Metvica – ljekovita biljka od velike pomoći

Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od mente pomaže u održavanju oralnog zdravlja.

Metvica

Čaj od metvice

Advertisement

Kašičicu nane prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Ovaj čaj, također, umiruje probavne organe, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine.

Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit.

Jedno od primarnih svojstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje.

Također, smanjuje glavobolje i tegobe u želusu uzrokovane stresom. Čaj prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite.

Nana u prehrani

Nana ima široku uporabu u prehrani. Odličan je začin u juhama, salatama, jelima od povrća, poslasticama i osvježavajućim pićima. Slaže se s rajčicom, krastavcem, graškom, ananasom, limunom i narančom dinjom.

Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja. Oblozi pomažu kod alergijskih osipa, dok inhaliranje čaja smanjuje začepljenost dišnih puteva.

Eterično ulje metvice sadrži vitamine A i C, omega -3 kiseline, minerale željezo, mangan, magnezij, kalcij, kalij i bakar.

Odobreno je u službenoj medicini za liječenje migrena, reumatskih tegoba, svraba kože, alergijske upale kože, nadutosti, iritabilnog debelog crijeva, prehlade i kašlja.

U aromaterapiji, ovo se ulje preporučuje oralno uzimati kod tegoba sa žuči i jetrom.

Povoljno djeluje i kod upaljenih mišića zbog čega se koristi za masažu.

Zasadite metvicu

Metvicu možete sami gajite i znajte da ona voli duboko, humusno i vlažno tlo. Sadnica dobro ih zalijte prilikom postavljanja u zemlju, a ona će se uskoro brzo proširiti. Berite je pred cvatnju, što se događa u različita doba godine. Sušite je u hladu. Sušenu nanu čuvajte u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mjestu od 9 do 12 mjeseci.

Advertisement