Najbolja ulja za zdravlje i mršavljenje

Svima je poznato kako upotreba maslinovog ulja umjesto suncokretovog pozitivno utječe na zdravlje, ali mnogi ne znaju da to nije jedina alternativa.

Kokosovo ulje

Ako niste ljubitelj ulja popularne zelene voćkice, ne brinite, postoji još četiri izbora, koje će vam popraviti zdravlje na nekoliko načina, a na vama je samo da odaberete koje vam se najviše sviđa!

Sezamovo ulje

Advertisement

Ulje dobiveno iz sjemena sezama pomaže organizmu da se zaštiti od dijabetesa i sprečava karijes. Sezamovo ulje sadrži jedinstvene antioksidante, koji u kombinaciji sa spojevima pod nazivom lignani, ima moć da regulira razinu šećera u krvi i sniziti razinu lošeg kolesterola. Ulje sezama može spriječiti nastajanje opeklina, ali ga ne smijete koristiti umjesto kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Uporaba: Nekoliko puta tjedno koristiti pola ili jednu žlicu nerafiniranog sezamovog ulja tijekom kuhanja i to na maksimalnoj temperaturi od 180 stupnjeva. Također, možete ga dodati u salate ili njime poprskati grilovano povrće. Vrlo je važno da ga čuvate u frižideru.

Ulje avokada

Ovo ulje odlično je u borbi s bolestima zglobova i vjerni saveznik unezi kože, jer mononezasićene masne kiseline u njemu, koje imaju anti-upalno djelovanje, štite kožu od slobodnih radikala. Ukoliko se konzumira redovito, ima efekt kao mala doza analgetika, ali studije su pokazale da ima efekta samo kod akutnih bolova u zglobovima.

Uporaba: Avokadovo ulje je jedno od najskupljih, pa ukoliko ne možete priuštiti, odaberite voćku, koja će vam osigurati dodatna vlakna. Ukoliko možete kupiti ovo ulje, odaberite rafinirano, hladno prešano, koje će učiniti čuda za vašu kožu.

Orahovo ulje

To je “novo riblje ulje”, koje može poboljšati reakciju tijela na stres, samo bez okusa ribe u ustima. Kao i riblje, orahovo ulje je odličan izvor omega 3-masnih kiselina, i to posebne vrste – alfa-linoleicna kiseline, koja sprječava taloženje masti i regulira imunološki i živčani sustav. Studije su pokazale i da orahovo ulje može održati stres na normanom razini, kao i krvni tlak, što pomaže zdravlju srca.

Uporaba: Kuhanje na visokim temperaturama može ubiti sve zdrave učinke orahovog ulja, pa ga uvijek treba koristiti hladno. Jednu do dvije žlice dodajte u pastu, povrće ili salate. Isto kao sa sezamovim uljem, od velikog značaja je čuvanje u hladnjaku, jer se inače vrlo brzo kvari.

Kokosovo ulje

Ulje ovog južnog voća bogato je antioksidansima, a ima gotovo neograničen potencijal. Njegova moć dolazi iz laurične kiseline i zasićenih masti pod nazivom “srednji lanac triglicerida”. Liječnici vjeruju da laurična kiselina čini ovo ulje izvrsnim čistačem usta iubicom bakterija, a osim toga, ona kontrolira kolesterol, popravlja probavu i smanjuje količinu sala na trbuhu.

Uporaba: Progutajte maksimalno dvije to tri žlice kokosovog ulja dnevno, jer je vrlo kalorično. Također, možete ga koristiti usmutijima, ali pod uvjetom da koristite djevičansko kokosovo ulje. Kada je riječ o kuhanju na srednjim i visokim temperaturama, možete koristiti rafinirani tip.

Advertisement