Macina trava(Marulja) – Ljekovitost – Čaj za plodnost

Neke od najimpresivnijih zdravstvenih prednosti macine trave(Marulje) uključuju njenu sposobnost jačanja imunološkog sustava, prevenciju određenih vrsta raka, liječenje dijabetesa, poboljšanje zdravlja srca, ublažavanje upala, uklanjanje probavne smetnje i gastrointestinalnih tegoba, detoksikaciju tijela, smanjenju grčeva i naravno mnogim ženema je od velike pomoći za liječenje neplodnosti.

Macina trava (marulja) – Foto:Pixabay

Macina trava(Marulja) – Opće informacije

Macina trava ili Marulja je uobičajeno ime Marrubium vulgare, male biljke cvjetnice koja izgleda poput metvice i dio je iste obitelji. Također se može pohvaliti mnogim zdravstvenim prednostima kao i drugi članovi obitelji, što ga čini važnom biljkom u brojnim tradicionalnim medicinskim praksama. Biljka je relativno mala, ne raste više od 30 cm, s malim lišćem prekrivenim malim dlačicama. Cvjetovi ove biljke su bijeli i mogu se koristiti, zajedno s lišćem, u ekstrakciji eteričnih ulja. Ova biljka ima i ljekovitu i kulinarsku uporabu, iako su usko povezani. Na primjer, može se upotrijebiti za pravljenje pastila za grlo ili bombona, koje se koriste za ublažavanje upale grla. Pivo i čaj od macine trave su također popularizirani u nekim dijelovima svijeta.

Macina trava raste brzo i poznata je kao invazivna korova u određenim dijelovima svijeta, ali njezine koristi daleko nadmašuju to što je nekim smatraju korovom. Biljka je porijeklom iz Europe i dijelova Azije, ali se rasprostirala širom svijeta i može se naći diljem Amerike. Mješavina jedinstvenih organskih spojeva u macinoj travni čini biljku vrlo snažnom i vrlo popularnom trava. Najupečatljivije je to što marrubiin, jedna od hlapljivih komponenti macine trave, ima impresivne učinke na rak, dijabetes i niz drugih zdravstvenih problema. Sada, pogledajmo ove zdravstvene prednosti macine trave.

Zdravstvene prednosti i ljekovitost macine trave

Zdravstvene prednosti macine trave uključuju:

Učinci protiv raka

Postoje brojni protuupalni učinci macine trave, istraživanja su također pokazala da ekstrakt macine trave učinkovito sprječava staničnu smrt i smanjuje razvoj raka u stanicama. Ova kvaliteta antioksidansa pokazana je samo u odnosu na stanice raka debelog crijeva, ali istraživanja koja se nastavljaju istražuju druge moguće primjene ekstrakta biljke. Antioksidansi su u stanju neutralizirati ili eliminirati slobodne radikale, opasne nusproizvode staničnog disanja koji mogu uzrokovati mutaciju stanica (u stanice raka) ili apoptozu, spontanu staničnu smrt.

Protivupalni potencijal

Postoje brojni načini na koje se macina trava može konzumirati ili primijeniti kako bi ste iskoristili njene zdravstvene prednostu, uključujući mješavine za lokalnu primjenu i oralnu potrošnju. Za probleme upale, može učiniti sve, od smanjenja simptoma artritisa do olakšavanja upale grla i kašljanja, što je često posljedica iritacije respiratornog trakta. Nadalje, macina trava povezan je sa smanjenjem krvnog tlaka, zapravo može poboljšati zdravlje srca pomažući smanjiti krvni tlak.

Kontrola kolesterola

Čak i male doze macine trave, kada se uzimaju redovito, mogu značajno smanjiti ukupnu razinu kolesterola. U suštini uravnotežuje razinu kolesterola, eliminirajući “loš” kolesterol i održavajući vaše arterije slobodnim od nakupljanja plaka. Štiteći arterije i sprječavajući aterosklerozu, ekstrakt macine trave u obliku čaja može pomoći smanjiti rizik od srčanog udara i moždanog udara, a oba su povezana visokim kolesterolom.

