Magareće mlijeko – Zašto je toliko zdravo

Magareće mlijeko je najbliže ljudskom mlijeku. Ovo mlijeko je dugo korišteno zbog svojih hidratantnih, regenerativnih i ljekovitih svojstava od strane mnogih poznatih osoba iz povijesti (osobito Kleopatra, Nefertiti ili Poppea). Kasnije, kada je François 1, kralj Francuske, bio iscrpljen ratovima, on je slijedio savjet liječnika iz Konstantinopola i koristio magareće mlijeko kao lijek. Dugujemo mu ovaj citat: “Jednoga dana magareće mlijeko vratilo mi je zdravlje, a ja dugujem ovim okolnostima, više magarcima nego fakultetu.”

Magarac – Foto:Pixabay

Osim toga, magareće mlijeko je naširoko korišteno u antici. Rečeno je da se Kleopatra, kraljica Egipta, kupala u magarećem mlijeku kako bi održala ljepotu i mladost svoje kože. U rimsko doba, magareće mlijeko također su konzumirali i koristili za ljeptu mnogi rimljani. Žene su pravile kupke od magarećeg mlijeka za održavanje bjeline svoje kože.

Nadalje, magareće mlijeko se do kraja devetnaestog stoljeća koristilo za hranjenje dojenčadi(beba). Farme magaraca bile su locirane u blizini bolnica s rodilištima.

Doista, probavljivost magarećeg mlijeka posljedica je odsutnosti koaguliranog kazeina i njegovog malog sadržaja masti. Istraživanja pokazuju da je magareće mlijeko prikladno za djecu koja su alergična na proteine kravljeg mlijeka (beta-laktoglobulin).

Magareće mlijeko u prehrani

Poznato u kozmetologiji, magareće mlijeko se također koristi u prehrani. Magareće mlijeko je vrlo bijelo i vrlo tekuće. Zbog vrlo velike sličnosti u sastavu majčinog mlijeka i magarećeg mlijeka, početkom dvadesetog stoljeća često se koristio za hranjenje beba.

Osim toga, poznato je da je magareće mlijeko vrlo probavljivo, jer ne sadrži koagulirajući kazein i malo masti. Njegov sastav, bogat mineralima, elementima u tragovima, vitaminima i imunoglobulinima (proteini) stimulira imunološku obranu i pomaže regeneraciju crijevne flore.

Za bebe, magareće mlijeko je hrana

U pedijatriji je magareće mlijeko savršeno prikladno za hranjenje dojenčadi. Magareće mlijeko je zapravo vrlo slično majčinom mlijeku. Prikladan je i za bebe koje imaju jaku alergiju na proteine kravljeg mlijeka i bebe s probavnim smetnjama.

Istraživanja pokazuju da je magareće mlijeko prikladno za djecu koja su alergična na proteine kravljeg mlijeka (beta-laktoglobulin). Magareće mlijeko je lako probavljivo jer ne sadrži koagulirajući kazein i malo masti.

Sastav magarećeg mlijeka, u usporedbi s ljudskim mlijekom, je izvanredan. Magareće mlijeko sadrži vitamine (A, B1, B2, B6, D, C, E), minerale i elemente u tragovima (kalcij, magnezij, fosfor, natrij, željezo, cink), imunoglobuline (laktoferin, laktoperoksidazu, lizozim), uključeni alkil glicerol u imunološkoj obrani i linolenskoj kiselini (omega-3) i linolenskoj kiselini (omega-6) 3.

Magareće mlijeko je također pogodno za odrasle

Magareće mlijeko je vrlo bogato mineralima, elementima u tragovima i vitaminima, sadrži vrlo malo masti. Njegov imunoglobulin pomaže jačanju imunoloških mehanizama organizma, a njegovi enzimi pomažu u regeneraciji crijevne flore.

Magareće mlijeko blagotvorno djeluje na različite probleme metabolizma. Ima posebno odlično djelovanje u sljedećim poremećajima:

Što se tiče kožnih bolesti poput alergijskih kožnih bolesti, akni, psorijaze, akumulira depurativne i restorativne učinke. S obzirom na crijevne probleme; magareće mlijeko obnavlja crijevnu floru i bori se protiv opstipacije. On potiče detoksikaciju jetre. Smanjuje učinak kašlja pobunjenika i kroničnog bronhitisa. Magareće mlijeko pojačava imunodeficijenciju tijekom kemoterapije ili dugotrajne bolesti. I smanjuje umor. Ako želite koristi magareće mlijeko kao lijek preporučuje se piti 20 ml magarećeg mlijeka dnevno, u trajanju od mjesec dana.

