Mast od nevena za liječenje kožnih bolesti

Ako brinite o svom i zdravlju svojih najbližih, ovu mast obavezno morate imati u svojoj kući. Nezamjenljiva je! Mast od nevena, pripremljena po ovom receptu je univerzalna. Koristi se kao lijek i u kozmetičke svrhe. Mnogima je poznato da mast od nevena posjeduje antiseptička, antibakterijska i regenerativna svojstva. Ovu mast odlično podnose djeca, te se koristi protiv osipa, ojeda i dermatitisa. Za dojilje je spas za liječenje ispucalih bradavica.

Mast od nevena – Foto:Pixabay

Recept za pravljenje masti od nevena

Advertisement

Za pripremu masti biće potrebno:

  • 10 grama pčelinjeg voska
  • 120 ml ulja od nevena
  • 2 šerpice

Upute za pripremu masti od nevena

Pčelinji vosak preporučujem kupiti kod pčelara, a nevenovo ulje u biljnim ljekarnama. Inače, za pripremu masti, koristim domaće ulje od nevena.

Ulje sastavljamo s voskom i stavimo u emajliranu šerpicu, na vodenu paru, na tihu vatru.

Smjesu je potrebno stalno miješati do potpunog otapanja voska. Kad smjesa postane homogena kapnite je na površinu stola i ohladiti. Mast je spremna, ako ima konzistenciju kreme. Ako je mast pregusta, dodajte još ulja, ako je rijetka – voska. Mast preručujemo u čistu staklenu teglicu i pustimo da se ohladi. Poslije zatvaramo poklopcem i čuvamo u hladnjaku. Rok trajanja godinu dana. Po potrebi, napravite veću količinu.

Zašto koristiti ovu prirodnu mast od nevena?

Sada kada ste napravili vašu ljekovitu mast od nevena, upotrijebite je za borbu protiv različitih kožnih i zdravstvenih stanja kao što su:

Suha koža

Advertisement

Neven ima fantastična svojstva hidratacije i odličan je za one osobe koji imaju suhu, pocrvenu ili ispucalu kožu. Nanesite ga jednom ili dva puta dnevno na lice ili dio dijela gdje imate suhu kožu, i uskoro ćete primijetiti dramatičnu razliku u izgledu vaše kože.

Akne

Neven pomaže smanjiti broj bakterija u porama kože, a također djeluje i kao sredstvo za čišćenje i toner. Imaju adstrigentno djelovanje koje povlači kroz pore kože, smanjujući šanse za prašinu i prljavštinu koja ulazi u njih.

Prerano starenje kože

Mast od nevena ima prirodna svojstva koja se mogu boriti protiv prijevremenog starenja i pogoršanja izgleda kože. Ova prirodna formula može se svakodnevno koristiti na licu, i čak je dovoljno nježni da se nanosi oko očiju kako bi se spriječile bore i pojavu podočnjaka.

Manje rane

Blagi antiseptik, protuupalno i antimikrobno svojstvo neven pomaže ubrzati liječenje rana i manjih posjekotina. To je također fantastično lokalno liječenje za ubode od insekata, osipa, opekotina od sunca, proširenih vena.

Studije pokazuju da neven može potaknuti ozdravljenje povećavanjem protoka krvi i pomaže tijelu da stvori novo tkivo.

Bol u mišićima i zglobova

Masaža bolnih mišića i bolnih zglobova s masti od nevena za ublažavanje boli i smanjenje oteklina, zahvaljujući protuupalno djelovanje.

Dermatitis i ekcem

Dokazi pokazuju da neven može pomoći u sprečavanju dermatitisa i upale kože – vjerojatno zbog svoje sposobnosti da se hidratizira, pomlađuje i bori protiv mikroba i otekline. Također se često koristi u homeopatiji za liječenje upale uzrokovane ekcemom.

Osip od pelena

Ova umirujuća mast od nevena idealna je za liječenje pelenskog osipa, osobito jer je antimikrobno i protuupalno.

Slično tome, antifungalna djelovanja neven također su učinkovita u liječenju atletskog stopala.

Mast od nevena – Mjere opreza

  • Neven i prirodni lijekovi od nevena se općenito smatra sigurnom za korištenje na koži, iako je najbolje da se ne primjenjuje na otvorenu ranu.
  • Oni koji su alergični na biljke u obitelji tratinčica mogu doživjeti alergijsku reakciju na neven – obično osip na koži.
  • Trudnice i dojilje općenito trebaju izbjegavati korištenje nevena kao lijeka ili bilo kojeg proizvoda napravljenog od ljekovite biljke neven.
Advertisement