Matične stanice – Šta mogu učiniti za vas

Ovih dana nije čudno čuti pojam matičnih stanica na bilo kojem programu vijesti, portala – ali znamo li zaista ono što jesu?

Matične stanice

Matične stanice su stanice koje imaju dvije bitne karakteristike:

  • 1.Samoobnova: Drugim riječima, te stanice su u stanju stvoriti nove matične stanice.
  • 2.Sposobnost pretvaranja u jednu ili više vrsta drugih stanica.

Što više vrsta matičnih stanicae može promijeniti, to je veći kapacitet diferencijacije. Koristeći ovu karakteristiku, možemo klasificirati različite vrste matičnih stanica.

Diferencijacija matičnih stanica

Diferencijacija nije ništa više od procesa prihvaćanja morfoloških i funkcionalnih karakteristika određene stanice. Taj se proces odvija kada matična stanica usvoji karakterističnu genetsku konfiguraciju ćelije koju kopira. Diferencijacija u konačnici odraz samo gena određene stanice.

Kada se postavi nova genetska konfiguracija, matična stanica postupno dobiva karakteristike ciljne stanice. Nakon skupne stanične podjele, rezultat je potpuno funkcionalna diferencirana stanica.

Podijela matičnih stanica

Jedan od najčešćih načina razvrstavanja matičnih stanica je razmatranje njihove sposobnosti diferencijacije.

Dakle, postoje četiri vrste matičnih stanica:

  • 1.Totipotentne stanice. Te stanice imaju najveću sposobnost diferencijacije . Oni su u stanju stvoriti cijeli organizam, uključujući tri embrionske germne slojeve (endoderm, mesoderm i ektoderm), koji su tkiva koja tvore žumanjak i placentu. Jedina totipotentna ljudska matična stanica je zigot.
  • 2.Pluripotentne stanice. Pluripotentne stanice mogu stvoriti tri embrionalne zametne stanice, ali ne mogu stvoriti cijeli organizam. Na primjer, pluripotentna matična stanica mogla bi se razlikovati u mišićno vlakno (tip stanice izveden iz mezoderma) ili u zub (izveden iz ektoderma).
  • 3.Multipotentne stanice. U ovoj skupini matičnih stanica možemo pronaći hematopoetske, neuronske i mezenhimalne stanice. Oni stvaraju zrelu staničnu slojnu stanicu . Hematopoetska stanica može se razlikovati u bilo koju vrstu krvnih stanica: crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita.
  • 4.Jedinstvene stanice. Samo se mogu razlikovati u jednu vrstu stanice, te stanice imaju najmanje sposobnost razlikovanja skupine . Jasni primjer ove skupine bio bi matične stanice epiderme, koje se nalaze u bazalnom sloju naše kože.

Što mogu matične stanice učiniti?

U medicini i istraživanju, interes za matične stanice leži u njihovoj sposobnosti razlikovanja. One nude ogroman potencijal za dekodiranje najvećih zagonetki znanosti koje su, i danas, teret za čovječanstvo.

U nastavku ćemo navesti nekoliko primjera:

  • Razumijevanje više o napretku bolesti. U mnogim slučajevima točno znamo što uzrokuje bolest. Na primjer, znamo da Alzheimerova bolest proizlaze iz akumulacije određenih proteina koji razdvajaju arhitekturu mozga. Međutim, ne znamo kako se proces razvija : Kada se to dogodi? Zašto? Kako to utječe na funkciju neurona u prvim fazama bolesti? Sva ta pitanja mogu naći odgovor zahvaljujući matičnim stanicama. Razvojem matičnih stanica u neurone in vitro, znanstvenici mogu savršeno reproducirati bolest. Na taj način mogu otkriti točno što se događa u dugoročnom procesu bolesti.
  • Stvaranje zdravih stanica za zamjenu bolesnih. Ova je praksa poznata kao “regenerativna medicina”. Ova praksa mogla bi poslužiti u mnoštvu slučajeva. Da bismo vam dali primjer, kada osoba pati od trećeg stupnja opeklina. Korištenjem matičnih stanica iz pacijentove kože, znanstvenici su mogli generirati nova epidermična tkiva kako bi pokrili zahvaćeno područje.
  • Procjena učinkovitosti novih lijekova. Kao što svi znamo, novi lijek treba proći mnogo testova prije nego što se komercijalizira. Jedan od tih testova sastoji se u testiranju na ljudima. Korištenjem matičnih stanica mogli bismo generirati in vitro unutarnje mikro-okoline vrlo slične ljudskim bićima u svrhu testiranja. Na primjer, znanstvenici su mogli testirati novi lijek za liječenje srčanih bolesti na srčanim tkivima generiranim iz matičnih stanica.

Izvori:https://www.britannica.com/science/stem-cell