Med od maslačka – Kako napraviti – Ljekovitost

Mnogi od nas već sada uživaj u mnogim prirodnim lijekovim od maslačka, bio to čaj ili ukusna salata. Maslačak je jedan od najrasprostranjenijih biljaka koju možete pronaći skoro svugdje- u parkovima, na livadama, oko kuće. Kako bi duže vremena mogli koristiti ljekovitosti koje vam pruža maslačak naša preporuka je da napravite med od maslačka. Med od maslačka možete napraviti vrlo jednostavno.

Maslačak – Foto:Pixabay

Med od maslačka – Šta liječi – Zdravstvene prednosti

Advertisement

Maslačak će najbolje dijelovati na vašu jetru i krv. Sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu uklanjanju toksina iz tijela. Maslačak kada govorimo o sastojcima, ima sljedeće vitamine A, C, E, B1, B2, B3, a i mineralima željezom, kalijem, cinkom, natrijem, proteinima te masnim kiselinama i esencijalnim uljima. Med od maslačka se koristi za liječenje bolesti i problema sa dišnim putevima, problema sa probavom i bolova u želucu.

Ujedno med od maslačka će zbog svoga sastava biti od velike koristi za uklanjanje toksina iz organizma. Pomoće vam u detoksikaciji jetre i čišćenju krvi. Isto vam može pomoći u boljoj funkciji bubrega i uklanjanju viška vode iz tijela. Zbog kalijuma će vam pomoći u reguliranju krvnog pritiska.

Med od maslačka možete koristit na koži i djeluje protiv akni.

Med od maslačka – Kako napraviti? – Recepti

Postoji više recepata za pripremu meda od maslačka. Iz toga razloga smo odlučili da vam napišemo više recepata pa da vi sami odlučite koji vam recept za med od maslačka najviše odgovara i koji su vam sastojci najviše dostupni.

Jednostavan med od maslačka

Za ovaj jednostavan med od maslačka biti će vam potrebni sljedeći sastojci:

 • 200 cvjetova maslačka
 • 1 naranča
 • 750 ml vode
 • 500 grama šećera
 • Sok od jednog limuna

Način pripreme jednostavnog meda od maslačka
Uberite cvjetove maslačka i isperite ih vodom. Čuvajte ih na suhom i sunčanom mjestu dva do tri dana. Nakon što se osuše cvjetovi maslačka odvojite cvijet od zelenog dijela.

Zatim ogulite naranču i isjecite je na sitne komadiće. Onda u lonac dodajte cvjetove od maslačka, komadiće naranče i 750 ml vode. Neka kuha na laganoj vatri barem jedan sat. Ali obavezno pred kraj procesa kuhanja od jedan sat, neka sporo kuha, smanjite temperaturu.

Nakon kuhanja procijedite dobro smjesu i iscjedite sav sok iz cvjetova maslačka. Dobivenu tekućinu ponovno u loncu vratite na vatru i dodajte šećer i sok od limuna. Dobro izmješajte i ostavite da lagano kuha još pola sata.

U međuvremenu sterilizirati 2-3 staklenke i na poklopce od saklenki sa unutrašnje strane utrljajte 2 kapi ruma. To će pomoći da očuvate ovaj med od maslačka duži period. Nakon pola sata provjerite da li je se med od maslačka dovoljno kuhao(postao gušći) ako je onda ga ostavite da se malo ohladi i ulijte ga u staklenke i dobro zatvorite. Ako nije biti će potrebno malo duže vremena za kuhanje.

Med od maslačka sa limunom

Advertisement

Još jedan recept za med od maslačka sa limunom, za ovo biti će vam potrebni sljedeći sastojci:

 • 175 žutih cvjetova maslačka
 • 1 litar vode
 • 2 limuna
 • 1250 grama šećera

Način pripreme meda od maslačka sa limunom:
Naberite cvjetove maslačka, polijte ih hladnom vodom i ostavite da stoje 24 sata. Drugi dan ih dobro iscjedite.Nakon toga stavite ih u lonac, i dodajte litra vode, neka kuha na laganoj vatri od 1 do 2 sata. Smjesu povremeno promješajte.

Još jednom dobro procjedite, dodajte šećer i kuhajte još sat vremena. Na početku će smijesa biti rijetka ali nakon sat vremena kuhanja bi trebala postati gusta. Kada se smjesa dovoljno skuha dodajte jednu kašiku vode i dva limuna koja ćete narezati na kriške.

Nakon toga kuhajte još pola sata i vaš med od maslačka sa limunom je gotovo. Ulijte u staklenke i dobro zatvore.

Konzumiranje meda od maslačka sa limunom:
Najbolji način konzumiranja ovoga meda od maslačka sa limunom je u jutarnjim satima,na prazan stomak. Najbolje ide uz zeleni čaj. Ovo je jedan od najboljih načina detoksikacije jetre. Isto ovaj med od maslačka možete jesti uz hljeb.

Med od maslačka – bez šećera (organski med zamjena za šećer)

Za ovaj med od maslačka biti će vam potrebni sljedeći sastojci:

 • 200 cvjetova maslačka
 • 2 limuna
 • 1,5 litar kipuće vode
 • 1 kilogram domaćeg organskog meda

Način pripreme ovoga meda od maslačka
Prvo trebate usitniti cvjetove maslačka, nakon toga ih prelijte sa 1,5 litra kipuće vode. Dodajte narezani limun i sve to skupa kuhati od 30 do 40 minuta. Nakon toga sve procijedite i u dobivenu tekućinu dodajte med. Kuhati još 10 do 15 minuta.

Način konzumiranja meda od maslačka:
Ovaj med od maslačka je odličan za jačanje imuniteta. Uzimati 3 puta dnevno po jednu žilicu.

Med od maslačka – Iskustva

Prvo trebate naglasiti da bilo koji med od maslačka koji je pripremljen po ovome receptu će vam pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja. Nadamo se da ćete već danas odlučiti da napravite domaći med od maslačka po receptima koji su gore navedeni. Uživajte u ljekovitim prednostima koje vam nudi maslačak.

IZVORI:
The Health Benefits of Dandelion Root
10 health benefits of dandelion
Dandelion Honey From Flowers

Advertisement