšavajući njenu funkciju.

Osim ove važne prednosti, cvekla je povezana s ozdravljenjem oštećene jetre, poboljšavajući proizvodnju želučane kiseline, sprječavajući slobodne radikale u LDL (lošem kolesterolu) i prevenciji raka pluća, jetre, slezene, kože i debelog crijeva.

Napitak od cvekle za detoksikaciju jetre

Ovaj moćan lijek s cveklom preporučuje se osobama koje imaju masnu jetru ili koji imaju probleme sa jetrom kao rezultat pušenja ili pijenja alkohola. Optimalno funkcioniranje jetre je sinonim za dobro zdravlje jer kroz nju naše tijelo može ukloniti sve one tvari koje mu nisu potrebne i tako poboljšati zdravlje.
Sastojci

 • 1 staklenku (3 litre)
 • 700 grama cvekle
 • 2 žlice brašna
 • 1 šalicu (200 g) organskog šećera
 • 1/2 šalice (100 g) grožđica

Priprema
Izrežite cveklu u male kocke i dodajte ih u posudu zajedno s preostalim sastojcima.Nakon toga prokuhajte vodu, kada se ohladi isto je ulijte u posudu. Onda pustite da se fermentira 6 do 7 dana. Stavite gazu na vrh staklenke, tako da mješavina fermentira tokom vremena. Miješajte smjesu dva puta dnevno. Nakon sedam dana, filtrirajte smjesu u drugi spremnik i napitak od cvekle je spreman za piće.

Preporuke za konzumaciju

 • Trebali biste uzeti 3 žlice, 3 puta dnevno.
 • Smjesa se mora čuvati u hladnjaku.
 • Nakon pauze od tri mjeseca, možete ponoviti detoksikaciju jetre sa cveklom.

Neke moguće nuspojave

 • Moguće je da tijekom vremena koje uzimate ovaj napitak od cvekle, boja vašeg urina može imati crvenu boju. Nema razloga biti uplašeni. Ovo je nuspojava uzrokovana bojom cvekle i nije opasna za vaše zdravlje.
 • U nekim ljudima može se pojaviti alergijska reakcija na koži kada konzumiraju cveklu. Ako je to slučaj s vama, najbolje je prestanete sa konzumacijom ovoga napitak od cvekle.
 • Ljudi koji imaju bubrežne kamence ili druge bubrežne probleme nebi trebali koristiti ovaj napitak od cvekle.
 • Ovaj lijek je strogo zabranjen za osobe koje imaju dijabetesa, budući da cvekla ima više šećera nego bilo koje drugo povrće. Osim toga, uz prirodni šećer, postoji i visok sadržaj šećera koji se koristi u receptu za pripremu ovog lijeka.
 • Cvekla bi mogla pomoći u borbi protiv konstipacije, jer pomaže kod pokreta crijeva. Međutim, ako imate problema s proljevom, bolje je da ne uzimate ovaj lijek jer može pogoršati taj problem.
Advertisement