Najbolja jesenska hrana za zdravlje

Jabuka pokreće metabolizam i snižava kolesterol, kelj čisti toksine iz organizma i jača imunitet, a bundeva blokira nastanak slobodnih radikala i štiti od starenja.

Nar

Jabuke

Advertisement

One pomažu u snižavanju lošeg kolesterola i obiluju antioksidansom kvercetinom koji omogućuje bolji protok kisika u pluća. Također su odličan izvor vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta iu borbi s prehladama. Jabuka srednje veličine sadrži 14 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i oko 100 kalorija, a tijelo potroši oko 120 kalorija da bi je probavilo. Osim toga, ovo voće je zasitno i odličan odabir voća za doručak jer pokreće metabolizam.

Karfiol

Ona slično kao i jabuke obiluje vitaminom C. Smatra se kako jedna porcija sadrži oko 77 posto preporučenog dnevnog unosa. Karfiol je bogat antioksidansima koji brišu bore i fitonutrijentima koji smanjuju rizik od raka pluća. Zbog toga se preporuča pušačima.

Nar ili šipak

Ovo se voće zbog obilja vitamina C, folne kiseline te vitamina A i E, kao i kalija naziva supervoćem. U soku šipka nalaze se tri bitna polifenola koji su moćni antioksidansi, a po čijem je djelovanju šipak snažniji od brusnica, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa te pomaže u borbi s depresijom. Osim toga pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa.

Bundeva

Ona je odlična namirnica za sve one koje muče peludne alergije. Bundeva je bogata vitaminom C koji snižava razinu histamina, i cinkom te vitaminom A koji jačaju imunološki sustav. Također, ona blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK stanice od prijevremenog starenja i mutacije, a posebno se preporuča ljudima s bolestima želuca i crijeva.

Kelj

Ovo povrće obiluje vitaminom A, C i E, mangezijom i karotenoidima koji jačaju imunitet i pomažu u izgradnji vlasi. Kelj čisti toksine iz organizma što je neophodno za zdrav organizam. Također pomaže u ublažavanju hunjavice i kašlja kod ljudi koji pate od peludne alergije.

Mandarine

One sadrže dvostruko više vitamina C nego naranče, a bogate su folnom kiselinom i beta karotenom neophodnim za zdravu probavu. Mandarine su odličan izvor pektina koji sprečava apsorpciju kolesterola na stijenkama krvnih žila, a samim time i rizik od pretilosti. Pektin je ujedno zadužen za regulaciju šećera u krvi, što znači da mandarine djeluju zasitno i ne izazivaju stalan osjećaj gladi.

Prokulice

Ovo je povrće odličan izvor vitamina A i C, proteina, željeza i kalija. Također obiluju folnom kiselinom koja je zaslužna za povećanje plodnosti i kod muškaraca i kod žena, a bogat izvor vitamina povećava šanse preživljavanja spermija u maternici. Osim toga, sadrže fitonutrijent koji pomaže u regulaciji razine hormona kod žena, a samim time je vjerojatnost od ovulacije.

Advertisement