Namirnice koje trebate jesti svakodnevno za zdravlje

Svi nutricionisti se slažu da bi trebali jesti što više vrsta voća i povrća što češće možete. Ali ove namirnice bi trebalo uvesti u svoju svakodnevnu prehranu, jer su istraživanja pokazala da su nevjerojatno zdrave.

Mrkva

1) ŠPINAT

Advertisement

Špinat je dobar za izgradnju mišića i bogat je izvor omega-3 masnih kiselina i filn kiseline, koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. Folna kiselina pojačava i protok krvi u predjelu genitalija i pomaže vam da se zaštitite od dobnih seksualnih problema. Špinat je bogat i luteinom, spojem koje sprječava degeneraciju makule (i potiče seksualni nagon) Jedite oko 200 grama špinata dnevno.

2) JOGURT

Jogurt sadrži milijune probiotika koji su prirodna dopuna dobrim bakterijama koje se nalaze u vašem organizmu. Tako dolazi do poboljšanja imunološkog sustava, a bolja je i zaštita od raka. Oko 200 grama dnevno biće sasvim dovoljno.

3) RAJČICE

Crvene rajčice je bolji od zelenih, jer sadrži više antioksidanta likopena, a prerađeni rajčice je isto toliko djelotvoran koliko i neprerađeni, jer je tijelu lakše upije likopen. Studije su pokazale da je prehrana bogata likopenom dobra za smanjenje rizika od raka mjehura, pluća, prostate, kože i želuca, a smanjuje se i rizik od koronarne arterijske bolesti. Treba unositi 22 grama likopena dnevno, što je otprilike jedna čaša soka od rajčice ili osam čeri paradajza.

4) MRKVA

Većina crvenog, žutog i narančastog voća i povrća sadrži obilje kartenoida, spojevi koji otapaju masti i koja se povezuju sa smanjenjem rizika od velikog broja rakova. Osim toga, smanjuju u zapaljenja u raznim stanjima, kao što su astma i reumatiodni artritis – ali ništa nije tako lako pripremiti i ništa nema tako malo kalorija kao mrkva. Dnevno jedite oko 200 grama mrkve.

5) BOROVNICE

Borovnice sadrže veliki broj antioksidanata i zbog toga utječu na sprečavanje raka i dijabetesa, a usporavaju i gubitak memorije s godinama. Studije su pokazale da borovnice, koje su bogate vlaknima i vitaminima A i C, poboljšavaju i kardiovaskularno zdravlje. Jedite 200 grama svježih borovnica dnevno ili 100 grama smrznutih ili sušenih borovnica.

6) CRNI GRAH

Sve vrste graha su zdrave, ali nijedna vrsta nije toliko dobra za mozak koliko crni grah. To je zato što sadrže puno antocijana, antioksidantskog spojeva koje poboljšava funkcioniranje mozga. Nekih 100 grama crnog graha osigurava 8 grama proteina i 7,5 grama vlakana. Osim toga, sadrži vrlo malo kalorija i ne sadrži zasićene masti.

7) ORASI

Orasi su bogatiji omega-3 masnim kiselinama nego losos i puni su polifenola koji djeluju protiv upale, a sadrže i duplo manje proteina od piletine. Drugo koštunjavo voće sadrži samo jednu ili dvije od ovih stvari – jedino orasi sve tri. Porcija oraha, oko 30 grama, dobro dođe u svako doba dana, a naročito kao užina nakon vježbanja.

8) OVAS

Zob je pun rastvorivih vlakana koja smanjuju rizik od srčanih bolesti. Da, zob sadrži i ugljikohidrate, ali je oslobađanje ovih šećera usporeno vlaknima. Porcija od 100 grama, koliko bi dnevno trebalo jesti, sadrži 10 grama proteina.

Advertisement
Advertisement