Najbolje namirnice za vaše zdravlje

Pogledajte koje to jednostavne namirnice mogu poboljšati vaše zdravlje. Veliki izbor namirnica koje vam mogu biti od velike pomoći za vaše zdravlje.

Kruške, Jabuke, Grožđe

Banana – lijek za stres i anksioznost

Advertisement

Idući put kada budete pod stresom, svakako pojedite jednu bananu. Sa samo 105 kalorija i 14 grama šećera, banana će vas zasititi, lagano povećati razinu šećera u krvi i osigurati 30 posto dnevne potrebe za vitaminom B6 tijela, koji pospješuje proizvodnju serotonina, hormona sreće i dobrog raspoloženja.

Jogurt – lijek za zatvor i plinove

Jedna šalica probiotika će pospješiti rad probavnog sustava i ubrzati prolazak hrane kroz crijeva. Probiotici su dobre bakterije koje su prirodan dio probavnog sustava, ali zbog vanjskih faktora možemo narušiti njihovu prirodnu ravnotežu.

Grožđice – lijek za visoki krvni tlak

60 suhog grožđa sadrži 1 gram vlakana i 212 miligrama kalija. Brojna istraživanja su pokazala da grožđice, kao i drugi proizvodi od grožđa, pomažu kod reguliranja visokog krvnog tlaka koji, ako se ne kontrolira, može uzrokovati nastanak srčanih bolesti i srčanog udara.

Marelice – za prevenciju bubrežnih kamenaca

8 sušenih marelica sadrži 2 grama vlakana, samo 3 miligrama soli i 325 miligrama kalija. Sve ove tvari sprječavaju nakupljanje i zadržavanje minerala u urinu i formaciju kalcijevih oksalata, najčešćeg oblika bubrežnog kamenca.

Konzerva tune – lijek za loše raspoloženje

Oko 100 grama tune sadrži oko 800 miligrama omega 3 masnih kiselina, za koje je dokazano da popravljaju raspoloženje. Ove masne kiseline su dio terapije za depresiju i kronični stres jer pospješuju oslobađanje hormona sreće.

Čaj od đumbira – lijek za mučninu

Brojna istraživanja su pokazala da đumbir, naročito čaj od đumbira, može ublažiti mučninu uzrokovanu nelagodnim pokretima (vožnja u autu) i trudnoćom. Još uvijek nisu sigurni zbog čega đumbir ima ovakvo djelovanje, ali znaju da je siguran i da ne izaziva nikakve nuspojave.

Bosiljak – lijek za probavne smetnje

Istraživanja su pokazala da eugenol, spoj koji pronalazimo u bosiljku, može ublažiti probavne tegobe, kao što su bolovi, mučnina, zatvor ili proljev. Bosiljak je najbolje jesti svjež, ne previše termički obrađen jer može izgubiti svoja ljekovita svojstva.

Kruška – lijek za visok kolesterol

Jedna kruška srednje veličine sadrži 6 grama vlakana. Veći postotak vlakana dolazi u obliku pektina, koji dokazano regulira razinu kolesterola u krvi. Visoka razina kolesterola značajno povećava rizik od nastanka srčanih bolesti.

Puretina – lijek za nesanicu

Oko 100 grama puretine sadrži 100% od preporučene dnevne vrijednosti triptofana. Triptofan je esencijalna aminokiselina koja pospješuje proizvodnu serotonina i melatonina, hormona koji reguliraju san. Istraživanja su pokazala da osobe, koje pate od nesanice, pate od manjka triptofana u tijelu.

Smokve – za prevenciju hemoroida

Sušena smokva sadrži oko 3 grama vlakana koji reguliraju probavu, sprječavaju nastanak zatvora i pomažu u stvaranju mekane stolice, čime se sprečava nastanak hemoroida. Smokve su odličan izvor kalija i mangana.

Češnjak – lijek za gljivičnu infekciju

Češnjak sadrži ulja koja sprečavaju nastanak gljivične infekcije, ali i ubrzavaju proces liječenja gljivične infekcije. Nedavna istraživanja su pokazala da su timijan, češnjak i naranča najučinkovitiji u prevenciji gljivične infekcije.

Čaj od kamilice – lijek za žgaravicu

Čaj od kamilice će ublažiti probavne tegobe. Dovoljno je staviti 2 žličice sušene kamilice u šalicu vruće vode i pustite da stoji pokriveno oko 20 minuta. Ljekoviti spojevi će ostati u šalici, a vaša probava će vam biti zahvalna.

Advertisement
Advertisement