Mineralna voda – zdravstvene prednosti i kada je piti

Pijenje mineralne vode je odličan način za unos minerala u tijelu i poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Mineralna voda – Foto:Pixabay

Šta je mineralna voda?

Advertisement

Jednostavno, mineralna voda je voda koja izlazi iz prirodnog mineralnog izvora, što rezultira vrlo visokim sadržajem minerala u vodi. Točnije, mineralna voda tipično ima veći sadržaj kalcija, željeza, magnezija, kalija i natrija nego obična voda. Svaki izvor prirodne izvorske vode je nešto drugačiji u sastavu, što može objasniti malu razliku u okusu između različitih vrsta mineralne vode na tržištu.

Mineralni izvori, kroz povijest, bili su mjesta gdje bi se ljudi kupali i namakali u tim jedinstvenim vodama, nastojeći poboljšati zdravlje svoga tijela. Danas su ti mineralni izvori poznatiji i profitabilniji izvori za bocu mineralne vode. Neke od tih pjenušavih voda također sadrže visoku razinu komprimiranog plina (npr. Karbonaciju), tako da imaju karbonatni okus karbonata koji uživaju mnogi ljudi. Umjesto pijenja gaziranih sokova ili drugih pića s dodanim šećerom ili hranjivim tvarima, mineralna voda za piće može biti zdrava i ugodna alternativa.

Prednosti mineralne vode

Postoji nekoliko dokazanih prednosti mineralne vode, kao što su:

  • Poboljšanje cirkulacije krvi
  • Zamjena elektrolita u tijelu
  • Detoksikacija tijela
  • Povećanje gustoće minerala kosti

Detoksikacija tijela

Baš kao i svaki drugi oblik vode, mineralna voda može pomoći u poticanju mokrenja, što je jedan od najboljih načina za detoksifikaciju tijela, uklanjanje viška masnoća, soli i toksina. To također može pomoći u smanjenju opterećenja bubrega i metabolizma.

Gubitak težine

Advertisement

Iako u mineralnoj vodi nema kalorija, dodatne hranjive tvari i karbonizacija često pomažu nekome u osjećaju sitosti, u odnosu na običnu vodu. Za ljude koji se bore sa svojom težinom, ili pokušavaju smanjiti unos kalorija, pijenje mineralne vode može pomoći za mršavljenje.

Elektroliti

Za razliku od obične vode, mineralna voda sadrži kalij i natrij; razine natrija su niske, dok je kalij visok. To je sjajan način za poboljšanje funkcije živčanog sustava i smanjenje krvnog tlaka, jer je kalij vazodilatator. Drugim riječima, ova gazirana voda također može zaštititi kardiovaskularno zdravlje.

Gustoća kostiju

Uz visoku razinu magnezija i kalcija, ovaj oblik vode je svakako poticaj za vašu mineralnu gustoću kostiju, što smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

Kolesterol

Magnezij može pomoći u regulaciji kardiovaskularnog zdravlja na brojne načine i povezan je sa snižavanjem ukupne razine kolesterola. Pijenje mineralne vode s visokom razinom magnezija može smanjiti rizik od ateroskleroze i srčanog udara.

Alzheimerova bolest

Kada su vaši elektroliti dobro uravnoteženi, a vaš živčani sustav može ispravno funkcionirati, postoji manje šanse za kroničnu upalu i oksidativni stres. Zauzvrat, neke studije su otkrile da konzumacija ove mineralne vode može zaštititi od određenih neurodegenerativnih bolesti, kao što je Alzheimerova bolest.

Cirkulacija

Iako primarni mineral obično nije željezo, prisutan je u mnogim vrstama ove posebne vode. S dodatnim sadržajem željeza u vašoj prehrani poboljšat će se cirkulacija krvi. Željezo je kritična komponenta proizvodnje crvenih krvnih stanica. Dakle, više željeza znači bolju oksigenaciju, brže zacjeljivanje i bolju funkciju organa u cijelom tijelu.

Mineralna voda vs voda (iz česme)

Kao što je ranije spomenuto, primarna razlika između obične tekuće vode i mineralne vode je sadržaj minerala u tim vodama, uključujući željezo, kalcij, magnezij, kalij i natrij, između ostalih. Dok voda iz slavine nije uvijek čista H20, mineralna voda ima mjerljive razine minerala u svakom gutljaju. Nadalje, ne postoji karbonizacija zarobljenih plinova u vodi iz česme, dok mineralna voda ponekad može imati karbonatizaciju ili „mjehuriće“. Konačno, budući da se mineralna voda nastoji sakupiti iz podzemnog izvora, postoji mnogo manja šansa za kontaminaciju, dok se voda iz slavine u nekim područjima ne konzumira iz straha od onečišćenja.

Mineralna voda – Kada je ne piti?

Jasno je da postoje mnoge prednosti za ovu specijaliziranu vrstu vode, ali postoje neke nuspojave, uključujući povišeni krvni tlak i rizik od trovanja plastikom i umjetnih sladila.

  • Hipertenzija: Neke mineralne vode su bogate natrijem, što može uzrokovati povišenje krvnog tlaka, osobito kod onih koji već pokušavaju da drže tlak pod normalom.
  • Trovanje plastikom: Ako se mineralna voda flašira ili skladišti nepropisno, postoji određena opasnost od plastične toksičnosti, i iako je to vrlo rijetko, uvijek je najbolje konzumirati mineralnu vodu izravno iz njezina izvora, ako je moguće.
  • Umjetni zaslađivači: Neke mineralne vode se dalje obrađuju ili prerađuju i mogu biti izložene drugim kemikalijama ili sladilima. Ako želite čiste prednosti mineralne vode, izbjegavajte sve što je pretjerano obrađeno, jer to može smanjiti sadržaj minerala u vodi.
Advertisement