Najbolji prirodni lijekovi za liječenje modrica

Svi mi dobijemo modrice s vremena na vrijeme, naročito mi što smo skloni nezgodama. Modrice nastaju kada su krvne žile oštećene ili uništene. Razni tipovi traumatičnih povreda mogu proizvesti naprsnuće kapilara na površini kože te dolazi do proboja krvi u njih, što prouzroči ljubičasto, crno, crvenu modricu na vašem tijelu.

Kupus

Kupus

Svi mi povremeno udarimo u vrata, stol i stoliće, ali ako ste pretjerano skloni modricama, postoje mnoga objašnjenja zašto je to tako, a uključuju godine, poremećenja u krvi, dijabetes, naporno vježbanje, određene lijekove, blijeda koža ili čak oštećenja od sunca.

Često želimo i da sakrijemo modrice, ali sakrivanje istih ispod šminke često nije dovoljno.

Na sreću, postoji mnogo prirodnih recepata koje možete koristiti kako bi zaliječili vaše modrice brže!

Advertisement

1. Ocat i topla voda

Ocat pospješuje protok krvi na površini kože i tako ubrzava popravku kože. Korištenje kućne verzije lijeka od octa i tople vode na modricu može pomoći u raspoređivanju krvi ispod kože te smanje samu modricu.

2. Peršun

Advertisement

Peršun je poznat kao lijek koji smanjuje upalu i smanjuje bol. Smrvite šaku peršunovog lista i raširite ga po modrici, zatim zamotajte peršunom prekrivenu modricu sa zavojem i pustite da biljka obavi svoj zadatak.

3. Kajenski papar i kokosovo ulje

Pomiješajte jednu mjeru kajenskog papra sa pet mjera kokosovog ulja kako biste ubrzali proces liječenja modrice. Bitno je da smjesu dobro pomiješate i ohladite prije nanošenja.

4. Vrećice čaja

I zeleni i crni čaj su bogati taninima koje smanjuju natečene modrice i sužavaju krvne žile. Umočite vrećicu čaja u toplu vodu, a zatim je nanesite na modricu kako bi pomogla u liječenju.

5. Prokuvano jaje

Zamotajte prokuvano jaje (sa uklonjenom ljuskom) u tanku tkaninu. (Uradite ovo dok je jaje još vruće.) Nanesite tkaninu na modricu, te trljajte sve dok se jaje ne ohladi. Za ovaj lijek se misli da je odličan ako liječite masnicu na oku.

6. Ananas

Ananas i papaja sadrže visok nivo bromelaina, enzima koji pomaže pri razlaganju tačaka nakupljene krvi i koji smanjuje otok. Napravite šejk od ananasa, papaje i đumbira. Dodajte kajenski papar za dodatni udarac!

7. Kupus

Kupus je pun vitamina C i vitamina K koji potpomažu vaše zdravlje. Prelomite nekoliko listova kupusa, a zatim ih umočite u vruću vodu. Nanesite te listove kupusa na modricu. Ako vam redovno otiče taj dio tijela, pokušajte sa dodavanjem kupusa ili kiselog kupusa u vašu ishranu.

8. Luk

Luk je prirodni lijek protiv bola. Nanesite svježe nasječen posoljen luk direktno na modricu, i dopustite luku da uradi magiju kroz prirodne procese liječenja.

Advertisement