Matula čaj – Protiv heliko bakterije – Priprema – Nuspojave

Pijenje matula čaj je odličan način da poboljšate vaše gastrointestinalno zdravlje iskorištavanjem starih tradicionalnih znanja o ljekovitim biljkama iz autohtonih plemena u Africi.

Matula čaj

Matula čaj

Šta je Matula čaj?

Advertisement

Matula čaj je snažno biljno piće koje se priprema sa mješavinom biljaka iz južnih regija Afrike. Dok se sastojci mogu mijenjati ovisno o pojedinačnim preparatima, uobičajene sadržaj ovog čaja su divlji češnjak, guava list, lista Syzygium Cordathus, slatki krumpir, rooibos čaj, Artemesia Afra i Cyclopia Intermedia. Kao mješavina, ovaj čaj se stoljećima koristio u različitim afričkim plemenima kako bi ublažio brojne zdravstvene probleme, osobito one povezane s trbuhom, kao što su čirevi i probavne smetnje.

U ovom čaju nema kofeina, a okus je sličan kao nezaslađen zeleni čaj, ali kada dodate prirodne zaslađivače, svakako je ukusan.

Matula čaj – Priprema

Ako želite pripremiti matula čaj kod kuće, možete pripremiti mješavinu ljekovitih biljaka koje su gore navedena za ovaj čaj, ali matula čaj, mješavinu možete kupiti u mnogim prodavincama zdrave hrane ili online shopovima koji se bave prodajom ljekovitih čajeva. Iz toga razloga preporučujemo da kupite već pripremljen matula čaj.

  • Korak 1 – Nalijte vodu u lonac da prokuha
  • Korak 2 – Dodajte 1-2 čajne žličice matula praha ili suhe mješavine u čajnik
  • Korak 3 – Prelijte sa vrućom vodom i ostavite smijesu da se hladi 5 minuta.
  • Korak 4 – Procijedite i po potrebi dodajte med ili neki drugi prirodni zaslađivać.

Matula čaj protiv heliko bakterije

Mnogi ljudi tvrde da aktivni sastojci u matula čaju mogu neutralizirati heliko bakteriju do vrlo visokog stupnja – više od 90% eliminacije. Ova bakterija je vrlo česta, i dok je potrebno dodatno istraživanje, rano izvješće pokazuje da je ovaj čaj odličan za ljude koji imaju problema sa heliko bakterijom.

Matula čaj – Nuspojave

Postoje neke nuspojave ovog čaja, naime nadutost i mučnina, u rijetkim slučajevima.

Advertisement