Lijekovi i hrana koje ne smijete kombinirati

Prelazni periodi stalno vrebaju svoje žrtve za prehlade, zato osigurajte sebi pravilno liječenje obraćajući pažnju na namirnice koje treba izbjegavati ukoliko ste bolesni. Neke pogrešne kombinacije hrane i lijekova mogu biti opasne, poput čaše mlijeka ili iscijeđenog soka od grejpa u kombinaciji s antibioticima jer mogu izazvati nuspojavu, pa čak i vrlo burnu reakciju organizma. Otkrivamo vam koji miks hrane i lijekova nije preporučljiv.

Tablete

Alkohol i lijekove ne treba uzimati zajedno

Ne kombinirajte alkohol s antipsihoticima, triciklički antidepresivima i benzodiazepinom, jer izazivaju pospanost. Nemojte piti alkohol ako ste popili tabletu valerijana ili u slučaju koristiti antihistaminici starije generacije.

Žitarice i povrće usporavaju djelovanje antidepresiva

Hrana bogata vlaknima može izmijeniti djelovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lijekova za epilepsiju i kardiotonik za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju lijeka u crijevima, poništavajući njegovo djelovanje. Nije nužno da iz prehrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lijekove uzmete sat vremena prije obroka.

Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lijekova. To prije svega vrijedi za digoksin, jedan od lijekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova.

Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinirati s Antianemici

Ako ste na terapiji Antianemici, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može izazvati poremećaj u količini željeza, a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporuča se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomjernog gomilanja željeza, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemokromatoza. Vitamin C može ograničiti izlučivanje aspirina, pa je važno paziti da se ne uzimaju zajedno.

Mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju djelovanje antibiotika

Hrana koja obiluje kalcijem, kao mlijeko i sir, može poništiti djelovanje nekih antibiotika (tetraciklin) i oslabiti djelovanje kinolonima, lijekova protiv upale. Veže se za njihove molekule i deaktivira ih. Kod terapije antibiotikom omjer aktivnih tvari mora biti isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih tvari rizik je da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mlijeko sa antiacidima na bazi kalcija i sode bikarbone može izazvati neželjene nuspojave.

Zato je mliječne proizvode bolje izbjegavati tijekom terapije. Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcij i željezo, pa nije preporučljivo uzimati ih s mlijekom koje je bogato kalcijem ili s namirnicama koje su bogate željezom.

Treba biti oprezan s voćem, posebno sa sokom od grejpa

Prema posljednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posljedice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – tvari kojima je grejp bogat. Te tvari povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcija koji se koriste pri problemima s pritiskom. Isti učinak imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protivzapaljensko lijekove kao što su kortikosteroidi. Još je otvorena rasprava o negativnom efektu grejpa pri raku dojke.

“British Juornal of Cancer” upozorava da grejp može povećati mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30 posto. U tim slučajevima preporučuje se smanjiti njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno da je grejp koristan upravo u antitumorski terapijama.

Uporaba soli u kombinaciji s tabletama za srce povisit tlak

Ako uzimate ACE – inhibitore (lijekove za srce i visoki tlak), veća količina kalija, koga ima dosta u morskoj soli, može izazvati srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litija, jer u tom slučaju kalij povećava koncentraciju aktivne tvari i može izazvati brojne nuspojave.

Iznutrice i morski plodovi ne idu s barbituratima

Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbjegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 poput jetrica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Miješanje ovih supstanci može poništiti učinak terapije. Ako povećavate dozu po slobodnoj procjeni, može doći i do trovanja.

Masnoće nije poželjno kombinirati s antimikoticima

Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekulu prisutan u nekim antimikoticima. Kod obroka masnije hrane lijek će biti duže izložen djelovanju enzima probave koji smanjuju njegovo djelovanje. To se posebno odnosi na antibiotike koji moraju uzimati između dva obroka.