Masna jetra – Najbolje voće kao prirodan lijek

Voće je dar od prirode za naše zdravlje. Voće nam može dati mnogo dobrobiti u ishrani kao i pomoć u prevenciji i liječenju različitih vrsta oboljenja. Oboljenje masna jetra je jako uobičajeno stanje. Do oboljenja dolazi zbog nagomilavanja masnih otpadaka oko samog organa, što uzrokuje usporavanje osnovnih funkcija organa i izaziva upalu. Bolest masne jetre može se liječiti usvajanjem neke dijetalne ishrane i promjene životnih navika. U nastavku, pronaći ćete nekoliko najčešćih voćki koje se koriste u liječenju ovog poremećaja jetre.

Kruška

Kruška

Voće koje vam može pomoći u liječenju oboljenja ” masna jetra ”

Tamarind ili indijska datulja za liječenje masne jetre

Advertisement

Da li su vam poznata moćna svojstva ovog tropskog voća? Naučnici su detaljno proučavali ovo voće i njegove hranljive vrijednosti. U narednim pasusima ćemo podrobnije pričati o ovome čudesnom voću.

Tamarind je odličan čistač koji pomaže u probavi kao i u gubitku kilograma. Zbog toga što u sebi ima visok sadržaj vlakana i nezasićenih kiselina, jako dobro pomaže u liječenju arterioskleroze. I naravno, može jako dobro pomoći u liječenju oboljenja „masne jetre“, ali kako?

Tamarind ima zaštitne i dekongestivne ( protuupalne i imunosupresivne ) osobine koje dobro djeluju na jetru. Tamarind je savršen za liječenje problema žuči i žučnih kanala te može pomoći kod isušivanja kao i obnavljanja žučne kesice.

Tamarind također ima prečišćavajuće osobine koje pomažu smanjenju nivoa holesterola smanjenjem količine masnih naslaga oko vaše jetre.

Nemojte predugo čekati da biste dodali ovo voće u svoju ishranu. Najbolji način da ga upotrebljavate je napitak, potopite u jednu litru kipuće vode oko 30 grama listova tamarinda. Mi vam preporučujemo najmanje 3 čaše ovog napitka dnevno.

Limun za čišćenje masne jetre

Svi volimo limun. Pijte čašu mineralne vode dnevno pomiješane sa limunovim sokom i pomozite sebi u liječenju oboljenja „masne jetre“ jako brzo.

Limun je odličan sastojak za detoksikaciju, bogat vitaminom C i citrusnim kiselinama. Ali, dosad najbolje čuvana tajna o limunu je ta da je on digestivno sredstvo koje pomaže vašem tijelu da brzo razgradi hranu u vašem želudcu. Zbog toga, vaš probavni proces je mnogo jednostavniji i učinkovitiji.

Da rezimiramo dosadašnje, limun je moćno oružje kojestimuliše zdravu probavu i štiti vašu jetru kiselinama koje sadrži u sebi.

Kruške pomažu kod stanja masne jetre

Da li ste ljubitelj krušaka? Onda ste veoma sretni. Kruške ne samo da sadrže ogromnu količinu hranljivih sastojaka nego su također i slatko i osvježavajuće sredstvo.

Kruške su idealan sastojak u dijetama za gubitak viška kilograma jer u sebi sadrže veliku količinu vode i obezbjeđuju vašem organizmu energiju. Također imaju i veliku količinu fruktoze ( voćni šećer ), što ih čini glavnim sastojkom ishrane za ljude koji imaju dijabetes.

Kruške također imaju u sebi savršen postotak topivih i netopivih vlakana koji pomažu kod uklanjanja holesterola i regulisanje intestinalnih ( probavnih ) procesa u crijevima. I naravno, pomažu kod opstipacije ( zatvora ) zbog pektina koji u sebi sadrže.

Zanimljiva je činjenica ta: jedući dvije kruške dnevno će vam obezbijediti 20% od dnevno preporučene doze vitamina C, oko 10% preporučene dnevne doze folne kiseline, kao i veliku dozu kompleta vitamina B kompleksa ( B1, B2 te u manjim količinama B3 i B6 ) i vitamina E.

Sve ove činjenice čine kruške izvrsnim pomoćnikom vaše jetre. Njihove organske kiseline čine ih prirodnim lijekom za bolove u želudcu, povećavajući izlučivanje želudčanih sokova. Ujedno ovaj proces pomaže prečišćavanju gušterače i jetre.

Ne zaboravite da uključite čašu soka od krušaka ili nekoliko kriški kruške u vašu svakodnevnu ishranu kako biste ostali zdravi.

Dobrobiti soka od dinje i sjemenki papaje za jetru

Da li ste znali da je sok od dinje i sjemenki papaje odličan prirodni lijek? Pijući ovaj sok svaki dan je odličan način kako da očistite svoju jetru i smanjite masne naslage koje su oko nje nakupljene. To omogućava vašoj „ljudskoj laboratoriji“ , jetri, da obavlja svoje osnovne funkcije kao što su stvaranje žučne kiseline, potpomažući apsorpciju masti i vitamina te eliminaciju otrovnih materija i višak holesterola.<
Pijenje čaše ovog soka svakog poslijepodneva može biti od velike pomoći kod liječenja bolesti „masne jetre“. I veoma je jednostavan proces:

Sastojci koji su vam potrebni:

  • Dvije kriške dinje
  • Jedna čaša svježe vode
  • Dvije sjemenke papaje

Kako napraviti napitak?
Stavite sve navedene sastojke u blender i izblendajte dobro. Nemojte se naprezati da progutate sjemenke papaje nego ih umjesto toga polako žvačite dok pijete sok. Vidjeti ćete jako brzo rezultate u vašem cjelokupnom dobrom osjećanju.

Jagode jedite ako imate masnu jetru

Uz to što su ukusne i slatke, jagode su nevjerovatan lijek za čišćenje jetre i detoksikaciju vašeg organizma.

Jagode sadrže vlakna, vitamin C i jedan antioksidant koji ne samo da štiti vaše tijelo nego i jača vaš imunološki sistem. Prirodne kiseline nađene u ovom voću mogu pomoći vašoj jetri djelujući na nju antibaktrijski i antiinflamatorno ( protuupalno ). Jagode također u sebi imaju veliku koncentraciju vode, te pomaže kod zadržavanja tečnosti u organizmu, smanjuju hipertenziju kao i mokraćnu kiselinu.

Uz prethodno navedene prednosti, jagode mogu unijeti u vašu prehranu kalij, magnezij, željezo, fosfor, jod i kalcij. Kada im je sezona, preporučuje se da jedete sedam do osam jagoda svaki dan.

Možete od njih praviti ukusne smoothije ili zdrave napitke. Ukoliko u napitak dodate par kapi limunovog soka, dobiti ćete izvrsno detoksikacijsko piće koje možete dodati svojoj svakodnevnoj ishrani.

Advertisement