Mast od gaveza – Upotreba – Kako napraviti

Mast od gaveza je tradicionalna prirodna krema koja se koristi već stotinama godina kao lijek za razne zdravstvene probleme. Izvorno potiče od korijena biljke gaveza (Symphytum officinale), koja se tradicionalno koristi za liječenje modrica, upala i drugih stanja kože.

Gavez

Gavez

Mast od gaveza je prirodna krema koja se pravi od korijena biljke gaveza, koji sadrži visok nivo allantoina, biljnog spoja koji se nalazi u mnogim biljkama, ali koji je najkoncentriraniji u gavezu. Allantoin ima sposobnost da stimuliše rast stanica i regeneraciju tkiva, što ga čini korisnim u tretiranju oštećene kože.

Sastav masti od gaveza

Advertisement

Sastav masti od gaveza ovisi o načinu na koji se priprema. Općenito, mast od gaveza se priprema tako da se svježe korijenje gaveza prelije biljnim uljem i ostavi da odstoji nekoliko tjedana kako bi se aktivni sastojci iz korijena prenijeli u ulje.

Aktivni sastojci u korijenu gaveza uključuju alantoinsku kiselinu, koje je poznata po svojim protuupalnim i ljekovitim svojstvima. Također sadrži i tvari koje potiču stvaranje kolagena i ubrzavaju proces ozdravljenja kože.

S obzirom na to da se mast od gaveza priprema s biljnim uljem, njezin sastav će se sastojati uglavnom od masnih kiselina koje su prisutne u tom ulju. Primjerice, ako se koristi maslinovo ulje, mast od gaveza će sadržavati zasićene i nezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinovom ulju. Mast od gaveza možete kupiti u svim biljnim apotekama ili po receptu ispod napraviti mast od gaveza jednostavno.

Recept za prirodnu mast od gaveza

Mast od gaveza se obično priprema od svježeg korijena gaveza i biljnog ulja poput maslinovog ulja, bademovog ulja, ili ulja jojobe. Evo jednostavnog recepta za pripremu masti od gaveza:
Sastojci:

  • 1 šaka svježeg korijena gaveza
  • 1 šalica biljnog ulja (npr. maslinovo ulje)

Upute:

  • Dobro operite korijen gaveza i osušite ga ručnikom.
  • Sitno nasjeckajte korijen gaveza i stavite ga u staklenku.
  • Prelijte biljno ulje preko korijena gaveza, dovoljno da prekrije korijen.
  • Zatvorite staklenku i ostavite da stoji na toplom mjestu najmanje 2 tjedna, povremeno protresući staklenku.
  • Nakon 2 tjedna, procijedite smjesu kroz gazu ili fino sito kako biste dobili čistu tekućinu.
  • Mast od gaveza je spremna za upotrebu. Čuvajte je u čistoj i suhoj staklenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu.

Prije upotrebe masti od gaveza, potrebno je napraviti test osjetljivosti na malom dijelu kože kako biste provjerili da li uzrokuje alergijsku reakciju.

Zašto trebate biti oprezni za masti od gaveza

Uprkos svojoj popularnosti i upotrebi, mast od gaveza može biti kontroverzna. Iako je allantoin koristan u tretiranju oštećene kože, neki stručnjaci kažu da dugoročno korištenje gaveza može biti štetno za jetru. Stoga se ne preporučuje da se koristi u velikim količinama ili u dugotrajnom periodu. Također, treba obratiti pažnju kada se koristi mast od gaveza na otvorenoj rani, jer to može povećati rizik od infekcije. Također se ne preporučuje korištenje masti od gaveza kod trudnica i dojilja.

Ako odlučite da koristite mast od gaveza, uvijek pročitajte etiketu i slijedite uputstva za upotrebu. Ako niste sigurni da li bi trebali koristiti mast od gaveza, konsultujte se sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

Uz to, uvijek je važno provjeriti da li je mast od gaveza prirodna i napravljena od visokokvalitetnih sastojaka. Mnogi proizvodi na tržištu mogu sadržati umjetne sastojke i aditive koji mogu biti štetni za vaše zdravlje.

Kao i sa bilo kojim drugim lijekom, uvijek postoji rizik od nuspojava. U slučaju masti od gaveza, mogu se javiti alergijske reakcije na koži, peckanje i svrbež. Ako primijetite bilo kakvu nuspojavu nakon upotrebe masti od gaveza, odmah prestanite sa korištenjem i potražite

Advertisement