Moringa – Zdravstvene prednosti

Moringa je nevjerovatno zdrava biljka, koja dolazi iz južne Azije, a tradicionalno se u medicinske svrhe koristi već hiljade godina. Bogat je izvor antioksidanata i nudi mnoga zdravstvena poboljšanja. I lišće i plod ove biljke su nevjerovatno dobri i mogu da poboljšaju vaše zdravlje, jer sadrže visok nivo vitamina, ali i minerala. Zapravo, samo šolja plodova ove biljke sadrži oko 157% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Moringa

Osim vitamina C, Moringa sadrži i sljedeće nutrijente:

  • Vitamin B6 – 19% dnevnih potreba
  • Vitamin B2 riboflavin – 11%
  • Gvožđe – 11%
  • Vitamin A – 9%
  • Magnezijum – 8%
  • Proteina – 2 g

Najbolji zdravstveni efekt ima konzumiranje sirovih plodova biljke, ali uzimanje suplemenata pravljenih od sušenih plodova ove biljke je također uredu.

Ovo su najbitnije zdravstvene prednosti konzumiranja ove biljke moringe:

Reguliše šećer u krvi

U slučaju dijabetesa, ova biljka može da bude spas, jer su istraživanja pokazala da efektivno reguliše nivo šećera u krvi. Jedno istraživanje je uključilo oko 30 žena koje su dnevno primile dozu od 7g praha od lišća ove biljke, u periodu od tri mjeseca, i njihov nivo šećera u krvi se ustabilio za 13.5%.

Pročišćava krv

Lišće i plodovi ove biljke prečišćavaju krv, a osim toga utiču na uništavanje raznih kožnih bolesti. Ako se primjenjuje lokalno, može da utiče na bubuljice i akne, zbog moćnih svojstava.

Olakšava glavobolje

Pripremite prirodan sok od korijenja ove biljke i smeđeg šećera, pomiješanog u jednakim količinama, te se riješite opasnih glavobolja.

Ojačava kosti

Konzumiranje ove biljke pomaže gustoću kostiju, jer pruža visoke količine gvožđa i kalcijuma. Šta više, pomaže vam pri podizanju snage i cjelokupnog zdravlja.

Poboljšava vid

Ova biljka može da efektivno suzbije naticanje očiju, baš kao i konjunktivitis. Lišće ove biljke izgnječite i napravite pastu koju ćete zatim staviti na oči. Također, ovaj sok pomiješajte sa medom i nanesite ga na oči ako imate probleme sa rožnicom.

Sprječava rak

Moringa ima visoke nivo antioksidanata što sprječava štetu koju stvaraju slobodni radikali i samim tim sprječava stvaranje raka. Šta više, bogata je vitaminom C, beta-karotenom, klorogenom i kvercetinom.

Usporava proces starenja

Bogata je i vitaminom A

što značajno usporava starenje, podiže imuni sistem i poboljšava vid. Zato, ovu nevjerovatnu biljku trebate da uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu i uživate u mnogim zdravstvenim prednostima!