Mlijeko i mliječni proizvodi – zdravstvene prednosti

Iako danas više ne morate uz svaki obrok popiti barem po jednu šalicu mlijeka, naše majke su ipak bile u pravu kada je jedna stvar u pitanju – mliječni proizvodi su iznimno bogati hranjivim tvarima. Ipak, opredijelite se za one nepunomasne.

Mlijeko

Pitanje koje će većina prvo postaviti jest: kako iskoristiti sve te hranjive tvari iz mliječnih proizvoda, a izbjeći negativne strane? Odgovor na ovo pitanje glasi: nepunomasni mliječni proizvodi. Smanjivanjem količine masti koje se nalaze u mliječnim proizvodima smanjujete i kalorije, zasićene masti i kolesterol; dok, s druge strane, količina i razina proteina, kalcija i ostalih vitamina ostaje visok.

Kalcij i proteini

Advertisement

Neki mliječni proizvodi iznimno su bogati sastojcima koji su svima nama preko potrebni, a to su kalcij i proteini. U ove mliječne poslatica spadaju nepunomasno mlijeko, “lajt” jogurt i obrani sir. Naš organizam obogaćuju kalcijem i proteinima pri svakom unošenju. Šolja nepunomasnog jogurta osigurava vam čak trećina potrebne količine kalcija za jedan dan, uz 17% ukupne potrebne količine proteina.

Vitamin D

Mnoge vrste mlijeka su dodatno obogaćene vitaminom D, a od nedavno i neke vrste jogurta. Iako je ovaj vitamin vrlo bitan za naš organizam, mnogi od nas ga ne unose u neophodnim količinama. Zanimljivo je da je naše tijelo zapravo u stanju da samo proizvede vitamin D, ukoliko ga dovoljno osunča. Međutim, to može predstavljati problem za one osobe koje ne izlaze toliko preko dana ili žive u krajevima gdje nema toliko sunčevih zraka. Ali i za to postoji sasvim dobro rješenje. Naime, kako bi se nadoknadio ovaj vitamin, potrebno je piti nepunomasno mlijeko obogaćeno vitaminom D. Ono što je također poznato kada je u pitanju vitamin D jeste da on pomaže razvoju kostiju i poboljšava njihovu čvrstinu, jer ima bitnu ulogu u procesu apsorpcije kalcija.

Čvrste kosti

Otkirveno je da unošenje kalcija izravno iz hrane, a ne putem dodataka, našim kostima čini mnogo toga dobrog. U tu svrhu je u Finskoj provedeno istraživanje koje je bilo koncentrirano na proučavanje promjena u strukturi kostiju – jačina, debljina, gustoća – kod djevojčica starosti 10-12 godina. Njihovim svakodnevnim obrocima je bio dodan ili sir, ili kalcij, ili kalcij i vitamin D. Rezultati su otkrili da se kod grupe djevojčica koje su jele sir ukupna masa kostiju znatno povećala u odnosu na ostale skupine.

Ipak, postoje određene nedoumice koje se tiču mliječnih proizvoda i njihovog konzumiranja.

Prva nedoumica je – da li je u svakodnevnoj prehrani zdravije i za organizam prihvatljivije pitipunomasno ili obrano mlijeko. Primjera radi, uvriježeno je mišljene velikog broja žena u dobi izmedju 40 i 55 godina, a sklonih debljanju, da u prehrani treba koristiti samo obrano mlijeko s udjelom masnoća od 1 posto, ili potpuno nemasno mlijeko.

No, i ako naprave takav izbor, one po pravilu dobivaju na težini – za razliku od žena koje piju punomasno mlijeko i biraju mliječne proizvode s komletnim mliječnim masnoćama. To nisu, kako potvrđuju najnovije nutricionističke studije, sporadični slučajevi. Zašto se to događa?

Masnoće iz punomasnog mlijeka čuvaju sve hranjive sastojke kalcija i mliječne kiselinekoje, između ostalog, povoljno utječu na metabolizam. A on je najvažniji kontrolor i reduktor težine. Dobar metabolizam lako se bori s viškom masnoća ne samo iz mlijeka, već i iz drugih namirnica koje ih sadrže i izbacuje ih iz organizma.

U obranom mlijeku kalcij i mliječne kiseline nemaju dovoljno snage da ubrzaju metabolizam, pa se, lančano, u tijelu talože masnoće iz drugih namirnica i slaba je vajda što se u samom mlijeku nalazi mali postotak masti.

Jedna švedska studija koja je devet godina pratila prehrambene navike 19.000 žena u srednjim godina potvrdila je zabludu da obrano mlijeko i mliječni proizvodi od njega utječu na smanjenje tjelesne težine. One koje su svakodnevno konzumirale punomasno mlijeko i sireve manje su, ili nimalo, dobile u težini za razliku od kontrolne skupine koja je preferirala obrano mlijeko.

Dr. Magdalena Rosell sa stokholmskog Caroline instituta, inače vođa ovog istraživanja, u zaključku studije govori io drugim zdravstevena prednostima konzumiranja punomasnog mlijeka: kalcij, mliječne kiseline i drugi elementi koji se nalaze u njemu značajno doprinose čvrstini i zdravlju kostiju žena u menopauzi, kao i boljoj propusnosti krvih žila.

Advertisement