Medicinske maske – Sve što trebate znati

Postoje različite vrste medicinskih maski i svaka ima specifičnu funkciju. Nisu sve maske korisne za sve vrste opasnosti koje nam prijete iz okoliša. Pored toga, važno ih je pravilno staviti. Medicinske maske su zaštitna oprema koju ljudi mogu nositi. One nas štite od izlaganja zagađivačima iz zraka. U cijelosti su izrađeni od filtrirajućeg materijala, a imaju kopču ili nazalni adapter i gumene trake ili učvršćivače. Međutim, neki od njih imaju posebne ventile za filtriranje. U stvari, ventil olakšava disanje i sprječava kondenzaciju. Izrađene su za dugotrajno korištenje.

maske za lice

Medicinske maske

Vrste medicinskih maski

Advertisement

Postoje dvije vrste medicinskih maski:

Kirurške maske

Ove maske štite druge ljude. To je zato što oni filtriraju čestice kada dišete, sprečavajući ih da iziđu.

FFP maske visokog učinka

Advertisement

Ova vrsta maski štiti osobu. One filtriraju čestice iz okoliša tako da ih korisnik ne udiše.
Dolaze u različitim oblicima, ovisno o dizajnu. Također, mogu biti kosne, vodoravne ili okomite. Osim toga, ovisno o njihovoj učinkovitosti, mogu biti klase 1, 2 ili 3. Vrsta klase ovisi o tome koliko dobro filtriraju onečišćujuće tvari iz okolišu.

  • FFP1: 78% -tna učinkovitost filtracije, koncentracije u okolišu do 4 TLV- granične granične vrijednosti.
  • FFP2: 92% učinkovitost filtracije, koncentracije u okolišu do 12 TLV.
  • FFP3: 98% učinkovitost filtracije, koncentracije u okolišu do 50 TLV.

Kako se koriste medicinske maske?

Najbolja maska ovisi o čimbenicima rizika. Ipak, prije i nakon upotrebe medicinskih maski, obavezno operite ruke. Stavite masku prije nego što uđete u kontaminirano područje i skinite je kada iziđete iz toga područija. Osim toga, pobrinite se da pravilno odgovara kako bi se dobila dobra zaštita.

Također je važno mijenjati medicinske maske nakon uporabe, u slučaju da se navlaže ili oštete. Također je dobra zamjena maske ako puno dišete, jer se vlaga nakuplja i onda maska ne može dobro filtrirati.

Koju vrstu medicinskih maski trebate koristiti?

Za prelazak iz jednog okoliša u drugi trebali biste koristiti kirurške maske. FFP2 maske trebaju odgovarati površini lica, u potpunosti prekrivajući nos i usta kako bi zaštitile sluznicu. Također, obavezno ih koristite u skladu s mjerama izolacije i mjerama opreza za osobe s zaraznim bolestima. FFP3 maske najbolje ako postoji visok rizik od izlaganja opasnim česticama.

Kako staviti i skinuti medicinsku masku?

Važno je da znate kako pravilno staviti medicinsku masku, kako biste se pravilno zaštitili. Međutim, također je važno znati kako ih skinuti. Međutim, ako to ne učinite dobro, mogli biste se razboljeti.

Stavljanje maske

Da biste pravilno stavili medicinsku masku na lice, morate to učiniti prije ulaska u kontaminirano područje. Prati ove korake:

  • 1.Operite ruke i provjerite datum isteka. Ne smije biti ništa oštećeno u maski.
  • 2.Sada možete staviti masku. Obavezno razmislite o redoslijedu nošenja zaštitne opreme ako želite koristiti drugu zaštitu.
  • 3.Ispravno postavite masku kako biste se zaštitili. Ako nosite naočale , morat ćete ih skinuti kako biste stavili i prilagodili medicinsku masku. Nakon toga možete ponovo staviti naočale.

Kako ispravno stavljati medicinske maske?

  • 1.Držite masku s obje ruke, ostavljajući kopču za nos na vrhu. Zatim oblikujte isječak tako da ga pažljivo preklopite u sredinu, a masku otvorite povlačenjem za donji rub.
  • 2.Zatim stavite masku ispod brade i prebacite dvije trake preko glave.
  • 3.Donju traku provucite ispod ušiju, a gornju preko vijenca.
  • 4.Na kraju, klipom za nos oblikujte s obje ruke kako bi odgovarao obliku vašeg nosa.

Skidanje medicinske maske

Izvan kontaminiranog područja skidate masku. Zatim morate biti sigurni da je stavite u odgovarajući spremnik i operete ruke.

Zaključak

Postoje različite vrste medicinskih maski koje nas štite, filtrirajući štetne čestice u okolišu . Stoga je važno odabrati pravu i ispravno je staviti. Nisu sve maske uvijek korisne, a neke mogu biti i kontraproduktivne.

Advertisement