Najbolje povrće za vaše zdravlje

Sve vrste povrća imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje. No, postoje neke vrste povrća za koje je dokazano da su hranjivije, u odnosu na druge. Najbolje od svega jeste što su ove vrste povrća pristupačne, lake za pripremu i neće imati negativne posljedice na proračun.

Cvekla

Brokula

Advertisement

Odličan je izvor antioksidansa, beta karotena, vitamina C i folne kiseline. Sve ove tvari održavaju imunološki sustav, smanjuju rizik od nastanka raka, katarakte i srčanih bolesti. Brokula je također odličan izvor topivih i netopivih vlakana.

Mrkva

Odličan je izvor beta karotena i ima moćno antioksidativno djelovanje. Mrkva je pristupačna, ukusna i može se pripremati na razne načine. Nutritivne tvari iz mrkve će se najbolje apsorbirati u tijelo ako ju konzumirate uz malo masti pa predlažemo maslinovo ulje.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće je jedno od najzdravijih vrsta povrća na svijetu. Sadrži karotenoide koji imaju antikancerogeno djelovanje. Špinat je jedan od najboljih izvora željeza. Nemojte ga previše termički obrađivati ​​jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.

Kelj

Odličan je izvor vitamina antioksidacijskih A, C i K. Također sadrži fitonutrijente i brojne tvari koje sprečavaju nastanak raka. Kao i špinat, kelj nemojte previše termički obrađivati ​​jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.

Cvekla

Ima odlično protuupalno i detoksikacijsko djelovanje. Najčešće ju konzumiramo kao salatu, čime zapravo i unosimo najviše ljekovitih tvari. Cvekla je također moćna u smanjenju rizika od nastanka različitih vrsta raka.

Batat

Slatki krumpir je odlična zamjena za klasični krumpir. Jako je dobar izvor beta karotena, mangana i vitamina C i E. Batat možete pripremati na jednak način kao i klasični krumpir, a uživat ćete u novim okusima i prednostima za zdravlje.

Prokulica

Prokulice su odličan izvor folne kiseline, vitamina C i K, i vlakana. Prokulica velikom broju ljudi nisu ukusne zbog intenzivnog i pomalo gorkastog okusa. No, stručnjaci ističu, zbog visoke koncentracije nutritivnih tvari svakako se isplati uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu.

Patlidžan

Odličan je izvor antioksidansa koji smanjuju rizik od nastanka raka, snižavaju razinu krvnog tlaka i sprječavaju nastanak bolesti srca i srčanog udara. Kora patlidžana je jako hranjiva, stoga ju nemojte uklanjati.

Advertisement