Ljekovite upotrebe čuvarkuće za zdravlje

Mnogi se pitaju što je to što je ljekovito u sadržaju čuvarkuće. Odgovor je jabučna i mravlja kiselina! Ova biljka je svoju primjenu pronašla u narodnoj medicini, a suvremena istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje djelovanje na imunološki sustav, kao i liječenje kancerogenih oboljenja.

Čuvarkuća

Čuvarkuća

Ova biljka može rasti gotovo svuda – između kamenja, na stijenama, na različitim tipovima zemljišta, a neki je čak gaje na krovovima kuća. Također, nije rijetkost da se čuvarkuća zasadi i na terasi, u saksiji.

Pogledajte kako upotrijebiti ovu ljekovitu biljku u službi zdravlja:

Čuvarkuća – Vanjska uporaba

Advertisement

Od niza ljekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminira višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke – uhovnik.

Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je vrlo dobar prirodni lijek za oboljenja i ozljede kože, čireve, posjekotine i opekline. Također, ljekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i sunčanih pjega.

Upala uha

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscijedite dvije do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tekućina djeluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Čuvarkuća – Unutarnja upotreba

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombiniraju s medom, tada je ona vrlo djelotvorna kod upale usne šupljine. Sok ove biljke je i vrlo dobar diuretik, a ima i laksativno djelovanje.

Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Za jačanje organizma

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu zdjelu i pomiješajte ih s medom. Smjesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom žlicom. Zatim, u veću teglu simpajte smjesu i zatvorite teglu. Da svjetlost ne bi dopirala, cijelu teglu obložite aluminijskom folijom. Ostavite teglu da ostoji pet dana u hladnjaku.

Od šestog dana, na prazan stomak uzimajte po dvije plastične žličice smjese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode.

Advertisement