Nana od velike koristi u kući

Vrlo je važno napomenuti da se nana vrlo brzo širi, pa je pametnije da je posadite u zasebne saksije a ne s ostalim biljem. Uzgajanje nane privući će u vaš vrt ili na terasu brojne korisne insekte. Naime, nana je bogata nektarom i polenom, a držat će ove poslastice lako dostupnim za korisne insekte, poput pčela.

Metvica

Osim što privlači “dobre insekte”, nana istovremeno odbija one “loše”. Kako biste otjerali mrave i muhe, držite posudice s metvicom pored vrata ili na prozorima.

Osim toga, područje oko vrata i prozora možete pošpricati s razrijeđenim eteričnim uljem metvice (razmjera neka bude deset kapljica vode na jednu kapljicu ulja).

Nana je odlična i prilikom sprječavanja pojave buha kod kućnih ljubimaca.

Advertisement

Recept je vrlo jednostavan: u gazu ili platnenu vrećicu stavite dva lista svježe metvice, jedan list svježeg tamjana i jedan list svježeg pelina. Sve to stavite ispod jastuka ili deke na kojem spava vaš ljubimac.

Čaj od metvice je odličan način ublažavanja problema sa želucem.

Naime, nana pomaže u smirivanju probavnog trakta i ublažava probavne tegobe, nadutost i grčeve u trbuhu.

Mentol hladi i osvježava kožu, što nanu čini odličnom biljkom za ljetne vrućine. Koristite je za ublažavanje boli kod opeklina od sunca tako što ćete napraviti visoko koncentrirani čaj od metvice i dobro ga rashladiti u hladnjaku. Kako bi smirili kožu izgorjelu na suncu jednostavno stavite obloge od pripremljenog čaja.

Kako bi vaš dom uvijek mirisao svježe, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja metvice u sredstvo za čišćenje koje inače nema mirisa.

Također nije loše isprobati i ovaj sjajan način čišćenja podova koje održava i njeguje drvene podove: razrijedite šalicu bijelog octa u litru vode i dodajte tri do pet kapi eteričnog ulja metvice.

Nana je sjajno osvježavajuće piće.

Dodajte listove svježe metvice u hladnu vodu ili običan ledeni čaj i pustite da odstoji pola sata ili više. Nakon toga to sjajno piće poslužite s puno leda.

Hranu koju često jedete obogatite metvicom. Sitno nasjeckane listiće svježe metvice stavite na grašak, mrkvu ili karfiol u zadnja dva minuta kuhanja.

Čokoladnim kolačićima dajte potpuno novi okus. Sitno nasjeckane dvije žličice svježe metvice dodajte u tijesto za čokoladni kolač i pecite kao i inače. Oduševićete se promjenom.

Kako biste osvježili dah, žvakaće gume i bombone vam nisu potrebne. Listić svježe metvice djelovat jednako dobro, a i prirodnije je. Jednostavno uberite listić iz teglice i žvačite ga.

Štucanje ublažite metvicom i to tako što ćete u čašu mlake vode dodati nekoliko kapi svježe iscijeđenog limuna, malo soli i nekoliko listova metvice.

Ako vam je začepljen nos, skuhajte lonac vode, skinite sa štednjaka i nakon toga dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja metvice. Nagnite se nad lonac i glavu pokrijte ručnikom i inhalirajte se. Para od nane će sjajno očistiti sinuse, a dobra je i za čišćenje lica.

Advertisement