Mlijeko čička – Prednosti- Upotreba – Nuspojave

Najvažnije zdravstvene koristi mlijeka čička uključuju sposobnost detoksifikacije jetre, ubrzavanje regeneracije organa, usporavanje napredovanja određenih vrsta karcinoma, liječenje gljivičnih infekcija i izlječenje mamurluka. Također štiti tijelo od nuspojava farmaceutskih preparata, usporava početak Alzheimerove bolesti, smanjuje rizik od srčanih bolesti i upravlja simptomima dijabetesa.

Mlijeko čička

Mlijeko čička

Što je mlijeko čička?

Advertisement

Mlijeko čička, znanstveno poznata kao Silybmommarianum, je jednogodišnja biljka s crveno-ljubičastim cvjetovima. Možda ste čuli za mlijeko čička pod drugim imenima, ovisno o tome gdje se nalazite u svijetu, uključujući čičak Marije, mediteranski čičak, škotski čičak i druge.

Ova biljka je široko poznata i visoko cijenjena zbog moćnih organskih komponenti koje se nalaze u njenim sjemenkama. Iz sjemenki mlijeka čička se dobiva ekstrakt koji sadrži visoke koncentracije silimarina, najjedinstvenijeg i najaktivnijeg sastojka u ekstraktu. Ekstrakt također sadrži razne masne kiseline, uključujući linolnu kiselinu. Iako je ova biljka nekada bila autohtona za južnu Europu i određene dijelove Azije, sada je prirodno rasprostranjena na mnogim mjestima diljem svijeta.

Postoje brojna istraživanja koja se bave ljekovitim svojstvima mlijeka čička, ali mnogi rezultati su proturječni ili predmet žestoke rasprave. Ono oko čega su se složili jest značajan utjecaj koji ekstrakt može imati na funkciju i zdravlje jetre, zbog čega se ova biljka koristi već stoljećima.

Koristi i prednosti mlijeka čička

Pogledajmo neke od ovih važnih zdravstvenih koristi mlijeka čička:

Mlijeko čička štiti jetru

Mlijeko čička je poznato po svojem detoksikacijskom učinku na jetru zahvaljujući svojem flavonoidnom kompleksu nazvanom silimarin. Studija iz 2017. potvrđuje da može pomoći u ubrzanju procesa zacjeljivanja jetre, neutralizirajući veći dio štete nastale od pretjeranog konzumiranja alkohola ili drugih štetnih ponašanja koja oštećuju jetru, uključujući cirozu. Također može spriječiti stanja poput masne jetre, žutice i hepatitisa, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se proučio terapijski potencijal ove ljekovite biljke. Prema studiji na životinjama, ekstrakt može pomoći u zaštiti jetre koja može biti lako oštećena pretjeranom upotrebom farmaceutskih preparata.

Od velike pomoći za kontrolu dijabetesa

Advertisement

Kombinacija antioksidansa, masnih kiselina i silibina u ekstraktu mlijeka čička može regulirati razinu inzulina i održavati stabilnu razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom ili kod onih koji su pod rizikom od razvoja dijabetesa.

Mlijeko čička poboljšava zdravlje srca

Ekstrakt mlijeka čička sadrži visoke koncentracije korisnih masnih kiselina i omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za održavanje zdravlja srca. Omega-3 masne kiseline mogu uravnotežiti razinu kolesterola u tijelu, što može spriječiti aterosklerozu i smanjiti rizik od moždanog udara ili srčanog udara.

Može imati potencijal u borbi protiv raka

Prema istraživanju objavljenom na web stranici Cancer Research UK, čini se da ekstrakt mlijeka čička može imati inhibicijski učinak na rast stanica raka i tumora na koži, te može pomoći u sprečavanju kancerogenog rasta u prostati, dojkama i jetri.

Regulira razinu kolesterola

Mlijeko čička je protuupalno, pomaže snižavanju razine kolesterola u tijelu, pročišćava krv i sprječava oksidativni stres. Silimarin prisutan u ekstraktu poboljšava razinu lipoproteina niske gustoće (LDL ili lošeg kolesterola), ukupnog kolesterola i triglicerida u tijelu.

