Madeži – prepoznajte opasne – korisni savjeti

Na vašoj koži možete pronaći razne kožne izrasline, boje od narančastih tonova do tamnih tonova. Ove izrasline na koži nazivamo madežima. Većina ljudi ih ima.

Madež – Slika: basioliclinic.hr/madezi/

Čemu briga oko madeža?

Advertisement

Madeži su uobičajena pojava na koži ali postoje madeži koji mogu biti opasni ili se pretvaraju u melanom (kancerogen). Jako je važno da budete svjesni svojih madeža i nakon čitanja ovoga članka trebate pregledati svoju kožu. Ako pronađete neki neubičajen madež trebali bi se odmah javiti dermatologu.

Među tri naćina na koji se poljavljuje karcinom kože najopasniji je melanom jer se može vrlo lako širiti i postati vrlo agresivan. Također, način na koji se ovaj rak pojavljuje vrlo je opasan, ovisno o načinu na koji se pojavljuje na stanicama koje su odgovorne za davanje boje vašoj koži.

Kako prepoznati opasni madež?

Asimetrija: Oblici koji su nejednaki

Ako primjetite madež koji ima asimetrični oblik u kojem svaka polovica nije jednaka, to može biti melanom. Zašto? Poznato je da većina madeža imaju kuglasti ili kružni oblik, tako da ako madež nema ovaj oblik može biti jako opasan.

Veličina madeža

Advertisement

Općenito madeži mogu biti do 1cm u promjeru. Ako jedan vaš madež ima veću veličinu ili ste primjetili da raste, trebali bi obratiti pozornost na sve promjene ili posjetiti dermatologa.

Nagli rast

Ako se madež iznenada pojavi na vašoj koži i postaje crvene boje, trebate biti jako oprezni i posjetiti dermatologa. . Vrlo je moguće da je zloćudan.

Boja madeža – homogeni tonovi.

U većini slučajeva madeži imaju homogenu boju koja je ista svuda, jedna boja dominira. Ako primjetite da madež ima različite boje, trebate biti zabrinuti jer je vrlo moguće da je to koncerogeni madež.

Madeži sa ovim simptomima – Upala, bol, krv ili svrbež.

U tom slučaju trebali biste biti pažljiviji za bilo kakve promjene. Odmah biste trebali vidjeti dermatologa. Ovi znakovi mogu imati snažan zloćudni potencijal.

Rubovi: nedefinirani ili nepravilni.

Ako madež nema jasno označen početak ili kraj, ili ako njegovi rubovi nisu dobro definirani, trebali biste također obratiti pažnju. To bi mogao biti opasan madež jer su benigni madeži dobro definirani.

Nasljedni faktor

Ako je u vašoj obitelji bilo raka kože ili opasnih madeža, vrlo je važno posjetiti dermatologa. Iako znaju da madeži nisu nasljedni, imajući na umu da svaka obitelj ima isti tip kože i osjetljivost, trebali biste biti oprezni.

Preporučujemo

Da bi izbjegli maligne madeže, trebate koristiti kreme za sunčanje, izbjegavati direktnu izloženost UV zrakama i izbjegavajte proizvode koji mogu da ugroze vaše kožu. Izbjegavajte korištenje solarija.

Zapamtite

Ako nakon čitanja ovog članka pronađete bilo koji od ovih znakova rizika, posjetite dermatologa. Vrijeme je vrlo važan čimbenik za moguće liječenje.

Advertisement