Liječenje dijabetesa

Uz snižavanje ukupnog kolesterola, macina trava je također usko povezan s smanjenjem razine šećera u krvi. U osnovi, istraživači su pokazali da kada konzumirati čaj od macine trave, tijelo je bolje u stanju nositi se s velikim prilivom glukoze, bez poplave tijela s njim, što je rezultiralo u uobičajenom naletu šećera i padu. Umjesto toga, održavanjem razine šećera u krvi u normalnom rasponu, macina trava predstavlja odlično rješenje za dijabetičare koji su tako jako pogođeni fluktuacijama šećera u krvi.

Smanjuje toksičnost tijela

Jedna od manje poznatih prednosti macine trave je njena sposobnost da izazove znojenje kod onih koji je konzumiraju. To je korisno iz više razloga; ako ste bolesni, smanjenje groznice je često prvi korak ka oporavku, dok znojenje također može eliminirati toksine u tijelu, kao i višak soli, vode, masti i opasnih tvari koje mogu uzrokovati bolest.

Protiv grčeva

Jedna od najstarijih upotreba macitne trave je protiv grčeva. Ako patite od trzanja mišića, grčeva ili drugih stanja povezanih s grčevima, macina trava može smiriti živčani sustav i spriječiti pojavu tih napada. Ova opuštajuća priroda biljke učinila ga je popularnim kao čaj, jer može smiriti tijelo i um.

Menstrualni simptomi

Za žene koje dožive bolnu menstruaciju, macina trava može biti učinkovito rješenje. Mnoge žene koriste biljku za smanjivanje bolova od intenzivnih grčeva, opet zbog umirujuće prirode organskih spojeva biljke, te također poboljšavaju raspoloženje / smanjuju promjene raspoloženja. Ovi hormonalni učinci posljedica su snažnih aktivnih sastojaka u ekstraktu od macine trave.

Problemi s probavom

Uz sve druge impresivne prednosti macine trave, također je vrlo dobara u uklanjanju problema u crijevima, odnosno zatvora i probavne smetnje. Protuupalna moć biljaka kombinira se s prirodnim antiseptičkim svojstvima kako bi očistila gastrointestinalni trakt i poboljšala njegovu funkciju. Time smanjuje upala u debelo crijevo, možete spriječiti zatvor, višak nadutost i nadutost, pa čak i hemoroide.

Jača imunitet

Macina trava ima određena antibiotska i antimikrobna svojstva koja ga čine prirodnim pojačivačem vašeg imuniteta. Štiteći imunološki sustav od patogena i stranih agensa, macina trava može smanjiti stres na vaš imunološki sustav i održati ga spremnim za važnije zdravstvene probleme. Macina trava se obično nalazi u bombona, tečnostima za ispiranje usta i zubne paste to je upravo zbog njenog dijelovanaj protiv bakterija.

Čaj od macine trave za plodnost

Dvije čajne žličice macine trave, osušene, prelijte sa 2 dlc vrele vode, ostavite da se hladi 5 minuta i zatim procijedite. Preporučljivo je uzeti do tri šalice dnevno. Zbog oštrog okusa neki ljudi lakše piju čaj kad je hladan. Možete ga zasladiti, ali uz malu količinu meda (preporučujemo manuka med), iako je bolji / zdraviji da čaj od macine trave pijete bez ičega.

Čaj od macine trave treba piti najmanje tri mjeseca neprekidno. Tijekom tog razdoblja trebate uzeti pauzu. Čim zatrudnite, prekinite uzimanje čaja.

Macina trava – Nuspojave

Iako je ovo vrlo korisna biljka za generacije praktičara i korisnika alternativne medicine, postoji nekoliko briga za zdravlje. Ako se konzumira u prevelikim količinama macina trava može imati loše učinke na srce. Također, za one s čirevima ili ozbiljnim problemima u želucu, macina trava može pogoršati simptome. Također, trudnice i dojilje ne bi trebale konzumirati macinu travu, jer bi moćna mješavina kemikalija i spojeva mogla biti potencijalno opasna za dojenčad.

Izvori:
https://search.informit.com.au/documentSummary;dn=028116560841789;res=IELHEA
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/%28SICI%291521-4133%28199910%29101%3A10%3C395%3A%3AAID-LIPI395%3E3.0.CO%3B2-L