Sprječava nastanak žučnih kamenaca

Pročišćavanjem tijela od metaboličkog otpada, mlijeko čička pomaže poboljšanju funkcije žučnog mjehura, bubrega i slezene, čime se smanjuje rizik od nastanka žučnih kamenaca.

Mlijeko čička za njega kože

Mlijeko čička pomaže u smanjenju upala zahvaljujući svojem bogatom sadržaju antioksidansa. Također sprečava starenje kože i promovira zdravi sjaj.

Gubitak tjelesne težine

Silimarin prisutan u mlijeku čička poznat je po poticanju gubitka tjelesne težine prema istraživanju provedenom 2016. godine na miševima.

Poboljšava zdravlje kostiju

Mlijeko čička pomaže u sprječavanju gubitka kostiju uzrokovanog nedostatkom estrogena. Također poboljšava zdravlje kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.

Liječi astmu

Smanjenjem upale dišnih putova, silimarin u mlijeku čička pokazao je da sprječava simptome alergijske astme.

Jača imunitet

Mlijeko čička jača opći imunitet i bori se protiv infekcija. Silimarin u njemu također potiče stvaranje glutationa u tijelu, što pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa te poboljšava cjelokupno zdravlje tijela.

Antifungalna aktivnost

Mlijeko čička je pokazalo sposobnost neutralizacije određenih gljivičnih infekcija, što vjerojatno proizlazi iz tradicionalne upotrebe mlijeka čička kao lijeka protiv trovanja gljivama. Mnoge vrste gljiva su opasne, a “čičak smrti” posebno je otrovan, no mlijeko čička se može koristiti za sprječavanje smrtnosti.

Usporava početak Alzheimerove bolesti

Znanstvenici s Buck Institute for Aging Research u Novatu, SAD, vjeruju da prisutnost silimarina u mlijeku čička može potaknuti kognitivne sposobnosti i otvoriti nove neuronske puteve, što efikasno usporava početak demencije i Alzheimerove bolesti.

Liječi psorijazu

Silimarin prisutan u mlijeku čička pomaže u liječenju psorijaze. Pomaže u borbi protiv crvenila, svrbeža i zadebljanih dijelova kože.

Mlijeko čička – Upotreba – Doza

Ne postoji propisana doza za mlijeko čička, pa je najbolje pridržavati se preporučene doze na pakiranju.
Može se koristiti na razne načine i u raznim receptima, uključujući sljedeće:

 • Korijen se povremeno konzumira sirov ili kuhan
 • Izbojci se mogu kuhati poput šparoga
 • Listovi se mogu koristiti kao zamjena za špinat
 • Ekstrakt se može koristiti za razne biljne i alternativne zdravstvene tretmane
 • Također je dostupan kao čaj

Mlijeko čička – Cijena

Cijena mlijeka čička može varirati ovisno o mnogim čimbenicima, kao što su geografska lokacija, marka proizvoda, oblik (kapsule, ekstrakt, čaj itd.), količina proizvoda i trgovina u kojoj ga kupujete. Također, mogu postojati razlike u cijenama između različitih prodavača ili internetskih trgovina.

Da biste saznali točnu cijenu mlijeka čička, preporučujem da provjerite lokalne ljekarne, biljne prodavaonice ili online trgovine koje prodaju dodatke prehrani ili biljne proizvode. Na njihovim web stranicama ili izravno u trgovini možete pronaći informacije o cijenama i dostupnosti.

Mlijeko čička – Nuspojave

Mlijeko čička nije uobičajeno alergeno sredstvo, iako se zna da može izazvati sljedeće nuspojave:

 • Mučnina
 • Grčevi
 • Proljev
 • Problemi s trbuhom
 • Alergijske reakcije
 • Interakcije s lijekovima
 • Slabost

Također, ako ste alergični na pelud ambrozije, trebali biste izbjegavati upotrebu mlijeka čička jer su blisko povezani. Naposljetku, žene s nedostatkom estrogena ili endometriozom trebaju izbjegavati ovaj ekstrakt jer može uzrokovati fluktuacije razina estrogena.

Također se preporučuje oprez trudnicama i dojiljama.

Advertisement