Najbolji prirodni lijekovi za regulisanje hormona

Ako hormone regulišete korištenjem prirodnih sastojaka, nećete osjetiti mnoge neželjene efekte i moguće probleme koje donose hemijske supstance. Znamo da bismo trebali učiniti nešto da regulišemo naše hormone kada su u pitanju menstrualna poremećenja, akne, problemi sa plodnošću ili libidom, ili kada imamo simptome menopauze i slično.

Lanene sjemenke

U ovom članku, vam nudimo pet prirodnih lijekova koji regulišu hormone i ne uzrokuju neželjene efekte.

Kada isprobate ove lijekove, vidjećete koliko se kvaliteta vaših hormona može promijeniti.

Moguće je regulisati hormone

Advertisement

Problemi sa hormonima se prenose genetski i to ne možete promijeniti.

Ipak, ovo ne znači da ih ne možete izbalansirati izborom ishrane i suplemenata toj ishrani. Imajući to u vidu, moramo znati da postoje i loše navike koje na to utiču.

Na početku, postoje faktori koje trebamo izbjeći tako da ne pogoršamo situaciju:

  • Konzumiranje neorganskog mlijeka i mesa, zbog neorganske proizvodnje ovakvi proizvodi sastoje od hormona koji mogu poremetiti sklad hormona u našem tijelu.
  • Neobrađena soja i hrana koja sadrži neobrađenu soju, a takva hrana su mlijeko i sojino brašno.
  • Stres, utiče na sve funkcije u našem tijelu.
  • Prehrana bogata šećerom i ugljenim hidratima.
  • Previše sjedenja tokom dana.
  • Konzumiranje lijekova, većinom kontraceptivne medicine.
  • Alkoholna pića.

Ispod se nalazi lista 5 lijekova koji na prirodan način regulišu vaše hormone. Iz ovog razloga ih ne bi trebali konzumirati tokom trudnoće. Šta više, prvo biste trebali zakazati termin kod doktora da utvrdite da li smijete koristiti ovakve lijekove.

Ovo su najbolji prirodni lijekovi za regulisanje hormona:

Laneno ulje

Advertisement

Ovo biljno ulje se ekstraktuje korištenjem hladnog pritiska, jer je tip prehrambenog proizvoda koji se mora zaštititi od svjetlosti i toplote.

Ovo ulje se prodaje i kao hrana i kao suplement, a ima visok nivo omega 3 masnih kiselina.
Laneno ulje se preporučuje ako se borite sa nadutošću, kao i sa regulisanjem hormona i povećanjem plodnosti, a dobar efekat ulja postoji zbog visokog procenta liganada.

Da bi bilo efektivnije, najbolje ga je konzumirati sirovo.

Maca

Ovo korjenasto povrće, koje potiče iz Andi, a veoma je popularno u Peruu, se danas smatra superhranom. Pored toga što pruža velike količine energije i stimulansa, maca pomaže zdravlje čitavog endokrinog sistema i kod žena i kod muškaraca.

Maca aktivira balansirano funkcionisanje svih hormona, zahvaljujući stimulansu koji vrši na hipotalamus i hipofizu.

Na ovaj način, popravlja menstrualne poremećaje, kao i probleme sa libidom i plodnošću, a pomaže i pri poboljšanju zdravlja kože i kose.

Ipak, ljudi sa visokim krvnim pritiskom, anksiznošću, ili problemima sa imunim sistemom trebali bi biti oprezni prilikom uzimanja ovog suplementa.

Ulje noćurka

Poznato ulje noćurka je čest lijek za žene koje pate od menstrualnih poremećaja ili simptoma klimakteričke menopauze.
Ono sadrži omega 6 masne kiseline, koje su ključne za dobar balans hormona.

Iz ovog razloga, mnogi ginekolozi predlažu konzumiranje istog kako bi se smanjio uticaj PMS-a, ili kako bi se poboljšala plodnost, spriječila cista jajnika ili endometrioza.

Kada birate suplemente u vidu ulja noćurka, preporučujemo one koje sadrže vitamin E, jer ovo dodatno utiče na apsorpciju vitamina u tijelo.

Kvasac

Kvasac je ključni suplement ako želimo da naše tijelo zaprimi dobru količinu vitamina i minerala, kako bismo bili zdravi i izgledali dobro.

Ovaj suplement se ističe po sadržaju cinka, jako dobrog minerala kada je u pitanju dobar razvoj hormona i njihovo izlučivanje.

Osim toga, ostali sastojci također pomažu našem tijelu i bore se protiv bolesti endokrinog sistema na ovaj ili onaj način.

Komorač

Plod ili sjeme komorača su čest sastojak u mnogim suplementima za regulisanje hormona kod žena, jer mogu pomoći u podizanju nivoa estrogena na prirodan način i bez zdravstvenih rizika.

On je također idealan lijek za uzimanje tokom menopauze.

Treba naglasiti da se komorač preporučuje za uzimanje tokom trudnoće ili vrijeme kada majka doji dijete, jer pomaže u proizvodnji mlijeka. Ipak, najbolje da se posavjetujete sa vašim doktorom oko pravilnog unosa komorača u vaše tijelo.

Postoje razni načini za konzumiranje komorača. Na primjer, možete ga primiti kroz infuziju, suplemente ili ulja.

Advertisement