Važni proteini u magarećem mlijeku

Istraživači su zainteresirani za ovaj proizvod samo u specijaliziranim laboratorijima u agro-prehrambenoj industriji. Danas su potpuno svjesni sastava magarećeg mlijeka. Čak i ako ima malo masti, magareće mlijeko je posebno bogato omega 3. Omega 3 ima potencijalne protuupalne učinke i učinke na kardiovaskularne bolesti. Magareće mlijeko također ima smanjen sadržaj bjelančevina, tako da je hipoalergena, ali neki od njegovih proteina, kao što je lizozim, zanimljiviji su od drugih.
Lizozim je protein s vrlo specifičnim svojstvima koji privlači pozornost mnogih studija. Ovaj enzim ima sposobnost rezanja membrana bakterija. Tako će inhibirati rast bakterija i tako imati antimikrobno i antibakterijsko djelovanje.

Od svih mlijeka, magareće mlijeko je najbogatiji u ovom vrijednom proteinu. Ali ako su antimikrobna svojstva lizozima poznata, njezini učinci na ljude se još uvijek proučavaju. Čak i ako istraživači potvrde ta ljekovita svojstva, to bi imalo male šanse da budu komercijalizirane u velikim razmjerima: preskupo i previše rijetko. Od magarca možete dobiti prosječno dva litra mlijeka dnevno, ili dvadeset puta manje od krave koja proizvodi mlijeko.

Dali ste znali?

Koagulacija mlijeka je nemoguća: sirovi protein mlijeka kod kopitara (konjska obitelj) obuhvaća oko 10% ne-proteinskih dušičnih materijala i 40% do 60% kazeina (fosfoproteina mlijeka).

Svi kazeini predstavljaju 80% dušičnih tvari u kravljem mlijeku. Jedna od ovih, kappa kazein, obiluje kravljim mlijekom, ne nalazi se u mlijeku magarca i kobile. To je ono što omogućuje mlijeku zgrušavanjei.
Zapravo, mlijeko je suspenzija micela (agregat molekula). Protein Kappa kazein koji stabilizira micele uništava se u prisutnosti enzima renneta (enzima koji skida mlijeko, a koristi se u siru). Nakon toga se micele talože, odvajaju se tekućinom koja se naziva sirutka.

Nedostatak ovog kappa kazeina objašnjava da mlijeko kobile, magareće mlijeko, pa čak i mlijeko od kamile, ne dovodi do stvaranja sira. Iako bi ova tehnika omogućila njegovu proizvodnju, sir bi imao malo okusa i loše konzistencije, jer mlijeko sadrži vrlo malo masti.

Ipak, Rimljani su proizvodili sireve iz magarećeg mlijeka, vjerojatno nalik današnjem parmezanu.

Sapun od magarećeg mlijeka

Mnoga svojastjva magarećeg mlijeka mogu se sažeti formulom grčkog Herodotusa “hrani, jača i stimulira”. Sapun od magarećeg mlijeka posebno je učinkovit kod problema s kožom gdje kumulira depurativne i restorativne učinke. Magareće mlijeko omogućuje koži da se lakše regenerira.
Sapun napravljen s magarećim mlijekom djeluje na mnoge i česte kožne probleme vezane uz živčane poremećaje poput stresa. Omogućuje rebalans živčanog sustava kroz ulogu esencijalnih masnih kiselina.

Magareće mlijeko cijena

Cijena magarećeg mlijeka

se kreće od 50 do 80 eura po litri. Možete ga kupiti i u dozi od decilitra za oko 6 eura kuna, ovisno o proizvođaču. Mlijeko se čuva zamrznuto i traje maksimalno dvije godine. Odmrzava se na sobnoj temperaturi, a zagrijava se u vrućoj vodi na 30-40°C.

Izvori:
Donkey Milk in Children with Cow’s Milk Protein Allergy
Donkey milk-based formula