Mladi orasi za čišćenje krvi i ublažavanje reume

Orah (Juglans regia) se koristi na mnogo načina, najčešće kao dodatak tortama i kolačima, salatama, testu, ali i za pripremu likera, rakije orahovače i raznih melema. Međutim, malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najučinkovitiji su ako se beru početkom svibnja.

Mladi zeleni orasi

Ne zna se točno odakle potječe, jer je bio rasprostranjen diljem Mediterana, Dalekog istoka, kao i u Maloj Aziji, dok je u antičkom Rimu slavljen kao sveto drvo Jupitera. Plod se koristio u medicinske svrhe, kao i danas. Iz južne Europe se proširio na sjever, tome je najviše doprinio Karlo Veliki kada je izdao naređenje da se obavezno gaji ljekovito bilje, a orah je dobio posebno mjesto zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, koristio se u finom stolarstvu, za bojanje pamuka, vune, u umjetničkom zanatstvu, za rezbarenje namještaja.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara crijeva, jačanja mišića i vida.

Advertisement

U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opeklina izazvanih sunčanjem. Jezgra sadrži 65 posto ulja, bjelančevine, ugljikohidrate, fosfor, kalij, magnezij, vitamine B i C, željezo. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik …

Posebno je djelotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme s probavom, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i bijelog pranja.

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog okusa.

Uglavnom se sakuplja u lipnju i srpnju po lijepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrebi dok je svježe i zeleno, jer sadrži ljekovite sastojke. Sušenjem se ovi mijenjaju i kvare, pa i listovi dobivaju tamnu boju.

Mladi, zeleni orasi obiluju vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slabašnoj djeci i malokrvna. Zreli plodovi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Izvrstan su izvor masnih kiselina omega -3, zbog čega uspješno snižavaju kolesterol u krvi. Kod nadimanja se uzima sitno mljeveni prah jezgre s malo vina.

Znojenje stopala

Advertisement

U dvije litre vode potopite po pet jušnih žlica isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u kipuću vodu i kuhajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge. Nakon pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na zraku.

Za jačanje kose

U stroju za mljevenje oraha samljeti deset jušnih žlica jezgre oraha, a zatim ih stavite u litru 96-postotnog alkohola. Flašu dobro zatvorite i dva tjedna držite na toplom mjestu. Tom tekućinom masirajte kožu glave svako veče i poslije toga osušite kosu.

Protiv bolova

Pomiješajte litar nerafiniranog maslinovog ulja sa 10 jušnih žlica isitnjenog orahovog lista. Smjesu ostavite mjesec dana na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mjesta.

Sa medom

U kombinaciji s medom, orah je izuzetan prirodni lijek jer organizmu osigurava sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljikohidrate. Naročito je učinkovit kod iscrpljenosti i slabokrvnosti. Sprema se tako što se 500 grama livadskog meda pomiješa sa 500 g mljevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lijek se uzima svaka tri do četiri sata po jedna žličica, do oporavka.
Izvor:novosti

Advertisement